Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής με έλαιο κάνναβης

Προσοχή!

7 Αυγούστου 2023 15:19
«Καμπανάκι» ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής με έλαιο κάνναβης
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για σκεύασμα με έλαιο κάνναβης που προωθείται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Έκκληση προς τους πολίτες να μην αγοράζουν και να μην καταναλώνουν το προϊόν CANNABIS OIL που προωθείται στο διαδίκτυο ως συμπλήρωμα διατροφής, απευθύνει ο ΕΟΦ με σημερινή του ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ΕΟΦ έχει γίνει αποδέκτης αναφορών σχετικά με το προϊόν CANNABIS OIL το οποίο προωθείται μέσω ιστοσελίδων που κοινοποιούνται στους καταναλωτές μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων που απευθύνονται σε αυτούς (SPAM emails).

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι το ανωτέρω προϊόν που προωθείται ως συμπλήρωμα διατροφής, προβαλλόμενο όμως με θεραπευτικές ενδείξεις που παραπέμπουν σε φαρμακευτική δράση (θεραπεία αρθρώσεων, προστασία από ιούς, θεραπεία προστατίτιδας κλπ), δεν διαθέτει σχετική έγκριση του ΕΟΦ.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το προϊόν αυτό δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προβούν σε προμήθεια και χρήση του ανωτέρω προϊόντος.

«Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή», καταλήγει ο ΕΟΦ στην ανακοίνωσή του.

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής με έλαιο κάνναβης

ΕΟΦ: «Φρένο» στις εξαγωγές φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχωρά σε νέα απαγόρευση εξαγωγών, για φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη.

Ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων. Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα, ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα.

Η νέα λίστα με τα εν λόγω φάρμακα θα ανακοινωθεί σήμερα. Όπως σημειώνει ο ΕΟΦ, το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα επικαιροποιείται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες με στόχο την προστασία της υγείας των ασθενών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Χθες, ο ΕΟΦ προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ελλείψεων. Έθεσε σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης». Εκεί, τα εμπλεκόμενα μέρη στην αλυσίδα του φαρμάκου θα δηλώνουν τα αποθέματα, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου. Προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, θα εντοπίζονται εγκαίρως προκειμένου να λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα αντιμετώπισής τους.

Σε πρώτη φάση, ο ΕΟΦ καλεί τους Κάτοχους Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να προετοιμαστούν δημιουργώντας λογαριασμό για την εν λόγω υπηρεσία άμεσα, εντός 7 εργάσιμων ημερών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share