Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Κυκλοφοριακό κομφούζιο: Κολλημένα τα αυτοκίνητα στην Αττική Οδό μετά από ανατροπή φορτηγού

Σε ποιο ρεύμα

12 Ιουλίου 2023 08:13
Κυκλοφοριακό κομφούζιο: Κολλημένα τα αυτοκίνητα στην Αττική Οδό μετά από ανατροπή φορτηγού
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Καθυστερήσεις υπάρχουν αυτήν την ώρα στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς Ελευσίνα, επειδή φορτηγό ανετράπη νωρίς το πρωί της Τετάρτης (12/7).

Ειδικότερα, η δεξιά λωρίδα, μετά τον κόμβο Ασπροπύργου, είναι κλειστή.

Δείτε την κίνηση:

Κίνηση στην Αττική Οδό

Αλλάζουν όλα στους ελληνικούς δρόμους - Ποιο είναι το τέταρτο χρώμα που προστίθεται στα φανάρια

Ένα νέο χρώμα θα προστεθεί στου φωτεινούς σηματοδότες, το οποίο και θα απευθύνεται σε αυτόνομα και ημι-αυτόνομα οχήματα.

Σημαντικές αλλαγές πρόκειται να φέρει η έλευση των αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης, οι οποίες θα αφορούν και στις υποδομές, αλλάζοντας έτσι τις καθημερινές μας μετακινήσεις.

Για την ασφαλή αλλά και την απρόσκοπτη κυκλοφορία των αυτόνομων και των ημι-αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους, θα απαιτηθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο με την προσθήκη ή την αναβάθμιση του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού

Στο μέλλον, λοιπόν, οι φωτεινοί σηματοδότες δεν θα έχουν τη σημερινή του μορφή, καθώς θα κληθούν και εκείνοι να προσαρμοστούν στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, καθιστώντας εφικτή τη συνύπαρξη αυτόνομων και μη αυτόνομων αυτοκινήτων.

Παράλληλα, θυμίζουμε το πρόστιμο από 80 μέχρι 200 ευρώ - «Θηλιά» στους οδηγούς ΙΧ για το πάρκινγκ

Φανάρι σε δρόμο

Ήδη εξετάζονται διάφορες λύσεις ώστε οι φωτεινοί σηματοδότες να καταφέρουν να ακολουθήσουν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον κόσμο της αυτοκίνησης. Η ασύρματη επικοινωνία ενός φωτεινού σηματοδότη με τα αυτόνομα και τα ημι-αυτόνομα οχήματα θα αποτελέσει μία από τις λύσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν, όχι όμως και η μοναδική.

Δικλείδα ασφαλείας για την ομαλή κίνηση των οχημάτων θα αποτελέσουν τα χρώματα ενός παραδοσιακού φωτεινού σηματοδότη με την προσθήκη ενός ακόμη.

Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, το χρώμα αυτό θα είναι το λευκό και θα υποδεικνύει ότι στη συγκεκριμένη διασταύρωση έχει δοθεί η εντολή στα αυτόνομα οχήματα είτε να περάσουν είτε να ακινητοποιηθούν.

Η χρήση του λευκού χρώματος -white phase όπως ονομάστηκε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας- θα συνυπάρξει με τα υπόλοιπα χρώματα ενός συμβατικού φωτεινού σηματοδότη, επιτρέποντας και στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου να γνωρίζουν αν μπορούν ή όχι να διασχίσουν τη διασταύρωση.

Οι σύγχρονοι φωτεινοί σηματοδότες, σε συνδυασμό φυσικά με την παρουσία αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους, θα περιορίζει έως και κατά 90% το φαινόμενο της κυκλοφοριακής συμφόρησης, μειώνοντας αντιστοίχως τόσο τον χρόνο που απαιτείται σήμερα για μια διαδρομή στο κέντρο μια πόλης όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής.

Μπορεί, λοιπόν, κάποιο να κοιτούν με σκεπτικισμό το αυτόνομο μέλλον της αυτοκίνησης, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα οφέλη που θα προκύψουν από την απουσία του ανθρώπινου παράγοντα και ειδικότερα του ανθρώπινου λάθους από τις καθημερινές μετακινήσεις μας στους δρόμους.

Πηγή: carandmotor.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share