Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Δυνατός σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία - Έντονα αισθητός στην Πάτρα

Το μέγεθος της δόνησης και το επίκεντρο

8 Ιουλίου 2023 17:20
Δυνατός σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία - Έντονα αισθητός στην Πάτρα
Από Κυριάκος Μελλίδης

Σεισμική δόνηση προκάλεσε ανησυχία στο Αγρίνιο πριν λίγα λεπτά. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία είχε επίκεντρο και ένταση 4,4 ρίχτερ με επίκεντρο στη Ναυπακτία. Ακολούθησε και σεισμική δόνηση 3,6 ρίχτερ.

Γεωδυναμικό ινστιτούτο για σεισμό Αιτωλοακαρνανίας
Γεωδυναμικό ινστιτούτο για σεισμό Αιτωλοακαρνανίας

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν: «Επίκεντρο το ρήγμα της Φυλής που έδωσε τα 5,9 Ρίχτερ το 1999»

Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της πρωτεύουσας σεισμός που έγινε αισθητός το βράδυ της Παρασκευή (7/7). Το ρήγμα από το οποίο προήλθε η δόνηση είναι αυτό της Φυλής στο οποίο το 1999 προειδοποιούν οι σεισμολόγοι.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 3 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττικής, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 11,1 χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής ακόμη ένας σεισμός σημειώθηκε στην Αττική και συγκεκριμένα κοντά στην Κηφισιά. Ο σεισμός ήταν 1.4 Ρίχτερ είχε επίκεντρο 10.2 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά της Αθήνας ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Τι ανέφερε ο γνωστός σεισμολόγος

Για τον σεισμό μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: «πρόκειται για ένα ασθενή σεισμό, επιφανειακό που έγινε αισθητός τοπικά. Το ρήγμα από το οποίο προήλθε η δόνηση είναι αυτό της Φυλής στο οποίο το 1999 σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Αττικής».

Και πρόσθεσε: «ρήγμα σαν και αυτό που έχουν δώσει ισχυρούς σεισμός πολύ συχνά δίνουν και μικρούς. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ελέγχουμε βέβαια το φαινόμενο».

«Καμπανάκι» Γεράσιμου Παπαδόπουλου για νέο μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη - «Μήπως ήρθε η ώρα...»

Με αφορμή την «μαύρη» επέτειο του σεισμού των 6,5 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκης το 1978, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνει την επαναληπτικότητα του φαινομένου και... διερωτάται πότε θα «χτυπήσει» ξανά ο Εγκέλαδος.

Αναφορά στον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 1978 στη Θεσσαλονίκη έκανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε νέα ανάρτησή του στο Facebook. Όπως σημείωσε, η επαναληπτικότητα του φαινομένου είναι περίπου 30 με 45 χρόνια, γεγονός που σημαίνει πως μάλλον ήρθε η ώρα να ξαναδούμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Υπενθυμίζεται πως ο σεισμός του 1978 άφησε πίσω συνολικά 49 νεκρούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι (37) ήταν ένοικοι οκταόροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πλατεία Ιπποδρομίου. Τραυματίστηκαν 220 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

«Σεισμός Θεσσαλονίκης, 20-6-1978. Πότε περιμένουμε τον επόμενο;

Γνωστός σεισμός μεγέθους 6,5. Kαι εμβληματικός, γιατί είναι ο πρώτος που έπληξε σύγχρονη ελληνική μεγαλούπολη. Εκτεταμένες βλάβες, ολικές καταρρεύσεις κτιρίων, πολλά θύματα, ανύπαρκτος μηχανισμός παροχής βοήθειας. Τότε μπήκαν και οι πρώτες βάσεις της σύγχρονης αντισεισμικής προστασίας στη χώρα.

Ο σεισμός έγινε μέσα σε γεωλογική ζώνη αποκαλούμενη «Σερβομακεδονική Μάζα». Στην ίδια ζώνη έγιναν οι ισχυροί και καταστροφικοί σεισμοί της Ασσήρου (1902), του Βαλάντοβο (1931) και της Ιερισσού (1932), της Θεσσαλονίκης (1978). Η επαναλαπητικότητα είναι περίπου 30-45 χρόνια.

Αν αυτό ισχύει, μπορούμε να «δούμε» πότε θα έλθει ο επόμενος; Μια πρώτη προσέγγιση κάναμε με σχετική δημοσίευση το 1990 στο έγκυρο περιοδικό Tectonophysics σε συνεργασία με τους συναδέλφους Δρα Φ. Βοϊδομάτη και Δρα Σ. Παυλίδη. Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα;»

Σεισμός Θεσσαλονίκης, 20-6-1978. Πότε περιμένουμε τον επόμενο; Γνωστός σεισμός μεγέθους 6,5. Kαι εμβληματικός, γιατί...

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Wednesday, June 21, 2023
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share