Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

«Καμπανάκι» από ΕΟΦ για καλλυντικό προϊόν με θεραπευτικές ενδείξεις

Συναγερμός!

3 Ιουλίου 2023 17:13
«Καμπανάκι» από ΕΟΦ για καλλυντικό προϊόν με θεραπευτικές ενδείξεις
Από Ανθή Κουρεντζή

Ο ΕΟΦ, προειδοποιεί ότι το προϊόν «OSTELIFE FORTE» που διακινείται μέσω διαδικτύου ως κρέμα/αλοιφή παρουσιάζεται με θεραπευτικές ενδείξεις σε παθήσεις των αρθρώσεων (θεραπεύει την φλεγμονή στις αρθρώσεις, καταπολεμά το πρήξιμο και τις φλεγμονές, εξαλείφει τον πόνο, συντελεί στην αναγέννηση του χόνδρου) χωρίς να έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ. Υπενθυμίζεται, ότι ο ΕΟΦ ανακάλεσε γνωστή παρτίδα φαρμάκων για την καρδιά.

Επισημαίνεται ότι στις ιστοσελίδες μέσω τον οποίων προωθείται το ανωτέρω προϊόν προβάλλεται με «θεαματικά» αποτελέσματα ενάντια σε παθήσεις των αρθρώσεων κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, παραπλανώντας των καταναλωτή ο οποίος καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του.

«Καμπανάκι» από ΕΟΦ για για καλλυντικό προϊόν με θεραπευτικές ενδείξεις

Το προϊόν είναι γνωστοποιημένο στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων CPNP για τα Καλλυντικά Προϊόντα και στην ετικέτα του δεν γίνεται αναφορά σε θεραπευτικές ενδείξεις. Επειδή η προώθηση του προϊόντος (θεραπευτικές ενδείξεις) δεν συνάδει ούτε με τον ορισμό του Καλλυντικού Προϊόντος, ούτε με την νομοθεσία των Καλλυντικών, η εν λόγω διάθεση δεν είναι νόμιμη, τονίζει ο ΕΟΦ.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε να μην προβαίνουν στην αγορά και σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Συναγερμός από τον ΕΟΦ - Ρητή απαγόρευση για την εξαγωγή 26 εμβολίων

Λίστα με τα εμβόλια που απαγορεύονται να εξαχθούν προσωρινά λόγω της έλλειψης τους στην εγχώρια αγορά, ανήρτησε την Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Με την ευκαιρία, δείτε ποιο πασίγνωστο φαρμακευτικό προϊόν ανακαλεί ο ΕΟΦ.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 26 κωδικούς εμβολίων, για τους οποίους τίθεται προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής Διακίνησης, μεταξύ των οποίων εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β, για λοιμώξεις του αναπνευστικού, για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ερυθρά, την ανεμευλογιά, τον έρπητα ζωστήρα, τον HPV και τον πνευμονιόκοκκο.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του:

«Την Προσωρινή Απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης για τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο συνημμένο ΠΙΝΑΚΑ Ι μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω εμβολίων στην αγορά, σύμφωνα με την παραπάνω εισήγηση της Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Συναγερμός από τον ΕΟΦ - Ρητή απαγόρευση για την εξαγωγή 26 εμβολίων

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Εξαιρείται η διακίνηση φαρμάκων από ή μέσω Ελλάδας προς την Κύπρο ή άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., όταν αυτή γίνεται από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας/τοπικούς αντιπροσώπους ή τους εξουσιοδοτημένους κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης και προβλέπεται ρητά σε σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής και της εταιρίας του εξωτερικού.

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 19 του ν.δ. 96/73 όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 33 του ν. 1316/1983 και το άρθρο 175, παρ. 2α της ΔΥΓ3(α) /ΓΠ 32221 (ΦΕΚ 1049 Β’/29.4.13) και του άρθρου 95 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167).


Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ 14.5.23 και έχει προσωρινό χαρακτήρα. Ισχύει μέχρι να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί με νεότερη απόφαση του ΕΟΦ.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

Καλούνται οι Φαρμακαποθήκες να δηλώσουν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους για τα εμβόλια σε μορφή EXCEL στο e-mail [email protected] εντός 3 ημερών.

H παρούσα απόφαση προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικής διακίνησης αντικαθιστά και καταργεί κάθε προηγούμενη απόφαση προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικής διακίνησης που αναφέρεται σε εμβόλια.

Δεδομένου ότι η παραγωγή των εμβολίων είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα & περιορισμένη, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε με σύνεση και φειδώ, την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε κατά την οποία παρατηρείται μετακίνηση πληθυσμών (π.χ. προσφύγων) λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και πιθανή διάδοση μολυσματικών ασθενειών καθώς και αυξημένες πανευρωπαϊκές ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων».

Δείτε τη λίστα εδώ

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για φάρμακο που βοηθά στο αδυνάτισμα!

Μετά την έλλειψη που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο ενέσιμο φάρμακο για τον διαβήτη που χρησιμοποιείται κατά κόρον και για αδυνάτισμα, ο ΕΟΦ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά να αποσυρθεί κάθε διαφήμιση από τα Μέσα. Παράλληλα, ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό αντισηπτικό χεριών!

«To τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί και κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σχετικά με το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό προϊόν κατά του διαβήτη OZEMPIC και στην αποτελεσματικότητά του στο αδυνάτισμα.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία πρόκειται για παράνομη διαφήμιση και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και συνεχίζει:

«Οι καταναλωτές καλούνται να έχουν πολύ μεγάλη επιφύλαξη στο να μπουν στη διαδικασία χρήσης ενός φαρμάκου για έναν τέτοιο λόγο (αδυνάτισμα), όσο και για την ακρίβεια των στοιχείων που αναπαράγονται στον Τύπο

Ο ΕΟΦ επίσης ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές από ορισμένες αρμόδιες αρχές στην Ε.Ε. για παράνομες online πωλήσεις παραποιημένων (ψευδεπίγραφων) OZEMPIC, που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό. Συνήθως πίσω από αυτές τις πωλήσεις υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις.

Είναι επομένως σαφές ότι η όλη αυτή προβολή αναμένεται να στρέψει ένα μέρος των καταναλωτών στην προμήθεια φαρμάκου από παράνομες πηγές, με μεγάλο κίνδυνο για τη υγεία τους».

Προειδοποίηση του ΕΟΦ για φάρμακο που βοηθά στο αδυνάτισμα

Αναφερόμενος στην παράνομη διαφήμιση του OZEMPIC, ο ΕΟΦ επισημαίνει:

«Σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία απαγορεύεται κάθε διαφήμιση συνταγογραφούμενου φαρμάκου στο κοινό. Η διαφήμιση είναι επιτρεπτή μόνο με τη μορφή της ιατρικής ενημέρωσης, δηλαδή προς τους επαγγελματίες υγείας που το συνταγογραφούν, και μόνο από τις υπεύθυνες εταιρείες και με τους αυστηρούς όρους της νομοθεσίας.

  • Η απαγόρευση αυτή αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία του καταναλωτή και του ασθενούς, δεδομένου ότι για την κατηγορία αυτή των φαρμάκων ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που αποφασίζει για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Πόσο μάλλον όταν ένα προϊόν προβάλλεται για λόγους που δεν προβλέπονται από τις ουσιώδεις πληροφορίες του φαρμάκου.
  • Παρακαλείται ο Τύπος να αποσύρει άμεσα κάθε δημοσίευμα του συνταγογραφούμενου αυτού φαρμάκου (ή άλλου επίσης) και καλείται επίσης να ενημερώσει τον ΕΟΦ ([email protected]) για την αρχική πηγή της ενημέρωσης.
  • Παρακαλούνται οι φαρμακοποιοί να διαθέτουν το φάρμακο σύμφωνα με τον τρόπο διάθεσης, δηλαδή μόνον κατόπιν ιατρικής συνταγής
  • Παρακαλούνται οι καταναλωτές να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να αποφασίζουν για τη λήψη σκευασμάτων για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Επίσης σε καμία περίπτωση να μην προμηθεύεται φάρμακα από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία του».

Ozempic: Μαρτυρίες για απώλεια μαλλιών μετά τη χρήση του

Άνθρωποι που χρησιμοποίησαν το εν λόγω φάρμακο για απώλεια βάρους ανέφεραν τριχόπτωση, παρόλο που αυτή δεν αναφέρεται στις πιθανές παρενέργειες.

Και ενώ οι αναφορές για απώλεια μαλλιών ως παρενέργεια των φαρμάκων είναι αρκετές και ανησυχητικές, ο Δρ Vijaya Surampudi, βοηθός διευθυντή του προγράμματος διαχείρισης βάρους του UCLA στο Λος Άντζελες, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη παρενέργεια δεν είναι συνηθισμένη.

«Η απώλεια μαλλιών είναι απίθανο να σχετίζεται με τα φάρμακα, όμως είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με την απώλεια βάρους που είναι αποτέλεσμα αυτών των φαρμάκων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Ozempic δεν αναφέρει την τριχόπτωση ως παρενέργεια, ωστόσο το 3% των ασθενών ανέφερε απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share