Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024

Τριήμερο εθνικό πένθος: Τι σημαίνει και πόσες φορές έχει κηρυχθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα - Πώς επηρεάζει τις Πανελλαδικές και το κλείσιμο των Δημοτικών

Όσα θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες στη χώρα μας

14 Ιουνίου 2023 22:28
Τριήμερο εθνικό πένθος: Τι σημαίνει και πόσες φορές έχει κηρυχθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα - Πώς επηρεάζει τις Πανελλαδικές και το κλείσιμο των Δημοτικών
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR&ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023 για τα θύματα του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Εθνικό πένθος είναι όρος που περιγράφει την ένδειξη πένθους που προέρχεται από τη θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών.

Μπορεί να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο θλιβερό γεγονός, όπως επίσης και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό.

Κατά τη διάρκεια του εθνικού πάνθους, σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις κόσμου. Ένας άλλος τρόπος ένδειξης πένθους είναι η ανάρτηση μαύρων κορδελών. Οι μαύρες κορδέλες μπορούν να αναρτηθούν σε προσόψεις κτιρίων.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει κηρύξει εθνικό πένθος για τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη (Μάρτιος 1994), για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή (Απρίλιος 1998), για τις πυρκαγιές στην Ηλεία (καλοκαίρι 2007), για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου (Ιανουάριος 2008), για τις πλημμύρες της δυτικής Αττικής με τους νεκρούς στη Μάνδρα (Νοέμβριος 2017), για την τραγωδία στο Μάτι (Ιούλιος 2018), για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη (Σεπτέμβριος 2021), για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά (Οκτώβριος 2021) και για την πολύνεκρη σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη (Μάρτιος 2023).

Πανελλαδικές 2023: Κανονικά οι εξετάσεις

Κανονικά θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις κατά το τριήμερο εθνικό πένθος που κηρύχθηκε μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το εθνικό πένθος δεν επηρεάζει τη διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share