Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Street dance: Ο μόνος κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες

6 Ιουνίου 2023 14:46
Street dance: Ο μόνος κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Συναίσθημα, πάθος και έκφραση. Η τέχνη του χορού αποτελεί την πιο πηγαία και αυθόρμητη κατάθεση ψυχής. Έχει πολλές μορφές, ακόμα περισσότερους υποστηρικτές και δύσκολα αφήνει κάποιον ανεπηρέαστο. Στον ήχο μιας αγαπημένης μελωδίας ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να αντισταθούν στο ελαφρύ κούνημα του κεφαλιού, ή σε ένα ρυθμικό χτύπημα του δαχτύλου. «Ο χορός είναι η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής» έλεγε η διάσημη χορεύτρια και χορογράφος Martha Graham. Και η κάθε ψυχή είναι διαφορετική. Έτσι και τα είδη του χορού. Μια σύγχρονη μορφή του αποτελεί το street dance, που θεωρείται ότι επιτρέπει την απόλυτη έκφραση του χορευτή γιατί δεν υπακούει σε κανόνες και ανταποκρίνεται στον τρόπο που αντιλαμβάνεται καθένας την έννοια του ρυθμού.

Street dance: Ο μόνος κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες

Ο λεγόμενος «χορός του δρόμου» δεν περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο είδος χορού. Πρόκειται για έναν όρο που περικλείει όλα τα είδη χορευτικής έκφρασης που συναντώνται ανά τα χρόνια στους δρόμους. Μέσω του “street dance”, κάθε performer εκφράζει το δικό του στυλ, την δική του ιστορία και καταθέτει κομμάτια από τη δική του ψυχή, σε κοινή θέα, ώστε να την απολαύσουν όλοι οι διερχόμενοι. Τα είδη χορού που συναντά κανείς στο δρόμο είναι δεκάδες και δεν έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο. Μεταβάλλονται και εξελίσσονται συνεχώς, αλλάζοντας μορφή. Συνήθως αποτυπώνουν μέρος της κουλτούρας της γεωγραφικής περιοχής από όπου προέρχονται.

Ο όρος “street dance” εντάχθηκε στην χορευτική ορολογία στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οι αφροαμερικανικοί urban χοροί έγιναν πιο δημοφιλείς στον δυτικό κόσμο. Τότε ξεκίνησε η hip hop να χορεύεται στους δρόμους καταλαμβάνοντας περίοπτη θέση και στα πάρτι της εποχής. Πρόκειται για είναι ένα κίνημα που σχηματίστηκε στις αρχές του 1970 από την αφροαμερικανική και πουερτορικανή νεολαία του νότιου Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έγινε ευρύτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ κατά τη δεκαετία του 2000 έγινε το πιο δημοφιλές είδος μουσικής στον κόσμο. Λίγο αργότερα πρωτοεμφανίστηκαν και τα πρώτα hip hop και R&B μουσικά βίντεοκλιπ όπου τo break dance έκανε την εμφάνιση του.

Street dance: Ο μόνος κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες

Το street style dance έχει αποκτήσει χιλιάδες θαυμαστές καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς το πού μπορεί κανείς να το χορέψει. Χορεύεται παντού, στην πιλοτή της πολυκατοικίας, στο πάρκο της γειτονιάς, στις πλατείες, στα πάρτι, στους δρόμους και στα clubs. Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάστηκε ο χορός του δρόμου.

Το hip hop το funkstyles popping και το locking είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη του street dance. Αυτές οι μορφές του χορού hip hop, δηλαδή το street dance, έχουν διαδοθεί τόσο πολύ που πλέον έχουν αναπτυχθεί και επαγγελματικά και χορογραφούνται όπως κάθε άλλο είδος χορού. Συχνά συναντώνται σε pop, hip-hop, electronic και R & B βίντεο κλιπ.

Μερικές φορές είναι δυνατή η ιχνηλάτηση του street dance, που αποδίδεται συνήθως στον πρωτοπόρο του χορού. Για παράδειγμα το Locking θεωρείται ότι ξεκίνησε από τον Don Campbell, ο οποίος ήταν πρωτεργάτης του αμερικανικού street dance τη δεκαετία του 1970. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για όλα τα είδη του street dance, καθώς αποτελεί δυναμικό είδος χορού το οποίο εξελίσσεται συνεχώς με αποτέλεσμα ανά τα χρόνια να αλλάζει ριζικά μορφή. Η πλειονότητα των χορευτών δεν έχουν κάποια επαγγελματική χορευτική κατάρτιση ή εκπαίδευση, καθώς το street dance διαδραματίζεται εκτός επαγγελματικών κύκλων. Αυτή ενδεχομένως να αποτελεί και την πρωταρχική διάκριση μεταξύ του street dance και άλλων σύγχρονων μορφών χορού.

Street dance: Ο μόνος κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες

Το street dance πάτησε το πόδι του και στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η rap και hip-hop σκηνή βρέθηκε στην κορύφωσή της κατά τις δεκαετίες 1990 και 2000 οδηγώντας χιλιάδες κόσμου στους ρυθμούς των τραγουδιών τους. Σήμερα κανείς συναντά ένθερμους υποστηρικτές της rap και της hip hop σκηνής οι οποίοι γεμίζουν πλατείες και πάρκα με μοναδική ενέργεια υπό τους ήχους της αγαπημένης τους μουσικής.

Ο χορός του δρόμου αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια μορφή τέχνης, street art. Για όποιον δεν έχει τύχει να απολαύσει παρέες να χορεύουν στο δρόμο, ή για όσους επιθυμούν να ξαναζήσουν την εμπειρία, το Red Bull – Dance your Style σας δίνει την ευκαιρία. Ένα μεγάλο και πολύ ηχηρό event θα λάβει χώρα στις 11 Ιουνίου, στην πηγή του street dancing στην πλατεία Μοναστηρακίου, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε μοναδικά battles, διαφορετικά είδη street dance, 16 χορευτές που διαγωνίζονται με αναπάντεχες μουσικές επιλογές τις οποίες θα αξιολογήσει το κοινό. Το Red Bull Dance your Style επιστρέφει στην Ελλάδα και σε περιμένει να γίνεις ο κριτής που θα αναδείξει τον νικητή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share