Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Φωτιά και λάβρα» από τα Μερομήνια - «Καμίνι» η χώρα μέχρι τον Αύγουστο

Πως θα κινηθεί ο καιρός το καλοκαίρι;

5 Ιουνίου 2023 17:22
«Φωτιά και λάβρα» από τα Μερομήνια - «Καμίνι» η χώρα μέχρι τον Αύγουστο
Από Ανθή Κουρεντζή

Καιρός: Τα Μερομήνια για το καλόκαιρι του 2023 είναι ξεκάθαρα καθώς δεν θα λείψουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια όλου του καλοκαιριού. Με την ευκαιρία, δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό για αύριο Τρίτη 6 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη που δίνουν τα Μερομήνια 2023, έρχεται ένα εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι καθώς τα 40άριαθα «χτυπήσουν» από νωρίς. Ωστόσο δεν θα λείψουν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια όλου του καλοκαιριού.

Τα μερομήνια είναι μία απλή μέθοδος για την παρατήρηση του καιρού, αν και δεν μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Όσοι γνωρίζουν και ασχολούνται, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, από τις οποίες κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών, δηλαδή, η πρώτη ημέρα δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη αφορά τον καιρό του Σεπτεμβρίου, η τρίτη του Οκτωβρίου, κ.ο.κ.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη που δίνουν τα Μερομήνια 2023, έρχεται ένα εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι καθώς τα 40άρια plus θα «χτυπήσουν» από νωρίς τον Ιούλη ολόκληρη τη χώρα.

Μερομήνια 2023: Τι θερμοκρασίες έρχονται το καλοκαίρι

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα έχουμε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου (1 – 7/6). Μία πρόσκαιρη κακοκαιρία θα επικρατήσει σε ορεινά τμήματα του νομού και κυρίως την Δυτική Μακεδονία. Του Αγίου Πνεύματος (5/6/2023) ο καιρός αναμένεται άστατος με λίγες βροχές και δυνατούς ανέμους.

Από τις 8-16/6 θα επικρατήσουν σταδιακά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές για την εποχή στα κεντρικά και τα βόρεια. Στην Τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά και ο ήλιος να κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις.

Αστάθεια θα παρατηρηθεί σε Μακεδονία, ήπειρο και πιθανώς δυτικά ηπειρωτικά. Οι θερμοκρασίες για την εποχή θα είναι κανονικές. Θα κυμανθούν δηλαδή έως 29°C (ενδεχομένως να έχουμε και τους πρώτους καύσωνες του καλοκαιριού) και αέρηδες έως 4 μποφόρ. Κλείνοντας, ο Ιούνιος θα μας αφήσει με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νοτιάδες.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου (1-7/6) ο καιρός αναμένεται να είναι ασταθής με σποραδικές κατά τόπους μπόρες και έντονο μελτέμι. Κανονικές θα είναι οι θερμοκρασίες στα Βόρεια, υψηλές στα κεντρικά και τα νότια, έως πολύ υψηλές στα νοτιοανατολικά.

Την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου η καλοκαιρία θα συνεχιστεί. Ήπιες έως και υψηλές θερμοκρασίες τοπικά στα νότια και την Κρήτη. Τα πρώτα κλιματιστικά παίρνουν μπροστά.

«Φωτιά και λάβρα» από τα Μερομήνια - «Καμίνι» η χώρα μέχρι τον Αύγουστο
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μερομήνια 2023: Πότε θα «χτυπήσουν» τα πρώτα 40αρια το καλοκαίρι

Την Τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, εκτός από μερικές αστάθειες που θα παρατηρηθούν στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα εμφανιστούν στην Πελοπόννησο και στα δυτικά της χώρας.

Τη τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου εμφανίζονται τα πρώτα 40αρια. Σε πολλές περιοχές, μάλιστα, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 °C. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός. Η ζέστη σε συνδυασμό με τον αέρα και την υγρασία θα προκαλέσει ένα εκρηκτικό μείγμα. Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να πέσουν μερικές μπόρες στην Μακεδονία.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

Τελευταίος μήνας του καλοκαιριού και ο λαός αναμένεται να ξεχυθεί στις παραλίες της χώρας. Ο καύσωνας θα πλήξει όλη τη χώρα με τις θερμοκρασίες να παραμένουν άνω των 40 °C. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου είναι πιθανή και η εμφάνιση της αφρικανικής σκόνης.

Την ημέρα της Παναγίας (15/8/2023) θα έχουμε αρκετή ζέστη και απουσία ανέμων.

Στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, ο καιρός αναμένεται ζεστός και υγρός στα νοτιοανατολικά και ανατολικά τμήματα της χώρας. Πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει στη Μακεδονία. Πολύ πιθανόν είναι περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας να «χτυπηθούν» από καταιγίδες.

Η σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων στα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να γίνει με πολλούς νοτιάδες και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share