Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Οριστικό: Απόφαση «σταθμός» για τους οδηγούς - Τι θα γίνεται αν «πιαστούν» στη ΛΕΑ

Τι αλλάζει από εδώ και στο εξής;

4 Ιουνίου 2023 20:22
Οριστικό: Απόφαση «σταθμός» για τους οδηγούς - Τι θα γίνεται αν «πιαστούν» στη ΛΕΑ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η νέα απόφαση «σταθμός» περιλαμβάνει τροποποιήσεις στα άρθρο 66 για την επικίνδυνη οδήγηση και σε ό,τι αφορά στον ποινικό κώδικα. Έτσι, πέρα από τις ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, υπάρχει αυστηροποίηση για την κίνηση σε αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, για την παραβίαση των ορίων ταχύτητας και της ΛΕΑ. Τι θα γίνεται για τους οδηγούς αν «πιαστούν σε αυτή; Με την ευκαιρία, δείτε τι συμβαίνει με τα νέα διπλώματα οδήγησης.

Συγκεκριμένα, στο υπ’ αριθμόν 5039 ΦΕΚ με θέμα τα «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών…» αναφέρονται τα κάτωθι:

Άρθρο 66 Επικίνδυνη οδήγηση – Υπέρβαση επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας – Τροποποίηση άρθρου 290Α Ποινικού Κώδικα Στην παρ. 1 του άρθρου 290A του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95) προστίθενται περ. γ’ και δ’ και το άρθρο 290Α διαμορφώνεται ως εξής:

πρόστιμο ΛΕΑ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/EUROKINISSI

«Άρθρο 290Α: Επικίνδυνη οδήγηση 1.

…γ) οδηγεί όχημα,
i) σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ./ ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 30 χλμ./ώρα,
ii) εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ./ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 20 χλμ./ώρα, ή
δ) οδηγεί όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

  • με φυλάκιση έως 3 έτη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,
  • με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
  • με κάθειρξη έως 10 έτη, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
  • με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη ή χρηματική ποινή».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share