Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Τακλάς» από τον Σάκη Αρναούτογλου - Ανατροπή «μεγατόνων» για τον καιρό του Αγίου Πνέυματος

Η αναλυτική πρόγνωση του μετεωρολόγου

2 Ιουνίου 2023 17:32
«Τακλάς» από τον Σάκη Αρναούτογλου - Ανατροπή «μεγατόνων» για τον καιρό του Αγίου Πνέυματος
Από Ανθή Κουρεντζή

Καιρός: Με αρκετή ηλιοφάνεια θα κυλήσει το Σάββατο (3/6) στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ μπόρες και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα ηπειρωτικά ημιορεινά-ορεινά, τις θερμές ώρες της ημέρας, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσει με συννεφιά στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικής ασθενής βροχής στην Κεντρική Μακεδονία. Συννεφιά επίσης στα νησιά του νότιου-νοτιοανατολικού Αιγαίου με διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Πρόσκαιρες συννεφιές στα δυτικά.

Τις μεσημβρινές ώρες, στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και της νότιας ηπειρωτικής χώρας θα διατηρηθούν τα μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Συννεφιά και πέρασμα από μπόρα ή τοπική καταιγίδα στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου, της βόρειας Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν τη νύχτα με εξαίρεση την Κεντρική Μακεδονία, εκεί όπου θα υπάρχει συννεφιά με πιθανότητα για διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι εξασθενημένοι, στα 4 με 5 μποφόρ.

Για την Αττική προβλέπεται γενικά αρκετή ηλιοφάνεια για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Η θερμοκρασία από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι στα 2 με 4 μποφόρ.

Στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία θα επικρατήσει συννεφιά κατά τόπους πιο πυκνή, με πιθανότητα για κάποια τοπική βροχή τις πρωινές ώρες. Προς το μεσημέρι όμως αναμένεται ηλιοφάνεια, κυρίως στα πεδινά και τις παράκτιες περιοχές. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να υπάρξουν παροδικές μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι στα 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Η Κυριακή θα ξεκινήσει με αρκετό ήλιο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Άστατος θα είναι ο καιρός στην Κεντρική Μακεδονία, με μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες, μετά το μεσημέρι όμως θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ορεινό-ημιορεινό κομμάτι της Περιφέρειας.

Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος αναμένεται επίσης να κυλήσει με ηλιοφάνεια αλλά και τοπικές παροδικές μπόρες σε ορεινούς όγκους της χώρας.

Σφοδρή διαταραχή από τα Μερομήνια: «Επέλαση από 40αρια αυτή τη μέρα του Ιουνίου»

Άστατος θα είναι ο καιρός του Αγίου Πνεύματος σύμφωνα με τις προβλέψεις από τα μερομήνια. Τα μερομήνια είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά τις οποίες σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη που δίνουν για το φετινό καλοκαίρι τουλάχιστον για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η χώρα θα θυμίζει «καμίνι», αφού οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ για τον Ιούνιο προβλέπουν μία σχετική αστάθεια με βροχές και καταιγίδες.

Παράλληλα, είχαμε «κατακερματισμό» από τον Τάσο Αρνιακό: «Απλησίαστο το καλοκαίρι... Βλέπετε τι γίνεται!»

Ας δούμε παρακάτω πώς θα είναι ο καιρός κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού σύμφωνα με τα Μερομήνια για το 2023:

Μουντός καιρός στην Αθήνα

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οι θερμοκρασίες θα κινούνται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ πρόσκαιρη κακοκαιρία θα επικρατήσει σε ορεινά τμήματα του νομού και κυρίως την δυτική Μακεδονία. Του Αγίου Πνεύματος, 5/6, ο καιρός αναμένεται άστατος με λίγες βροχές και ισχυρούς ανέμους.

Από τις 8 Ιούνη μέχρι και τις 16 ο καιρός θα χαλάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ ο υδράργυρος θα πέσει αισθητά στα κεντρικά και βόρεια. Την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται σταδιακή βελτίωση με κάποιες λιακάδες, ενώ σε Μακεδονία, Ήπειρο και πιθανά τα δυτικά ηπειρωτικά θα παρατηρηθεί αστάθεια. Κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή μέχρι και 29 βαθμούς κελσίου, με πιθανότητα για τους πρώτους καύσωνας. Ο Ιούνιος θα μας αποχαιρετήσει με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νοτιάδες.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

Ο Ιούλιος θα ξεκινήσει με αστάθεια, σποραδικές τοπικές μπόρες και μελτέμια, ενώ οι θερμοκρασίες στα Βόρεια θα είναι κανονικές, στα κεντρικά και νότια υψηλές και στα νοτιοανατολικά πολύ υψηλές.

Την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου η καλοκαιρία θα συνεχιστεί. Ήπιες έως και υψηλές θερμοκρασίες τοπικά στα νότια και την Κρήτη. Την Τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, εκτός από μερικές αστάθειες που θα παρατηρηθούν στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα εμφανιστούν στην Πελοπόννησο και στα δυτικά της χώρας.

Τα πρώτα 40ρια θα δούμε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ενώ μπορεί να ξεπεράσει και τους 40 σε πολλές περιοχές. Ο κινδυνος πυρκαγιάς αναμένεται ιδιαίτερα υψηλός με την ζέστη να προκαλεί ένα εκρηκτικό μείγμα σε συνδυασμό με τον αέρα και την υγρασία. Πιθανότητα για μπόρες στην Μακεδονία.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

Γεμάτες παραλίες σε όλη τη χώρα κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, που παραδοσιακά αποτελεί και την περίοδο με τις περισσότερες άδειες για τους εργαζόμενους. Καύσωνας θα πλήξει όλη τη χώρα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα πιθανή είναι και η εμφάνιση αφρικανικής σκόνης. Τον Δεκαπενταύγουστο πάντως θα έχουμε αρκετή ζέστη και απουσία ανέμων.

Στο δεύτερο μισό του Αυγούστου ο καιρός αναμένεται ζεστός και υγρός στα νοτιοανατολικά και ανατολικά τμήματα της χώρας. Πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει στη Μακεδονία. Είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες καταιγίδες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Οι εκδρομείς του Αυγούστου πάντως αναμένεται να επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ με νοτιάδες και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share