Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024

Καλοκαίρι στην Αττική: Αυτές είναι οι ακατάλληλες παραλίες για κολύμπι από τον Πειραιά έως τη Βουλιαγμένη

Μεγάλη προσοχή για όσους θέλουν να δροσιστούν στα πέριξ της Αθήνας

1 Ιουνίου 2023 12:00
Καλοκαίρι στην Αττική: Αυτές είναι οι ακατάλληλες παραλίες για κολύμπι από τον Πειραιά έως τη Βουλιαγμένη
EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ
Από Κυριάκος Μελλίδης

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι πολίτες της Αθήνας, όπως κάθε χρόνο, θα αναζητήσουν λίγες στιγμές δροσιάς στις παραλίες στα πέριξ της πρωτεύουσας. Χρειάζεται όμως προσοχή στην επιλογή της παραλίας καθώς, λόγω ποιότητας των νερών, 7 εξ αυτών έχουν κριθεί ακατάλληλες από την ομάδα επιστημόνων του Κέντρου Οικολογικών Ερευνών.

Για φέτος οι 7 ακατάλληλες παραλίες για μπάνιο από τον Πειραιά έως τη Βουλιαγμένη:

  • Πειραιάς. Παραλία Φρεατίδα. Ακτή Θεμιστοκλέους
  • Πειραιάς. Παραλία Φρεατίδα. Στη μέση της παραλίας. Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων.
  • Πειραιάς. Παραλία Βοτσαλάκια. Ολυμπιακός όμιλος χειμερινών κολυμβητών
  • Πειραιάς. Παραλία Βοτσαλάκια. 100 μέτρα αριστερά από τον όμιλο χειμερινών κολυμβητών.
  • Παλαιό Φάληρο. Παραλία Φλοίσβου. Τέλος παραλίας
  • Δήμος Γλυφάδας. Παραλία Γλυφάδας. Ακτή Β. Οδός Μάρως και Διαδόχου Παύλου. Εστιατόριο Δελφίνια. Πάρκινγκ Πελατών.
  • Δήμος Γλυφάδας. Παραλία Γλυφάδας. Ακτή Β. τέλος παραλίας.

Μωβ μέδουσες: Πρόωρη εμφάνισή τους στις ελληνικές παραλίες - Πού έχουν παρατηρηθεί

Διακοπές «παρέα» με τις μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες και φέτος προβλέπουν οι ειδικοί.

Την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες έχουν κάνει οι μωβ μέδουσες, οι οποίες είναι οι πιο τοξικές και οι πιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα έχουν παρατηρηθεί κυρίως στο Ιόνιο Πέλαγος, στους Παξούς και στην Κέρκυρα, και σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις σε παραλίες της Αττικής αλλά και στη νότια Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αυξημένη φέτος κατά έναν βαθμό Κελσίου και κατά 1.5 βαθμό η θερμοκρασία στη στεριά. Το φαινόμενο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κλιματική αλλαγή.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες

Οι πολίτες εφόσον δουν οποιαδήποτε μέδουσα, μπορούν να την τραβήξουν φωτογραφία και να την «ανεβάσουν» στο inaturalist.org βάζοντας το είδος της μέδουσας, την ημερομηνία που την είδαν και την ακριβή τοποθεσία.

Έτσι, ενημερώνεται ο ειδικός χάρτης της Google, οι λουόμενοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο υπάρχουν μέδουσες και παράλληλα βοηθούν ερευνητές και βιολόγους να τις παρατηρήσουν καλύτερα και να εξιχνιάσουν αυτό το φαινόμενο.

Οι γονείς δεν πρέπει να πιάνουν τις μεγάλες μέδουσες ούτε να τις πετάνε στην ακτή, διότι αφήνουν κνιδοκύτταρα στο νερό, τα οποία επιπλέουν στην επιφάνειά του και έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που θα κάνουν το μπάνιο τους εκεί να κολλήσουν πάνω τους και να νιώσουν κνησμό.

Συνίσταται στους λουόμενους, να έχουν λίγη αμμωνία μέσα στην τσάντα τους ή κάποιο τζελ για ανακούφιση από τον κνησμό. Εκείνοι που είναι αλλεργικοί σε κάτι ή έχουν κάποια ευαισθησία, είναι καλύτερο να αποφύγουν την επαφή με τις μέδουσες αυτό το διάστημα.

Όσο για το φυτοπλαγκτόν που δημιουργεί ένα είδος «γλίτσας», ο καθηγητής τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχεί κανέναν, επειδή είναι νεκρή ύλη που δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share