Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Οριστική αλλαγή στα ΑΤΜ της χώρας - Μόλις φεύγει το φως της μέρας...

Έρχεται το τέλος από τις τράπεζες!

31 Μαΐου 2023 17:25
Οριστική αλλαγή στα ΑΤΜ της χώρας - Μόλις φεύγει το φως της μέρας...
Από Κυριάκος Μελλίδης

Τα ΑΤΜ μπορεί να αποτελούν έναν καθημερινό και εύχρηστο τρόπο για τις συναλλαγές μας, ωστόσο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και το γεγονός, ότι γίνονται στόχος εγκληματιών, φέρνουν αλλαγή πλεύσης.

Ο φόβος οργιάζει στις τράπεζες – όχι λόγω πληθωρισμού, ύφεσης ή ανιαρής κερδοσκοπίας. Μιλάμε για ληστεία τράπεζας. Και αυτό δεν γίνεται πλέον όπως στην Άγρια Δύση με τα όπλα που καπνίζουν. Οι εγκληματίες ανατινάζουν τα ΑΤΜ τη νύχτα και εξαφανίζονται κάτω από την κάλυψη του σκότους.

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες αναλαμβάνουν τώρα δράση – με άμεσες συνέπειες για τους πελάτες τους. Τα πιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσαν ότι δεν θα χορηγούν πλέον μετρητά όλο το εικοσιτετράωρο, με την κάρτα ίσως και να μην είναι πια το εργαλείο ανάληψης.

Οι εκρήξεις και οι αποφάσεις για τα μέτρα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εγκληματίες ενώνονται σε μικρές ομάδες όταν διαπράττουν τα αδικήματα. Το 2022, τέτοιες ομάδες ανατίναξαν σημαντικά περισσότερα ΑΤΜ στη Βαυαρία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου (από τις 13 Δεκεμβρίου) είχαν καταγραφεί 35 υποθέσεις, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Μόναχο εκπρόσωπος του Γραφείου Εγκληματολογικής Αστυνομίας του κρατιδίου της Βαυαρίας (BLKA).

Συναλλαγές στα ΑΤΜ
Συναλλαγές στα ΑΤΜ

Το 2019, υπήρξαν 27 περιπτώσεις στη Βαυαρία, το 2020 καταμετρήθηκαν 24 περιπτώσεις και το 2021 ακόμα 17 εκρήξεις. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η μείωση είχε να κάνει με την πανδημία Corona.

Η Γερμανική Τραπεζική Βιομηχανία (DK) ανησυχεί, ιδίως επειδή χρησιμοποιούνται κυρίως σταθερά εκρηκτικά. “Με τις ωμές επιθέσεις τους, οι αδίστακτοι δράστες αποδέχονται τώρα οικειοθελώς ότι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα και των αμέτοχων ανθρώπων”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Tanja Beller της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών, η οποία είναι η επικεφαλής οργάνωση της DK φέτος.

Από τις 392 εκρήξεις σε παγγερμανικό επίπεδο το 2021, οι 250 πραγματοποιήθηκαν με αυτά τα εξαιρετικά επικίνδυνα εκρηκτικά. Ως εκ τούτου, η ένωση βασίζεται στη συνεργασία των ερευνητών, του ασφαλιστικού κλάδου και του τραπεζικού τομέα με πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών.

Τα εμπλεκόμενα μέρη συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο για να συζητήσουν την κοινή δράση. Η BLKA δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσα χρήματα έχουν λεηλατηθεί στη Βαυαρία μέχρι στιγμής.

Αλλά η εμπειρία δείχνει: Η λεία είναι πιθανότατα περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ή και περισσότερο. Ωστόσο, τα κλεμμένα χαρτονομίσματα δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Ο εκπρόσωπος της BLKA δήλωσε ότι οι υλικές ζημιές είναι πλέον πολύ μεγαλύτερες από τη λεία. Συχνά η έκταση της ζημίας γίνεται αντιληπτή μόνο όταν ένα κτίριο πρέπει να ανακαινιστεί.

Το Γραφείο Κρατικής Εγκληματολογικής Αστυνομίας της Βαυαρίας συνεργάζεται επίσης στενά με τις τραπεζικές ενώσεις. Ο στόχος είναι να καταδιωχθούν οι δράστες με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ταυτόχρονα, θέλουν να υποστηρίξουν τις τράπεζες στην εφαρμογή προληπτικών προστατευτικών μέτρων.

Εν τω μεταξύ, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων διοργάνωσε το πρώτο παγγερμανικό στρογγυλό τραπέζι για τις διαρρήξεις ΑΤΜ, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Στο τραπέζι συμμετείχαν ο γερμανικός τραπεζικός κλάδος, η Γερμανική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, καθώς και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας και άλλοι εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και των αστυνομικών δυνάμεων των ομόσπονδων κρατιδίων.

“Ο κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε το έργο των δραστών τόσο δύσκολο, ώστε να μην αξίζει πλέον τον κόπο να επιτίθενται σε ΑΤΜ. Με τον τρόπο αυτό, είναι σημαντικό να αποφευχθούν όχι μόνο υλικές ζημιές, αλλά κυρίως σωματικές βλάβες. Θεωρούμε ότι έχουμε σαφή ευθύνη εδώ”, εξήγησε η Anja Käfer-Rohrbach, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV).

«Αυτοί που ανατινάζουν ΑΤΜ θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων ανατινάξεων ΑΤΜ και η συχνή χρήση ιδιαίτερα επικίνδυνων εκρηκτικών υλών από τους δράστες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τρίτων.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις ενέργειες αδίστακτων ομάδων δραστών να κοστίζουν αθώες ζωές», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD).

Σύμφωνα με την Faeser, οι διαρρήξεις ΑΤΜ μπορούν να αποτραπούν μακροπρόθεσμα μόνο με την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Τα σχεδιαζόμενα μέτρα προστασίας, τα οποία ο γερμανικός τραπεζικός κλάδος συμφώνησε να εφαρμόσει κατά προτεραιότητα, περιλαμβάνουν αυξημένη βιντεοεπιτήρηση των τραπεζικών καταστημάτων, καθώς και τη χρήση τεχνολογίας συναγερμού διάρρηξης, συστημάτων ομίχλης, τη χρήση συστημάτων χρωματισμού ή αυτοκόλλητων στα τραπεζογραμμάτια και τη μείωση του ορίου μετρητών.

Αυτό που πιθανότατα θα επηρεάσει άμεσα τους πελάτες των τραπεζών είναι το προγραμματισμένο νυχτερινό κλείσιμο των θυρίδων αυτοεξυπηρέτησης μεταξύ 11 μ.μ. και 6 π.μ.

Τότε δεν μπορούν να αναληφθούν άλλα χρήματα από τα ΑΤΜ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, οι πελάτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Τα μετρητά θα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ.

Σύμφωνα με την Hessische/Niedersächsische Allgemeine, η Commerzbank, για παράδειγμα, κλείνει πολλές ζώνες αυτοεξυπηρέτησης τη νύχτα. Οι πελάτες των ταμιευτηρίων θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν αντιμέτωποι με κλειστές πόρτες τη νύχτα, για παράδειγμα στις τράπεζες Sparkasse Fulda και Sparkasse Oberhessen.

Η Frankfurter Sparkasse θα έκλεινε σε 49 υποκαταστήματα μεταξύ 0 και 5 π.μ. και στην Deutsche Bank, επίσης, οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο κλείσιμο θα λαμβάνονταν από τα κατά τόπους υποκατάστημα.

Εκτός από την Sparkasse και την Commerzbank, θα επηρεαστεί και η Targobank. Από τις 11 μ.μ. έως τις 6 π.μ., οι χώροι αυτοεξυπηρέτησης σε όλες τις τοποθεσίες θα παραμείνουν κλειστοί, αναφέρεται.

Μια παρόμοια αντίληψη θα ακολουθηθεί και στα Volksbanks. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν επηρεαστεί όλα τα υποκαταστήματα. Μερικές φορές εκείνα που βρίσκονται σε πολυσύχναστα μέρη θα παραμείνουν ανοιχτά περισσότερο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share