Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έβρος: «Τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο Πόθεν Έσχες» - Τα "παπούτσια" και η "προίκα" - Πώς μιλούσαν οι συνοριοφύλακες που διακινούσαν μετανάστες (Video)

Ο 54χρονος αρχηγός και τα «κόλπα» με τις θερμικές κάμερες - Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των αστυνομικών που συνελήφθησαν

30 Μαΐου 2023 14:33
Έβρος: «Τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο Πόθεν Έσχες» - Τα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Περί των 127.000 ευρώ βρέθηκαν στα σπίτια των πέντε συλληφθέντων συνοριοφυλάκων στον Έβρο, ενός υπαστυνόμου και τεσσάρων αστυφυλάκων, οι οποίοι και κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Οι αστυνομικοί υπηρετούσαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Διδυμότειχο σε ένα σημείο που οι ροές των μεταναστών είναι πάρα πολλές. Αυτό που έκαναν στην ουσία ήταν να κάνουν τα «στραβά μάτια» μετά από συνεννόηση που είχαν με διακινητές μεταναστών από την Τουρκία , για να περάσουν στην Ελλάδα οι αλλοδαποί.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των αστυνομικών που συνελήφθησαν στον Έβρο καθώς κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Τούρκος διακινητής: Τα παπούτσια (σ.σ. χρήματα) τα άφησα στο… Πήγαινε να τα πάρεις.

54χρονος αρχιφύλακας: Εντάξει, θα πάω να τα πάρω.

Συνοριοφύλακας: Τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο Πόθεν Έσχες (σ.σ. για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, οι αστυνομικοί είχαν προμηθευτεί κάρτες, για να μεταφέρουν τα λεφτά στο εξωτερικό)

Συνοριοφύλακας: Για να δούμε την προίκα (σ.σ. κάνει αναφορά στα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητές τους) μας πάλι.

Συνοριοφύλακας: Να μη χάσουμε τη βαλίτσα (σ.σ. πάλι αναφορά στα χρήματα).

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι οι αστυνομικοί που συνελήφθησαν και απολογούνται αυτήν την ώρα στον εισαγγελέα ήταν από τους πιο «παλιούς» αξιωματικούς στο Τμήμα και προσπαθούσαν, μάλιστα, να στρατολογήσουν και άλλους αστυνομικούς στο κύκλωμα.

Διαβάστε επίσης: Ζητά και τα ρέστα η Τουρκία! Επίθεση στον Νότη Μηταράκη για τους «γυμνούς μετανάστες» που έστειλαν στον Έβρο - Πάει στον ΟΗΕ το περιστατικό ο υπουργός

Είχαν προσεγγίσει, όπως αναφέρει το Mega, και το τμήμα με τις θερμικές κάμερες προκειμένου να έχουν καλύτερη εικόνα για τα μικρά φουσκωτά, με τα οποία έρχονταν στην Ελλάδα οι μετανάστες.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Οδηγίες στους διακινητές από την Τουρκία φέρεται να έδινε το κύκλωμα των αστυνομικών που συνελήφθη στον Έβρο και οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή σε διακίνηση μεταναστών.

Οι πέντε αστυνομικοί που φέρονται να παρείχαν διευκόλυνση εισόδου μεταναστών συνελήφθησαν τη Δευτέρα (29/5), από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος στον Έβρο.

Παράλληλα, διακριβώθηκε η δράση τεσσάρων αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με το Mega το κύκλωμα που θα οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα οι αστυνομικοί μιλούσαν με συνεργάτες τους στην άλλη πλευρά του Έβρου και τους ενημέρωναν για τις περιπολίες, προκειμένου να διευκολύνουν τη διακίνηση των μεταναστών.

Από τον Οκτώβριο του 2022 οι επαφές του κυκλώματος με τους διακινητές

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι ανωτέρω διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 26.550 ευρώ
  • 59 κινητά τηλέφωνα
  • 12 power banks
  • 2.120 δολάρια Αμερικής
  • 850 λίρες Τουρκίας
  • 23 λίρες Αγγλίας
  • 77 Lei Ρουμανίας
  • πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας
  • τραπεζική κάρτα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share