Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024

Τρόμος στην Θεσσαλονίκη: Ζημιές σε Χορτιάτη, Βασιλικά και Τριάδι από το πέρασμα της αρκούδας

«Κόκκινος» συναγερμός

26 Μαΐου 2023 11:26
Τρόμος στην Θεσσαλονίκη: Ζημιές σε Χορτιάτη, Βασιλικά και Τριάδι από το πέρασμα της αρκούδας
Από Ανθή Κουρεντζή

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες σε δήμους και Δασαρχείο μετά από αναφορές για εμφάνιση αρκούδας στον ορεινό όγκο του Χορτιάτη πέριξ της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στους δήμους Πυλαίας Χορτιάτης και Θέρμης, κοντά, μάλιστα, σε κατοικημένες περιοχές. Με την ευκαιρία, δείτε το τραγικό περιστατικό με αρκούδα που σκότωσε 26χρονο την ώρα που έκανε τζόγκινγκ.

Πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για την ίδια νεαρή αρσενική αρκούδα που είχε κάνει την εμφάνισή της το προηγούμενο διάστημα σε περιοχές της ορεινής Χαλκιδικής, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε μελίσσια, πονοκέφαλο σε αγρότες και κτηνοτρόφους και αναστάτωσε στους κατοίκους του Ταξιάρχη, του Πολυγύρου και του Βάβδου.

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση αρκούδας σε ορεινό όγκο στα περίχωρα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Την Τρίτη το πρωί μελισσοκόμος ειδοποίησε την περιβαλλοντική οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» ότι είδε ζημιές στα μελίσσια του στην περιοχή του Χορτιάτη.

Μετά από επιθεώρηση μελών της οργάνωσης διαπιστώθηκε πως επρόκειτο όντως για αρκούδα. «Αναμένεται να κάνουμε ανάλυση DNA στις τρίχες που εντοπίσαμε, αλλά από τις πατημασιές του συμπεραίνουμε πως είναι αρκετά πιθανό να είναι η ίδια αρκούδα που είχε εμφανιστεί σε περιοχές της Χαλκιδικής όλο το προηγούμενο διάστημα», είπε στη Voria.gr ο υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας της οργάνωσης, Γιώργος Θεοδωρίδης. «Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με το Δασαρχείο για να ενεργοποιήσουν την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης, όπως προβλέπεται από τον νόμο», τόνισε.

Έκανε μια... βόλτα και στον δήμο Θέρμης

Η δασάρχης Θεσσαλονίκης, Φιλοθέη Μελά, ανέφερε στη Voria.gr πως χθες η αρκούδα εθεάθη και κοντά στο φράγμα Τριαδίου, στον δήμο Θέρμης. «Σκοπός είναι να ενεργοποιήσουμε το πρωτόκολλο που προβλέπεται για να φύγει το ζώο και να επιστρέψει στο δάσος. Έχει κατέβει τόσο κάτω από το βουνό γιατί αναζητά τροφή. Για τον λόγο αυτόν οι κάτοικοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αφήνουν τροφή σε εξωτερικά σημεία αλλά και κάδους ανοιχτούς», επισήμανε η ίδια. «Πάντως, πρέπει να πούμε πως δεν πρέπει να προκληθεί πανικός στον κόσμο, καθώς ακόμα και κατά τη διαδρομή της από τη Χαλκιδική έως εδώ δεν ήρθε σε επαφή με κάποιον άνθρωπο», πρόσθεσε.

Τρόμος στην Θεσσαλονίκη: Ζημιές σε Χορτιάτη, Βασιλικά και Τριάδι από το πέρασμα της αρκούδας

Ήδη από χθες ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη έχει ενημερώσει με κατεπείγουσα έγγραφη ανακοίνωσή του τις αρμόδιες υπηρεσίες, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Αστυνομία και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας να βρίσκονται στην περιοχή, να την επιτηρούν και να ενεργήσουν με κάθε τρόπο για τη στήριξη και απομάκρυνση του άγριου ζώου.

Ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ινγάτιος Καϊτεζίδης, μιλώντας στη Voria.gr, είπε πως η δημοτική αρχή έλαβε τέσσερις διαφορετικές μαρτυρίες από πολίτες. «Μας ανέφεραν ότι είδαν την αρκούδα σε δύο διαφορετικά σημεία, ένα εκ των οποίων κοντά σε οικισμό», τόνισε. Η αρκούδα εμφανίστηκε, σύμφωνα με τον δήμαρχο, κοντά στην οδό Μακεδονομάχων, στο ύψος του πάρκου της Αγίας Παρασκευής, όπου είναι στις παρυφές του οικισμού αλλά και στην αντιπυρική ζώνη κάτω από το ραντάρ στο μονοπάτι προς Κισσό. «Εκτός από τις αρχές ενημερώσαμε άμεσα και τους πολίτες ώστε να είναι σε επιφυλακή και να προσέχουν», σημείωσε, ενώ ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που άγριο ζώο κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή, θυμίζοντας περιπτώσεις με αγριογούρουνα και λύκους.

Τρόμος στην Θεσσαλονίκη: Ζημιές σε Χορτιάτη, Βασιλικά και Τριάδι από το πέρασμα της αρκούδας

Πρώτη φορά τόσο κοντά στη Θεσσαλονίκη

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Θεοδωρίδης είναι η πρώτη εμφάνιση αρκούδας που έχει καταγραφεί ποτέ στον ορεινό όγκο στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. «Δεν έχει καταγραφεί αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν αλλά συνιστούμε στον κόσμο να μην πανικοβάλλεται καθώς θα ακολουθηθούν τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης, είπε πως ένας πολίτης ανέφερε ότι είδε την αρκούδα στις 11:30 χθες το πρωί κοντά στο φράγμα Τριαδίου. «Έχει ενεργοποιηθεί άμεσα η Πολιτική Προστασία του δήμου, ενώ ενημερώσαμε το Δασαρχείο, αλλά και τους περιπατητές», τόνισε.

Πηγή φωτογραφιών: Καλλιστώ

Πηγή: voria.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share