Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024

Συναγερμός από τον σεισμό στην Κρήτη: «Η περιοχή έχει δώσει και πάνω από 6 Ρίχτερ - Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος»

Έντονη ανησυχία στους σεισμολόγους!

19 Μαΐου 2023 09:19
Συναγερμός από τον σεισμό στην Κρήτη: «Η περιοχή έχει δώσει και πάνω από 6 Ρίχτερ - Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος»
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Στον χορό των Ρίχτερ βρίσκεται από χθες βράδυ η Κρήτη καθώς τη δόνηση μεγέθους 5,1R ακολούθησαν και αρκετές ακόμα με μεγαλύτερη αυτή των 4,3R στις 02.52 τα ξημερώματα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε αρχικά πως το ρήγμα αυτό, δεν έχει σχέση με αυτό του Αρκαλοχωρίου.

Τόνισε επίσης πως ένα ζήτημα με τους τελευταίους σεισμούς είναι πως τα επίκεντρα είναι σε χερσαίο μέρος και όχι στην θάλασσα, κάτι που θα δημιουργούσε μια μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επίσης σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι πολύ ενεργή σεισμολογικά, ωστόσο είναι αυτή που πριν μερικές δεκαετίες είχε δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ, και άρα θέλει παρακολούθηση. Συμπλήρωσε, δε, ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ήρθε η… ώρα του Κορινθιακού;

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε και για τους απανωτούς ασθενείς σεισμούς που σημειώθηκαν τελευταία στην Κορινθία και τον Κορινθιακό κόλπο. Είναι κάτι για το οποίο μιλά εδώ και καιρό, και όπως είπε μπορεί οι σεισμοί να ήταν ασθενείς, ωστόσο ένα φαινόμενο που επιμένει θέλει παρακολούθηση.

Κι αυτό καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Κορινθιακός δίνει ένα σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ κάθε 20 – 30 χρόνια. Ο τελευταίος ήταν το 1995, δηλαδή πριν 28 χρόνια. Και όπως είπε, «η φύση… είναι αντικειμενική και δεν έχει να κάνει με το εάν θέλουμε να έρθει ο σεισμός ή όχι. Θα έρθει».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share