Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Σεισμός στο Καστελόριζο - Ταρακουνήθηκε το νησί

Συναγερμός!

9 Μαΐου 2023 18:43
Σεισμός στο Καστελόριζο - Ταρακουνήθηκε το νησί
Από Ανθή Κουρεντζή

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ καταγράφηκε το απόγευμα της Τρίτης (9/5) κοντά στη Μεγίστη Καστελορίζου, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Υπενθυμίζεται, ότι χθες σημειώθηκε σεισμός στην Ζάκυνθο.

Η δόνηση σημειώθηκε 61 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μεγίστης και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

Σεισμός στο Καστελόριζο - Ταρακουνήθηκε το νησί

Δυνατός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη

Σεισμός έντασης 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Κρήτης, το απόγευμα του Σαββάτου (6/5). Υπενθυμίζεται, ότι ισχυρός σεισμός «κούνησε» την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 41 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας Χανίων, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 23,6 χιλιόμετρα.

Δυνατός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη

ΣΕΙΣΜΟΣ: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.
Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share