Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Δεν το χωρά ανθρώπου νους: Νεκρός ξαφνικά 13χρονος για αδιανόητο λόγο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Σοκαριστικό!

20 Απριλίου 2023 12:19
Δεν το χωρά ανθρώπου νους: Νεκρός ξαφνικά 13χρονος για αδιανόητο λόγο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Ένας 13χρονος στο Οχάιο πέθανε, αφού δοκίμασε μία επικίνδυνη πρόκληση στο TikTok . Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει για τη φονική τάση ήδη από το τέλος του 2020.

Ο 13χρονος Τζέικομπ Στίβενς συμμετείχε σε μια πρόκληση TikTok με φίλους του στο σπίτι, όταν κατάπιε το αντιισταμινικό, αναφέρει ο λογαριασμός GoFund Me. Ο Τζέικομπ ήταν σε αναπνευστήρα για σχεδόν μια εβδομάδα πριν πεθάνει, σύμφωνα με τα τοπικά δίκτυα των ΗΠΑ.

Νέα θανατηφόρα πρόκληση Benadryl

Ο έφηβος στο Οχάιο πέθανε, αφού δοκίμασε τη λεγόμενη «πρόκληση Benadryl», ένα νοσηρό «παιχνίδι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το οποίο οι χρήστες του TikTok παίρνουν μεγάλες ποσότητες του εν λόγω φαρμάκου για την αλλεργία χωρίς συνταγή γιατρού, για να «φτιαχτούν».

Ο πατέρας του, Τζάστιν Στίβενς, μίλησε για την πρόκληση σε μια συνομιλία με το ABC 6, αφού ο γιος του συμμετείχε στην «τάση», με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί και να μείνει σε αναπνευστήρα για έξι ημέρες πριν από τον θάνατό του. «Η πρόκληση ήταν πάρα πολύ μεγάλη για το σώμα του», εξήγησε στο ρεπορτάζ, λέγοντας ότι έπρεπε να πάρει 12 έως 14 χάπια από το φάρμακο για την αλλεργία.

«Κανένα εγκεφαλογράφημα, δεν υπήρχε τίποτα. Είπαν ότι θα μπορούσαμε να τον κρατήσουμε με μηχανική υποστήριξη, αλλά δεν θα άνοιγε ποτέ τα μάτια του, δεν θα ανέπνεε ποτέ, δεν θα χαμογελούσε, δεν θα περπατήσει ή θα μιλούσε» πρόσθεσε.

Ο 13χρονος Τζέικομπ Στίβενς μνημονεύεται ως κάποιος που «απολάμβανε να ακούει μουσική, να παίζει ποδόσφαιρο και να κάνει παρέα με τους φίλους του».

Στο λογαριασμό GoFundMe που άνοιξε η θεία του εφήβου, Ashley Dean, έγραψε:

«Καμία μητέρα δεν πρέπει να πει αντίο στο μωρό της».

Δεν το χωρά ανθρώπου νους: Νεκρός ξαφνικά 13χρονος για αδιανόητο λόγο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Η δήλωση του TikTok

Σε μια δήλωση που μοιράστηκε με το PEOPLE μετά τον θάνατό του, ένας εκπρόσωπος του TikTok εξέφρασε «τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

«Στο TikTok, απαγορεύουμε και αφαιρούμε αυστηρά περιεχόμενο που προωθεί επικίνδυνη συμπεριφορά, με προτεραιότητα την ασφάλεια της κοινότητάς μας. Δεν έχουμε δει ποτέ αυτού του είδους την τάση περιεχομένου στην πλατφόρμα μας και έχουμε μπλοκάρει αναζητήσεις εδώ και χρόνια για να αποθαρρύνουμε τη συμπεριφορά αντιγραφής» πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση του ΟΤΦ

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ προειδοποίησε για πρώτη φορά για την τάση στα τέλη του 2020.

«Γνωρίζουμε ειδήσεις για εφήβους που καταλήγουν σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης ή πεθαίνουν μετά τη συμμετοχή τους στην «πρόκληση Benadryl» που ενθαρρύνονται σε βίντεο που δημοσιεύονται στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων TikTok», αναφέρει ένα δελτίο ειδήσεων από την FDA.

«Ερευνούμε αυτές τις αναφορές και διενεργούμε έλεγχο για να προσδιορίσουμε εάν έχουν αναφερθεί επιπλέον περιπτώσεις».

Η υπερβολική δόση Benadryl μπορεί να οδηγήσει σε «σοβαρά καρδιακά προβλήματα, επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμα και θάνατο», δήλωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σε μια προειδοποίηση προς το κοινό.

Η οικογένεια του Τζέικομπ κάνει ό,τι μπορεί «για να βεβαιωθεί ότι κανένα άλλο παιδί δεν θα περάσει» την πρόκληση, είπε στο WSYX που συνεργάζεται με το CNN.

Η ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρεία του φαρμάκου Benadryl

Η κατασκευάστρια του Benadryl, Johnson & Johnson, χαρακτήρισε την πρόκληση «επικίνδυνη». «Κατανοούμε ότι οι καταναλωτές μπορεί να έχουν ακούσει για μια διαδικτυακή «πρόκληση» που περιλαμβάνει την κακή χρήση ή κατάχρηση της διφαινυδραμίνης», αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν.

«Η πρόκληση, η οποία περιλαμβάνει την κατάποση υπερβολικών ποσοτήτων διφαινυδραμίνης, είναι μια επικίνδυνη τάση και πρέπει να σταματήσει αμέσως. Τα προϊόντα BENADRYL® και άλλα προϊόντα διφαινυδραμίνης πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας».

«Εργαζόμαστε με το TikTok και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να αφαιρέσουμε περιεχόμενο που δείχνει αυτήν τη συμπεριφορά», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με όλη τη βιομηχανία και με βασικούς ενδιαφερόμενους για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης συμπεριφοράς».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share