Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«Καμπάνα» ΕΟΦ: Τι πρέπει να αλλάξει άμεσα στα κρεμοσάπουνα - «Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται ως βιοκτόνο...»

Τεράστια προσοχή!

13 Απριλίου 2023 15:09
«Καμπάνα» ΕΟΦ: Τι πρέπει να αλλάξει άμεσα στα κρεμοσάπουνα - «Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται ως βιοκτόνο...»
Από Κυριάκος Μελλίδης

Με σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ συνιστά την άμεση αλλαγή στην ετικέτα των κρεμοσάπουνων. Ανακοίνωση σχετικά με τα βιοκτόνα προϊόντα σε μορφή κρεμοσάπουνου εξέδωσε την Μεγάλη Πέμπτη (13/4) ο Εθνικός Οργανισμών Φαρμάκων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, λόγω της υπέρμετρης χρήσης βιοκτόνων προϊόντων, που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, κρίνεται σκόπιμο τα βιοκτόνα προϊόντα, με μορφή κρεμοσάπουνο, να φέρουν την ακόλουθη σήμανση:

«Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται ως βιοκτόνο και όχι ως κρεμοσάπουνο καθημερινής χρήσης». Η συγκεκριμένη επισήμανση στοχεύει στην ορθολογική χρήση των προϊόντων αυτών από το ευρύ κοινό.

Συναγερμός από τον ΕΟΦ

ΕΟΦ: Συναγερμός για χάπια απώλειας βάρους – Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία – Kαλεί όποιον τα έχει προμηθευτεί να μην τα καταναλώσει

Συναγερμό σήμανε ο ΕΟΦ με χάπια απώλειας βάρους. Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία και καλεί όποιον τα έχει προμηθευτεί να μην τα καταναλώσει, ενώ πριν λίγες μέρες είχε γίνει ανάκληση σε φάρμακο για την καρδιά.

Ο ΕΟΦ αναφέρει πως τα συγκεκριμένα χάπια αδυνατίσματος έχουν κινδύνους για την υγεία όσων τα καταναλώσουν. Διακινούνται μέσω ιστοσελίδων και στη χώρα μας, και υπήρξε ενημέρωση για την επικινδυνότητά τους από το ANSM της Γαλλίας.

Επίσης ο ΕΟΦ καλεί όποιον τα έχει προμηθευτεί να μην τα καταναλώσει, και να ενημερώσει

«Ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από την Αρμόδια Αρχή της Γαλλίας (ANSM), προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων: Trex Tea ΄΄refresh yourself΄΄, Trex Cap, Trex+plus. Τα εν λόγω προϊόντα διακινούνται από ξένες ιστοσελίδες για την αποτοξίνωση και την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου του ANSM, στα προϊόντα αυτά ταυτοποιήθηκαν οι φαρμακευτικές ουσίες σιβουτραμίνη και σιλδεναφίλη. Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την Ε.Ε., διότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP-ΕΜΑ), η σχέση οφέλους-κινδύνου δεν είναι θετική. Η δε σιλδεναφίλη συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Συνεπώς, η χρήση των συγκεκριμένων μη εγκεκριμένων προϊόντων ενέχει κίνδυνο για την υγεία του χρήστη.
Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένα σημεία διάθεσης μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share