Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πρόστιμο «φαρμάκι» 1.500 ευρώ για την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων οδηγών

Ποινές που φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση άδειας οδήγησης

10 Απριλίου 2023 13:56
Πρόστιμο «φαρμάκι» 1.500 ευρώ για την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων οδηγών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με μία νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν μέσα σε αυτοκίνητα, παρουσία ανηλίκων κάτω των 12 ετών.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση παράβασης της απαγόρευσης του καπνίσματος εντός του αυτοκινήτου ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονται ανήλικοι κάτω των 12 ετών, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 1500 ευρώ για όποιον επιβαίνοντα καπνίζει, είτε αυτός είναι ο οδηγός είτε όχι.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο καπνιστής, είναι οδηγός σε όχημα δημοσίας χρήσεως, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται. Παράλληλα, ακόμη και αν ο παραβάτης δεν είναι ο οδηγός, προβλέπεται αφαίρεση της άδειας του οδηγού για ένα μήνα.

200 ευρώ πρόστιμο σοκ για όλους τους Έλληνες οδηγούν που...: Μεγάλη αναστάτωση!

Χρήματα προστίμου

Άσχημα νέα έρχονται για όσους οδηγούς έχουν το παλαιό τύπου ροζ χάρτινο δίπλωμα οδήγησης το οποίο έχει ισχύ ως το 2033 και ως το 65ο έτος της ηλικίας του οδηγού.

Αν κατόπιν ελέγχου από την τροχαία, το εν λόγω δίπλωμα είναι φθαρμένο ή αλλοιωμένο έτσι ώστε να μην είναι ορατά τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτό, τότε, θεωρείται άκυρο και επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ. Οι κάτοχοι χάρτινου ροζ διπλώματος πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που είναι δυσχερής ο έλεγχος των στοιχείων, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου.

Παράλληλα, σας θυμίζουμε και το πρόστιμο έως 5.000 ευρώ αν έχετε ΑΥΤΟ το εισόδημα!

Σήμερα, όλα τα νέα διπλώματα οδήγησης που χορηγούνται στους επιτυχόντες των εξετάσεων έχουν την μορφή της πλαστικής κάρτας, ενώ το τελευταίο διάστημα οι οδηγοί μπορούν να περάσουν τα διπλώματα στα smartphones τους σε ψηφιακή μορφή.

Έρχεται πρόστιμο

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους το ροζ (τρίπτυχο) χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, το οποίο κάποια στιγμή πρέπει να αντικατασταθεί με νέου τύπου. Το παλιό ροζ δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού, ενώ το νεότερο τύπου κάρτας διαρκεί για 15 χρόνια από την έκδοσή του.

Συγκριτικά με το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, το νέο τύπου (ή αλλιώς κοινοτικού τύπου) έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας που το προφυλάσσουν από πλαστογραφία, ενώ ευνοεί την χρήση του στο εξωτερικό διότι αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου και με λατινικούς χαρακτήρες. Επιπλέον, φέρει μοναδικό αύξοντα αριθμό στην πίσω όψη με τον οποίο αναζητείται από τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση κλοπής.

Το πρόστιμο για φθαρμένο δίπλωμα

Επιπροσθέτως, τα στοιχεία του νέου τύπου διπλώματος δεν μπορούν να αλλοιωθούν και να φθαρούν, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα χάρτινα διπλώματα, λόγω του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοχοι παλαιού τύπου διπλώματος είναι ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αν ένα έντυπο άδειας οδήγησης έχει φθαρεί ή αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι εύκολος ο έλεγχος των στοιχείων της, τότε το δίπλωμα «αντιμετωπίζεται» ως ληγμένο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ελέγχου, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 200 ευρώ. (άρθρο 95 ΚΟΚ)

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share