Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Από 1.500 έως και 3.000 ευρώ πρόστιμο για κάτι που κάνουν 9 στους 10 Έλληνες στο αυτοκίνητο!

Πρέπει να το αποφύγετε πάση θυσία

8 Απριλίου 2023 16:47
Από 1.500 έως και 3.000 ευρώ πρόστιμο για κάτι που κάνουν 9 στους 10 Έλληνες στο αυτοκίνητο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εσύ οδηγείς πάντα και με τα δύο χέρια; Ή είσαι από τους πιο... χαλαρούς που έχουν το ένα χέρι έξω από το παράθυρο και με το άλλο κρατάς τον καφέ; Προσοχή γιατί φλερτάρεις με γερό πρόστιμο και χαιρετάς άδεια και δίπλωμα για έως 2 μήνες!

Υποχρεωτικά και με τα 2 χέρια ή υπάρχουν και... παραθυράκια;

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο σωστός τρόπος να κρατάμε το τιμόνι είναι με τα δύο χέρια και μάλιστα σε θέση είτε «9 και 15» είτε «10 και 10» (σκεφτείτε το τιμόνι σαν ένα ρολόι και τα χέρια σας στις αντίστοιχες ώρες).

Κακά τα ψέματα όμως, δεν οδηγούμε πάντα και με τα δύο χέρια. Συχνότερες συνήθειες, ειδικότερα όταν μπλέξουμε σε κίνηση ή ταξιδεύουμε, να ακουμπάμε τον αριστερό αγκώνα στο παράθυρο για να το ξεκουράσουμε, είτε να «ξεκουράζουμε» το δεξί χέρι στο λεβιέ ταχυτήτων.

Και τα παραπάνω μπορείς να πεις ότι είναι οκ. Αλλά καθημερινά, συναντάμε οδηγούς με πολύ πιο… λάθος οδήγηση. Πολλοί είναι αυτοί που ενώ οδηγούν παράλληλα τρώνε, μιλάνε στο τηλέφωνο, καπνίζουν, στρίβουν τσιγάρο ή στέλνουν μήνυμα.

Παράλληλα, θυμίζουμε επίσης τα 2.000 ευρώ πρόστιμο για κάτι που κάνουν δυστυχώς όλοι οι Έλληνες οδηγοί!

Αλλοι πάλι οδηγούν με το αριστερό χέρι τελείως κρεμασμένο έξω από το παράθυρο. Προφανώς και τα παραπάνω εκτός από κίνδυνο, μπορούν να επιφέρουν πρόστιμο και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης.

Οδήγηση αυτοκινήτου

Τι ακριβώς προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. και πως ορίζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά;

Στον Κ.Ο.Κ. δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να επιβάλει τον τρόπο που θα πιάνουν οι οδηγοί το τιμόνι, ωστόσο υπάρχει το Αρθρο 13. Σύμφωνα με τη 2η παράγραφο του Αρθρου 13 του K.O.K.:

… Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. «Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση.

Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας.». Αυτός που παραβαίνει τις παραπάνω διατάξεις τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό (100,00) ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες.

Εξέραιση αποτελούν οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, οι οποίοι τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες!

Πως ορίζονται όμως τα παραπάνω; Οκ, το σημείο για το κινητό τηλέφωνο είναι ξεκάθαρο. Όμως τι ισχύει με την «πλήρη ελευθερία κινήσεων»; Προφανώς, από τις «κακές» συνήθειες που αναφέραμε παραπάνω, δεν θα επιφέρει πρόστιμο το να ξεκουράζουμε τον αγκώνα στο παράθυρο, ή το δεξί χέρι στο λεβιέ.

Ωστόσο, συνήθειες που περιορίζουν ξεκάθαρα την κίνηση των χεριών, όπως το φαγητό, ο καφές στο ένα χέρι και το τσιγάρο στο άλλο, ή ακόμα και το στρίψιμο τσιγάρου και κάθε τι σχετικό με το κινητό τηλέφωνο, είναι σίγουρα επικίνδυνες και παράνομες και καλό είναι να τις προσέχετε από εδώ και πέρα!

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην ίδια παράγραφο του Κ.Ο.Κ. βασίζεται και η απαγόρευση να οδηγούμε με μπουφάν και χοντρά ρούχα που περιορίζουν την ελευθερία των κινήσεων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share