Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Euractiv: Ευρωπαίος εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για το Predator στην Ελλάδα

Δημοσίευμα «φωτιά»

4 Απριλίου 2023 18:02
Euractiv: Ευρωπαίος εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για το Predator στην Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σχετικό δημοσίευμα στη Euractiv αναφέρει ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρο το μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου. Με την ευκαιρία, δείτε τις ραγδαίες εξελίξεις για την υπόθεση Ραγκούση.

Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predatorgate εμπλέκονταν σε φοροδιαφυγή.

Σε επαφή με τη Euractiv, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. «Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι συνεχιζόμενες διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», είπε ο εκπρόσωπος στη Euractiv. «Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε προληπτικά», πρόσθεσε.

Χορήγηση αδειών εξαγωγής

Δύο διαφορετικές πηγές ανέφεραν στη Euractiv ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ έλαβε, τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Τα άτομα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς υπέβαλαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη διάδοση του spyware Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών», είπε μια πηγή κοντά στο θέμα.

Euractiv: Ευρωπαίος εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για το Predator στην Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση, στην αρχή, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Όμως λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε αυτές τις άδειες και είπε ότι ξεκίνησε έρευνα για το εάν τηρήθηκαν σωστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το θέμα της χορήγησης αδειών εξαγωγής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το site Inside Story και τους New York Times, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα για πληροφορίες, που στάλθηκε στις 14 Φεβρουαρίου. Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση επίσης δεν έχει δώσει απαντήσεις στην Επιτροπή PEGA για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, ο Γιάννης Σμυρλής, πρώην γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που υπέγραψε τις παράνομες άδειες εξαγωγής spyware, παραιτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και διορίστηκε γρήγορα αναπληρωτής διευθυντής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, πριν από τις γενικές εκλογές του Μαΐου.

Σε νομικό επίπεδο, ο εισαγγελέας της ΕΕ εξετάζει εάν η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/821 για τα λεγόμενα προϊόντα «διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα που απαιτούν ειδική άδεια εξαγωγής, επειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν βλάβη), για να ευνοήσει την ελληνική εταιρεία Intellexa.

Σύμφωνα με τους Reporters United, ένα ελληνικό δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων, οι μέτοχοι της Intellexa φέρονται να συνδέονται με τον ανιψιό του Κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ήταν και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Τόσο ο Δημητριάδης όσο και ο τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών παραιτήθηκαν αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τέθηκε υπό παρακολούθηση το 2021 από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Εκλογές 2023: Κίνηση «έκπληξη» με υποψήφιο βουλευτή - Έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατεβαίνει βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα κατέβει υποψήφιος στον νομό Ζακύνθου. Με την ευκαιρία, δείτε τις εξελίξεις στην αναμέτρηση των υποψηφίων για τις περιφερειακές εκλογές.

Εκλογές 2023: Κίνηση «έκπληξη» με υποψήφιο βουλευτή - Έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατεβαίνει βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share