Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα δεν είχε κανένα πρόβλημα με την καρδιά της!» - Κατάθεση «φωτιά» από την παιδοκαρδιολόγο Αγγελική Καρατζά (Video)

«Όλες οι εξετάσεις της ήταν καλές»

4 Απριλίου 2023 14:26
Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Η Τζωρτζίνα δεν είχε κανένα πρόβλημα με την καρδιά της!» - Κατάθεση «φωτιά» από την παιδοκαρδιολόγο Αγγελική Καρατζά (Video)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάθε ενδεχόμενο η μικρή Τζωρτζίνα Δασκαλάκη να είχε καρδιολογικό πρόβλημα, απέκλεισε με τη σημερινή κατάθεσή της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η καθηγήτρια παιδιατρικής Αγγελικής Καρατζά ξεκινώντας, απουσία της κατηγορούμενης μητέρας, την κατάθεσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Παράλληλα, παιδίατρος "καίει" την 34χρονη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

Η κυρία Καρατζά απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας είπε πως όλες οι εξετάσεις του παιδιού ήταν φυσιολογικές και πως τα αίτια του θανάτου του πρέπει να αναζητηθούν άλλου και όχι στην καρδιά του.

Η μάρτυρας όπως είπε είχε εξετάσει το 9χρονο κοριτσάκι στις 29 Μαρτίου του 2021 και ήταν όλα φυσιολογικά.

«Εξέτασα τη Τζωρτζίνα Δασκαλακη έπειτα από παραπομπή του παιδιάτρου της οικογένειας εξαιτίας των θανάτων των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Καρατζά για να προσθέσει: «Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα δηλαδή, αλλά ήθελε να γίνει καρδιολογικός έλεγχος. Την εξέτασα εκτενώς, έγινε καρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς και ήταν μια χαρά. Ήταν όλα φυσιολογικά»

Πρόεδρος: Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζεται ένα παιδί όταν διαπιστώνεται ότι είναι φυσιολογικό;

Μάρτυρας: Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν περιλαμβάνεται στον παιδιατρικό έλεγχο. Άρα ένα παιδί δεν υποβάλλεται σε τέτοιες εξετάσεις. Ακόμα και οι αθλητές εξετάζονται μια φορά το χρόνο με καρδιογράφημα. Τα αλλά παιδιά ποτέ.

Πρόεδρος: Έγινε επικοινωνία μαζί σας από το Καραμανδάνειο στις 8 Απριλίου;

Μάρτυρας: Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Φίλιας για να εξετάσω το παιδί και συνεννοηθήκαμε να το φέρουν την επόμενη ημέρα. Εγώ στη συνέχεια ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι έχω εξετάσει το παιδί και το ακυρώσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδώ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής δικασίμου η πρόεδρος έδειξε στη μάρτυρα τα καρδιογραφήματα του παιδιού, προκειμένου να τα δει και να της απαντήσει αν είναι φυσιολογικά. Απαντώντας η κ. Καρατζά είπε: «Και τα δυο καρδιογραφήματα του παιδιού είναι απολύτως φυσιολογικά για την ηλικία του. Καμία υποψία καμία ένδειξη για το οτιδήποτε. Δεν θα επαναλάμβανα τα καρδιογραφήματα αν ήμουν στο Καραμανδάνειο».

Ακόμη, σύμφωνα με την κατάθεσή της γιατρού και μια λοίμωξη ή ένα νευρολογικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή. «Ακόμη και η γρίπη ή ο κορωνοϊος μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή. Εδώ δεν είχαμε κλινικά ευρήματα όμως. Έγινε εν αιθρία!» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Με βάση της δίκη μου ιατρική γνώση, εδώ δεν υπάρχει κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Δεν υπήρχε πυρετός, δεν υπήρχε εστία λοίμωξης, δεν υπήρχε τίποτα!».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της η μάρτυρας αναφέρθηκε στην εξέταση που έκανε στην καρδιά του κοριτσιού μια ημέρα μετά την ανακοπή που αυτό είχε υποστεί. «Εξεπλάγην γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα πέραν λίγο υγρού αντανακλαστικούς.

Συνήθως θα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα μετά από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά!», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας για να προσθέσει: «Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν υπέστη βλάβη. Σε καρδιά που είχε πρόβλημα θα άφηνε σίγουρα προβλήματα. Βαριές ανεπάρκεια βαλβίδων, ίσως θρόμβους στην καρδιά και σίγουρα ανάγκη για υποστηρικτικά φάρμακα».

Πρόεδρος: Αν είχατε ενημερωθεί για την πορεία του παιδιού μέσα στο Καραμανδάνειο θα είχατε αλλάξει τη στάση σας και θα το εξετάζατε;

Μάρτυρας: Όχι!

Πρόεδρος: Κάποια στιγμή οι σφίξεις του παιδιού ανέβηκαν στο 120, 132. Τι εκφράζουν;

Μάρτυρας: Ότι ένα παιδί μπορεί να κλαίει ή ότι ξύπνησε απότομα.

Πρόεδρος: Στο σημείο αυτό θα σας δείξουμε τα καρδιογραφήματα από το μόνιτορ της Τζωρτζινας στο νοσοκομείο του Ρίου και θα μας πείτε τι βλέπετε.

Μάρτυρας: Δεν καταγράφεται η παραμικρή αρρυθμία και καμιά ισχαιμία και καμία ταχυκαρδία.

«Αν το παιδί ήταν καρδιοπαθές δεν θα είχε επανέλθει. Το ότι το παιδί επιβίωσε δείχνει και ότι η ανάνηψη έγινε σωστά και ότι η καρδιά του δεν είχε πρόβλημα» είπε ακόμη η μάρτυρας σε άλλο σημείο της κατάθεσής της ενώ αναφερόμενη στη προσπάθεια ανάνηψης επί 50 λεπτά που έκαναν οι γιατροί για να κρατήσουν το παιδί στη ζωή τόνισε:

«Εμείς συνήθως σταματάμε τη ΚΑΡΠΑ στα 20 λεπτά. Αν συνεχίσουμε μετά το κάνουμε για ψυχοθεραπευτικούς λόγους γιατί ο εγκέφαλος σίγουρα έχει υποστεί βλάβη Μετά από 55 λεπτά ανάνηψης ήταν λογικό το παιδί να υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο. Υπάρχει το ζην και το ευ ζην. Ο καθένας όμως διαφέρει σχετικά με τα πότε σηκώνει τα χέρια ψηλά…».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share