Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ισχυρός σεισμός στην Κύθνο - Δείτε πόσα ρίχτερ

Ταρακουνήθηκε το νησί

31 Μαρτίου 2023 19:26
Ισχυρός σεισμός στην Κύθνο - Δείτε πόσα ρίχτερ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:05 της Παρασκευής (31/3) στα ανοιχτά της Κύθνου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 39 χιλιόμετρα, δυτικά νοτιοδυτικά του νησιού, με εστιακό βάθος στα 114,7 χιλιόμετρα. Σημειώνεται πως και χθες (30/3) σημειώθηκε σεισμός και στην Κρήτη.

Ισχυρός σεισμός στην Κύθνο 4,8 ρίχτερ

"Χορός" μετασεισμών μετά τα 4,6 Ρίχτερ στην Αμφιλοχία: Προειδοποίηση Άκη Τσελέντη - «Οι κάτοικοι να ακολουθούν ευλαβικά τα μέτρα προφύλαξης!» (photo)

Δεκάδες μετασεισμοί ακολούθησαν μετά τον σεισμό των 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 2:30 σήμερα στην περιοχή της Αμφιλοχίας σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Το εστιακό βάθος της αρχικής δόνησης υπολογίστηκε στα 17,8 χλμ, ενώ το επίκεντρο ήταν 12 χλμ βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες περιοχές, όπως επισήμανε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψη και το σεισμικό ιστορικό της συγκεκριμένης περιοχής η πιθανότητα να είναι προσεισμική δράση είναι μικρή αλλά για να σιγουρευτούμε 100% πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τα επόμενα 24ωρα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Κάλεσε επίσης τους κατοίκους να «ακολουθούν ευλαβικά τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

Αναλυτικά, στην ανάρτησή του, ο Άκης Τσελέντης αναφέρει:

«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 02:20 ώρα Ελλάδος, τα σεισμολογικά δίκτυα του κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.6 στην κλίμακα Richter. σε απόσταση 245 χλμ. ΔΒΔ των Αθηνών.Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,8 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας.Έκτοτε παρατηρείται μια έντονη (μετά)-σεισμική δράση στην περιοχή με δεκάδες σεισμούς κάτω των 3 Richter.

Ο σεισμός είχε διάρκεια και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές.Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Κατά τη γνώμη μου, λαμβάνοντας υπ´ όψη και το σεισμικό ιστορικό της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ περιοχής η πιθανότητα να είναι προσεισμική δράση είναι μικρή αλλά για να σιγουρευτούμε 100% πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τα επόμενα 24ωρα. Μετατόπιση προς τις γειτονικές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες (που έχουν σεισμικό δυναμικό για πάνω απο 6 Richter) δεν έχουμε δει αλλά επειδή έχουμε πολλά όργανα στη περιοχή παρακολουθούμε το φαινόμενο με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Φυσικά οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share