Τρίτη, 30 Μαΐου 2023

Τρομοκρατική οργάνωση στην Αθήνα: Το προφίλ των δύο Πακιστανών και οι διάλογοι «φωτιά» των 2 συλληφθέντων με τον "καθοδηγητή" - Φωτογραφίες ντοκουμέντο μέσα από το σπίτι του ενός (Video)

Ο ένας ζητούσε πολιτικό άσυλο - Άλλοι τέσσερις ύποπτοι - Ο «εγκέφαλος» τούς είχε τάξει εστιατόριο στο Ιράν

31 Μαρτίου 2023 08:32
Τρομοκρατική οργάνωση στην Αθήνα: Το προφίλ των δύο Πακιστανών και οι διάλογοι «φωτιά» των 2 συλληφθέντων με τον
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τρομοκρατική οργάνωση: Νέα στοιχεία και διάλογοι έρχονται στην επιφάνεια για τη σύλληψη των δύο φερόμενων τρομοκρατών που σχεδίαζαν επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ο «εγκέφαλος» και οι συνεργάτες του έψαχναν να βρουν οπλισμό και προσπαθούσαν να στρατολογήσουν τουλάχιστον 15 ομοεθνείς τους για να εκτελέσουν τις εντολές του, ενώ φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση κατά και άλλων εβραϊκών στόχων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι 10 από αυτούς κρατούνται για διοικητική απέλαση καθώς ήταν παράνομα στη χώρα. Οι 4 φέρονται να είναι πιο σκληροί και ύποπτοι για ενδεχόμενη εμπλοκή στον σχεδιασμό του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ηδη οι Αρχές έχουν ανοίξει τα τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων όπου πέρα από τις 16.000 ευρώ που υποσχόταν για κάθε νεκρό ο επικεφαλής, τους είπε ότι θα είχε εξασφαλίσει και τη διαφυγή τους από την Ελλάδα στο Ιράν, όπου τους έταζε ότι θα τους ανοίξει και εστιατόριο.

Το προφίλ των δύο Πακιστανών - Ο ένας ζητούσε πολιτικό άσυλο

Ποιοι είναι, όμως, οι δύο Πακιστανοί; Φανατικοί ισλαμιστές ή δύο νεαροί που ήθελαν να βγάλουν χρήματα αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές και τον θάνατο που θα σκορπούσαν;

Ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα περιέγραψε στον Γιάννη Σωτηρόπουλο πώς γνωρίστηκε με έναν από τους δύο:

«Αυτόν εδώ γνωρίζω. Ήρθε το 2017 στο γραφείο μας και ζήτησε να βγάλει πολιτικό άσυλο, γιατί δεν είχε χαρτιά», δήλωσε και πρόσθεσε ότι του είχε πει πως πέρασε με τα πόδια από τον Έβρο στη χώρα μας και κάποια στιγμή κατέληξε στη Σκάλα Λακωνίας, όπου έκανε αγροτικές εργασίες.

Οι διάλογοι των 2 συλληφθέντων με τον φερόμενο ως καθοδηγητή

27χρονος συλληφθείς: Έχω ένα φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα (σ.σ. πολεμικά τουφέκια) και πιστόλια.

30χρονος-Αρχηγός: Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες να τα κρατάς.

27χρονος συλληφθείς: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με "βγάλουν" και πως θα τα μεταφέρω;

«Είχαν κάποιες επαφές και με ομοεθνείς τους και με κάποιους ποινικούς καθώς προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να προμηθευτούν βαρύ οπλισμό», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου σε τηλεοπτικές της δηλώσεις.

Ο 29χρονος και ο 27χρονος είχαν συγκεκριμένες εντολές από τον καθοδηγητή τους από το Ιραν που έταζε χρήματα προκειμένου να στρατολογήσουν και άλλους:

27χρονος: Εγώ θέλω τουλάχιστον να αξίζουν τα χρήματα και θέλω ή στο χώρο ή σε κεντρικό σημείο που θα είναι τουλάχιστον 40 - 50 άτομα.

30χρονος-Αρχηγός: Γι' αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δυο, είτε τρία και πες τους το έξω από τα δόντια, για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 15.000 ευρώ. Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το κατάλαβες;

27χρονος: Θα γίνει σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

Το σπίτι όπου έμενε ο ένας από τους δύο Πακιστανούς στη Σκάλα Λακωνίας

Η κάμερα του Star και η Κωνσταντίνα Τσεγγενέ μπήκαν στο σπίτι όπου έμενε ο ένας από τους δύο Πακιστανούς στη Λιθάκια Ζκύνθου, μέχρι που τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Φωτογραφίες ντοκουμέντο μέσα από το σπίτι  του ενός Πακιστανού που συνελήφθη για την τρομοκρατική οργάνωση

Το τηλέφωνο από το Ντουμπάϊ και οι 1000 συνομιλίες στο επίκεντρο της αντιτρομοκρατικής

Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχουν 1000 συνομιλίες σύμφωνα με τις πληροφορείς της ΕΡΤ, μεταξύ του 27χρονου Πακιστανού που συνελήφθη στην Ζάκυνθο και του 30χρονου καθοδηγητή.

Από αυτές τις συνομιλίες, υπάρχουν αρκετές ακόμα που πρέπει να μεταφραστούν από τη γλώσσα Ούρντου στα ελληνικά, ενώ άλλες είχαν σβηστεί, με αποτέλεσμα να ανακτώνται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Μετά από αυτές τις ανακτήσεις, είναι πιθανό τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής να οδηγηθούν και σε αλλά άτομα που ίσως να είχαν στρατολογηθεί από τους δυο συλληφθέντες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να προκύψουν στοιχεία και για κάποια από τα 10 άτομα, πακιστανικής καταγωγής, που κρατούνται από τος αρχές, για διοικητική απέλαση, και εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής.

Όσον αφορά τις επαφές με τον 30χρονο φερόμενο εγκέφαλο που έδινε τις εντολές από το Ιράν, όπως διαπιστώθηκε αρχικά χρησιμοποιούσε ένα νούμερο το οποίο ανήκε στο Ντουμπάϊ.

Ραζ Τσμιτ: «Το Ιράν δεν χρησιμοποιεί πολίτες του για να αρνηθεί την ανάμειξή του»

«Το κίνητρο τους φαίνεται ότι ήταν οικονομικό και όχι κάτι άλλο. Υπήρξε διερεύνηση της ενδεχόμενης συμμετοχης σε αυτο το δίκτυο και άλλων ατόμων», αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος στην εκπομπή Σήμερα του ΣΚΑΙ.

Ο ειδικός σε θέματα του Ιραν, Ραζ Τσιμτ, τόνισε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ιρανοί προσπαθούν να φέρουν σε πέρας επιθέσεις κατά ισραηλινών, εβραϊκών ή άλλων στόχων. Αυτό έχει σίγουρα να κάνει θα έλεγα με τον μυστικό πόλεμο πόλεμο ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ.

Το βασικό κίνητρο είναι ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούν να καθυστερήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για να το κάνουν αυτό το Ισραήλ έχει αναμειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα είδος μυστικής δράσης στο εσωτερικό του Ιράν κυρίως σε στόχους που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα» ανέφερε.

«Αυτό που το Ιράν κάνει είναι να προσπαθεί να στρατολογεί άλλες εθνικότητες, στην περίπτωση της Ελλάδας ξέρουμε ότι οι δύο Πακιστανοί ήταν γεννημένοι στο Ιράν αλλά δεν ήταν Ιρανοί πολίτες, στρατολογήθηκαν για να κάνουν την ενέργεια», είπε ακόμη ο κ. Τσιμτ και συμπλήρωσε: «Κάποιες φορές αναμειγνύεται το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών αλλά και αυτό είναι ένα μεγάλο αλλά συνήθως το Ιράν δεν χρησιμοποιεί Ιρανούς πολίτες για να φέρουν σε πέρας αυτές τις επιθέσεις γιατί θέλει να μπορεί να αρνηθεί την ανάμειξή του σ' αυτές 13.30.53 Αν αυτοί οι άνθρωποι συλληφθούν θα είναι πολύ δύσκολο να κατηγορηθεί το Ιράν».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share