Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024

Τραγωδία στα Τέμπη: «Λύγισαν» οι μηχανοδηγοί στο σημείο της τραγωδίας - «Τρέμαμε όλοι» (Video)

«Δε μιλούσε κανείς»

30 Μαρτίου 2023 22:54
Τραγωδία στα Τέμπη: «Λύγισαν» οι μηχανοδηγοί στο σημείο της τραγωδίας - «Τρέμαμε όλοι» (Video)
Πηγή φωτογραφίας EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα μήνα μετά την τραγωδία με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, τα εμπορικά τρένα ξαναμπήκαν στις ράγες και για πρώτη φορά, δίπλα στους μηχανοδηγούς ταξίδεψαν και εκπαιδευτές.

Δείτε επίσης: Τραγωδία στα Τέμπη: Αποκάλυψη "βόμβα" για το πώς και γιατί προκλήθηκε η φωτιά των τρένων - Σε ποιους ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών ο επιθεωρητής του ΟΣΕ (Video)

Περνώντας από το σημείο που το «κλειδί» δεν γύρισε ποτέ, όλοι ήταν «μουδιασμένοι». Όπως είπε στο Star μέλος του πληρώματος της αμαξοστοιχίας, «μόλις μπήκαμε στη σήραγγα βουρκώσαμε. Στο σημείο του δυστυχήματος το τρένο έκοψε ταχύτητα και χτυπήσαμε τις κόρνες. Τρέμαμε όλοι. Κάναμε τον σταυρό μας. Κοιτάξαμε ψηλά στον ουρανό και προσευχηθήκαμε για όλους αυτούς που χάθηκαν. Δε μιλούσε κανείς».

Στη μηχανή ήταν τρεις οδηγοί αυτή την φορά. O ΟΣΕ φαίνεται πως εκπληρώνει τις απαιτήσεις των συνδικαλιστών. «Μας είπαν ότι σιγά σιγά θα ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματά τους» διευκρίνισε ο πρόεδρος μηχανοδηγών Κώστας Γενηδούνιας.

Πάντως ακόμη και τώρα, μετά την τραγωδία, καταγράφονται επικίνδυνες καταστάσεις. Όπως για παράδειγμα στον Καστελλόκαμπο της Πάτρας, που παραλίγο να γίνει σύγκρουση πάνω στις γραμμές του τρένου. Οδηγός αυτοκινήτου σταμάτησε λίγα μέτρα πριν από τις ράγες αφού είδε μπροστά του ξαφνικά ένα ρομποτικό όχημα του ΟΣΕ.

Τραγωδία στα Τέμπη: Ακαταδίωκτο θεσπίζει η κυβέρνηση για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων - Δε διώκονται και δεν ευθύνονται! (Video)

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία προωθεί το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ενώ, επιστροφή των χρημάτων του εισιτηρίου στους επιβάτες του μοιραίου τρένου που συγκρούστηκε στα Τέμπη έκανε η Hellenic Train, όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Λιάγκας στο Πρωινό!

Σύμφωνα με την κυβερνητική ρύθμιση, ο πρόεδρος και τα μέλη της «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στο πλαίσιο της λειτουργίας της».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Ειδικότερα, με το άρθρο 5 της τροπολογίας ορίζεται πως «ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

Επιπλέον, στην τροπολογία προβλέπεται ότι «ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου 2023, που συστήθηκε και συγκροτήθηκε με την υπ. αρ. 71651/6.3.2023 απόφαση του γενικού γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και αμερόληπτα.

Στην ίδια ρύθμιση αναφέρεται πως «αν ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής διώκονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μετά από έγκριση σχετικού αιτήματος από τον γενικό γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατόπιν απόφασης του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ή σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 29 του ν.4831/2021».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share