Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

1.000 ευρώ πρόστιμο - Τραγική είδηση για χιλιάδες Έλληνες οδηγούς

Μεγάλη προσοχή από όλους!

29 Μαρτίου 2023 09:44
1.000 ευρώ πρόστιμο - Τραγική είδηση για χιλιάδες Έλληνες οδηγούς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για πολλά χρόνια είχαμε συνηθίσει τους νέους οδηγούς με ένα «Ν» στο τζάμι του αυτοκινήτου τους, ωστόσο έρχεται το «Σ» να αλλάξει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τι πρόστιμο θα πληρώσετε;

Ποιοι πρέπει να βάλουν ένα «Σ» στο τζάμι τους και γιατί - Το πρόστιμο

Οι οδηγοί με συνοδό υποχρεούνται να τοποθετήσουν στο πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου διακριτικό σήμα διαστάσεων 12 x15 εκατοστά, το οποίο θα περιέχει το Κεφαλαίο γράμμα «Σ» με διαστάσεις 12 x15 εκατοστά στο πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις οδήγησης με συνοδό δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ανοίγοντας και ουσιαστικά το δρόμο στους νέους να βρεθούν πίσω από το τιμόνι κάποιου αυτοκινήτου.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», για να μπορούν να κάθονται στο τιμόνι με συνοδό όσοι έχουν λάβει το προσωρινό δίπλωμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μηδενική κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η… πλήρης τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κυρώσεις θα έχουν και οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η προσωρινή άδεια οδήγησης παρέχει στον κάτοχό της όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν όσοι οδηγούν Ι.Χ. αλλά και κάποιους επιπλέον κανόνες.

Ειδικότερα, οι 17άρηδες θα πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ από τον οδηγό κατά τη συνοδευόμενη οδήγηση. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τα όρια οινοπνεύματος, των 0,20 gr/λίτρο αίματος, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας και των 0,10 mg/λίτρο εκπνεόμενου αέρα, μετρούμενο με αλκοολόμετρο, μηδενίζονται».

Διαβάστε με την ευκαιρία: Πρόστιμο-σοκ για χιλιάδες οδηγούς στην Ελλάδα - «Καμπάνα» 80 ευρώ από το πουθενά

1.000 ευρώ πρόστιμο - Τραγική είδηση για χιλιάδες Έλληνες οδηγούς

Ηλεκτρονικά η προσωρινή άδεια οδήγησης

Η προσωρινή άδεια οδήγησης χορηγείται ηλεκτρονικά μέσω πληροφοριακού συστήματος κατόπιν ταυτοποίησης του δικαιούχου. Ο δικαιούχος διασυνδέεται σε ηλεκτρονικό σύνδεσμο στον διαδικτυακό τόπο https://prosorini-adeia-odigisis. yme.gov.gr για τη χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης, είτε σε έντυπη μορφή (εκτυπώνοντάς τη) είτε σε ψηφιακή μορφή μεταφορτώνοντάς την ως αρχείο μορφότυπου pdf σε κατάλληλο μέσο (π.χ. smartphone). Στο κάτω μέρος του εντύπου αναγράφεται με έντονα γράμματα η φράση «Οδήγηση υποχρεωτικά με συνοδό μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους».

Σύμφωνα με το νόμο, η οδήγηση με συνοδό επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας του οδηγού. Μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους επιτρέπεται η οδήγηση χωρίς συνοδό εντός της ελληνικής επικράτειας.

Οι συνοδοί

Ο συνοδός θα πρέπει να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 25 ετών, να έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης τουλάχιστον κατηγορίας Β πάνω από πέντε χρόνια και να έχει την άδεια οδήγησης σε ισχύ, την οποία θα φέρει μαζί του.

Ταυτόχρονα, ο συνοδός είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί με προσοχή το οδικό δίκτυο, την οδική σήμανση και γενικότερα τις συνθήκες οδικής κυκλοφορίας, να προειδοποιεί και να συμβουλεύει κατάλληλα τον οδηγό. Θα πρέπει επίσης να ελέγχει τον τρόπο οδήγησης και τις αντιδράσεις του οδηγού και να μην του επιτρέπει την οδήγηση όταν κρίνει ότι δεν ανταποκρίνεται στις οδηγικές απαιτήσεις, πιάνοντας ο ίδιος το τιμόνι.

Αυστηρές οι κυρώσεις

Αυστηρές είναι οι προβλεπόμενες κυρώσεις τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους συνοδούς τους στην περίπτωση που δεν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η οδήγηση θα θεωρείται παράνομη και θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Πιο συγκεκριμένα, οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι οι εξής:

  1. Η οδήγηση χωρίς την παρουσία συνοδού ή με την παρουσία συνοδού ο οποίος δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις εκλαμβάνεται ως οδήγηση χωρίς κατοχή της κατάλληλης κατηγορίας άδειας οδήγησης και επιβάλλεται στον οδηγό η προβλεπόμενη κύρωση, ενώ επιπλέον θα αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία θα ακυρώνεται και δεν θα μπορεί να επανεκδοθεί. Το έντυπο της άδειας οδήγησης θα χορηγείται με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 19 ετών.

    2. Στο συνοδό που έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης και δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης 30 ημέρες.

    3. Στις περιπτώσεις παραβίασης του ΚΟΚ από τον οδηγό, η ανάλογη κύρωση δεν θα επιβάλλεται μόνο στον οδηγό, αλλά και στο συνοδό εφόσον επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Παράλληλα, για παράβαση που επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης, αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία ακυρώνεται και δεν μπορεί να επανεκδοθεί.

    4. Σε περίπτωση μη τοποθέτησης σε όχημα του διακριτικού σήματος «Σ» επιβάλλεται στον οδηγό και στο συνοδό διοικητικό πρόστιμο.

Εφόσον για παράβαση αφαιρεθεί η προσωρινή άδεια οδήγησης, μετά την επικύρωση της παράβασης, θα ειδοποιείται αυθημερόν η Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την άμεση ακύρωση της προσωρινής άδειας οδήγησης.Εάν ο οδηγός κατέχει και άδεια οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, αυτή θα αφαιρείται για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη παράβαση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share