Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πρόστιμο «θάνατος» στο Taxisnet για ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσυκλετών - Πότε επιβάλλεται

Τι πρέπει να κάνετε για να μην την πατήσετε

27 Μαρτίου 2023 18:05
Πρόστιμο «θάνατος» στο Taxisnet για ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσυκλετών - Πότε επιβάλλεται
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ΑΑΔΕ ξεκινά εξονυχιστικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε διασταύρωση των στοιχείων των οχημάτων τα οποία διαθέτουν οι φορολογικές αρχές και το υπουργείο Μεταφορών με τα στοιχεία που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Στη συνέχεια θα αποστείλει ειδοποιήσεις στους παραβάτες με το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν για πρόστιμο-παράβολο.

Αν πράγματι τα οχήματά τους είναι ανασφάλιστα, μόνο η προηγούμενη πληρωμή του παραβόλου θα ανοίγει το δρόμο της ασφάλισης, ενώ αν έχει γίνει λάθος θα πρέπει να προχωρήσουν στη διόρθωσή του.

Γραφείο ΑΑΔΕ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τα πρόστιμα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ανέρχονται σε:

– 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά,

– 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κυβικών,

– 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και

– 250 ευρώ για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού.

Οι νέοι αγοραστές οχημάτων έχουν προθεσμία επτά εργάσιμων ημερών προκειμένου να ασφαλίσουν τα οχήματά τους και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου. Στην τελευταία διασταύρωση που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ εντόπισε 436.653 ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία βρέθηκαν ως πιθανόν ανασφάλιστα.

Όσοι έχουν ανασφάλιστο ΙΧ θα παραλάβουν στη θυρίδα τους στο Taxisnet ένα τυποποιημένο μήνυμα με το οποίο θα ενημερωθούν ότι «εντοπίστηκαν ως κάτοχοι πιθανών ανασφάλιστων οχημάτων».

400 ευρώ πρόστιμο για την αγαπημένη συνήθεια του Έλληνα οδηγού στον δρόμο!

Κάθε αυτοκίνητο πρέπει να πλένεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά όχι σε χώρους όπου δημιουργείται κίνδυνος για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Ως γνωστόν, η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, κάτι που δεν ισχύει μόνο για τον τόπο κατοικίας μας, αλλά και για το αυτοκίνητό μας, μέσα στο οποίο, σε εβδομαδιαία βάση περνάμε πολλές ώρες.

Ένα καθαρό αυτοκίνητο δεν είναι απλά πιο όμορφο, αλλά και σημαντικά πιο ασφαλές, μιας και η συγκέντρωση βρωμιάς όχι μόνο φθείρει το χρώμα του αμαξώματος, αλλά και μπορεί να μειώσει την ορατότητά μας κατά την οδήγηση, και να αποτελέσει αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, εφόσον συγκεντρωθεί στο παρμπρίζ ή στους εξωτερικούς καθρέφτες.

Πρόστιμο σε οδηγό αυτοκινήτου

Κάθε οδηγός, λοιπόν, πρέπει να περιποιείται το αυτοκίνητό του. Το Α και το Ω της σωστής φροντίδας είναι το πλύσιμο του ΙΧ, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι αυτό πρέπει να γίνεται κάθε δύο εβδομάδες. Παράλληλα, έχουμε 1.500 με 3.000 ευρώ πρόστιμο για κάτι που κάνει το 90% των Ελλήνων οδηγών!

Στον αντίποδα, η φροντίδα του αυτοκινήτου μας δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της οδικής ασφάλειας. Όπως έχουμε παρατηρήσει, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που πλένουν το αυτοκίνητό τους όπου πραγματικά… βρουν, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που ενέχει η συγκεκριμένη ασυνείδητη πρακτική της.

Ειδικότερα, αρκετοί οδηγοί οποίοι σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους σε δημόσιο δρόμο -δεδομένου ότι δεν διαθέτουν δική τους θέση για πάρκινγκ- δεν διστάζουν να… τραβήξουν το λάστιχο και να πλύνουν το όχημά τους, γεμίζοντας με νερά και σαπουνάδες το οδόστρωμα.

Φαινομενικά, η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αθώα, αλλά στην πράξη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, μιας και τόσο το νερό όσο και η σαπουνάδα καθιστούν τόσο το οδόστρωμα όσο και το πεζοδρόμιο ιδιαίτερα ολισθηρό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη συγκεκριμένη ενέργεια δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι από τους νομοθέτες της χώρας μας, οι οποίοι έχουν φροντίσει να ορίσουν αυστηρές ποινές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 12 («Γενικές διατάξεις») του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «δεν επιτρέπεται να χύνονται στις οδούς ουσίες ή υλικά, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την οδό ολισθηρή (π.χ. νερά, λάδια, ασβέστης κ.λ.π.)».

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της συγκεκριμένης παραγράφου τιμωρείται με ένα ιδιαίτερα «τσουχτερό» διοικητικό πρόστιμο το οποίο ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος επιβολής προστίμου αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις όπου τα νερά - ή/και κάθε άλλου είδους υλικό – οδεύουν σε δημόσιο δρόμο και πεζοδρόμιο. Το πλύσιμο του αυτοκινήτου σε χώρο πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας όπου τα νερά συγκρατούνται και δεν διαχέονται στην άσφαλτο συνιστά μια καθ’ όλα νόμιμη ενέργεια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share