Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Το γνωρίζατε; Αυτός είναι ο λόγος που τρώμε μπακαλιάρο και σκορδαλιά την 25η Μαρτίου - Πώς καθιερώθηκε το έθιμο στην Ελλάδα;

Ο μπακαλιάρος στη γαστρονομία εμφανίστηκε την εποχή των Βίκινγκς!

24 Μαρτίου 2023 20:37
Το γνωρίζατε; Αυτός είναι ο λόγος που τρώμε μπακαλιάρο και σκορδαλιά την 25η Μαρτίου - Πώς καθιερώθηκε το έθιμο στην Ελλάδα;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά έχουν συνδυαστεί με την 25η Μαρτίου, με το έθιμο να κρατάει για πολλά χρόνια. Πώς όμως καθιερώθηκε το συγκεκριμένο πιάτο στο μενού των Ελλήνων και ποιος είναι ο λόγος που τα τρώμε;

Αρχικά, ο μπακαλιάρος στη γαστρονομική ιστορία εμφανίστηκε στην εποχή των Βίκινγκς, καθώς ήταν ένα εμπορικό προϊόν από το 800 μ.Χ.. Στη συνέχεια οι Βάσκοι κατά την περίοδο του Μεσαίωνα ξεκίνησαν και εκείνοι το εμπόριό του, ενώ με το πάστωμά του κατάφεραν να τον διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που ήταν απαραίτητο για τα ταξίδια τους.

Στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος, ήρθε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και κέρδισε τη θέση του ως το παραδοσιακό έδεσμα για την 25η Μαρτίου. Με την ευκαιρία, δείτε ποιο λάθος κάνουμε στο μαγείρεμα του μπακαλιάρου.

μπακαλιάρος και σκορδαλιά έθιμο 25ης Μαρτίου

Μπακαλιάρος και σκορδαλιά: Πώς έγινε εθνικό φαγητό για την 25η Μαρτίου

Ο λόγος που έγινε το εθνικό φαγητό της εθνικής επετείου για την επανάσταση του 1821, είναι λόγω της Σαρακοστής. H Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Με εξαίρεση τα νησιά, όπου το φρέσκο ψάρι δεν ήταν ποτέ πολυτέλεια, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.

Μαζί με τον μπακαλιάρο όμως η παραδοσιακή σκορδαλιά έχει την τιμητική της ως συνοδεία με το νόστιμο ψάρι, με αυτή συνταγή να είναι εξαιρετικά εύκολη.

5 μαγαζιά στην Αθήνα που θα φας τον καλύτερο μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Έφτασε η μέρα της σκορδαλιάς και του μπακαλιάρου. Τα δύο αγαπημένα μας εδέσματα έχουν την τιμητική τους κι αν δεν γνωρίζετε την καταγωγή του εθίμου, να σας ενημερώσουμε πως έρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Ο παστός μπακαλιάρος όμως επικράτησε γιατί κάποτε ήταν το πιο προσιτό ψάρι, από άποψη τιμής αλλά και ευκολίας να το βρει κανείς, ακόμα κι αν κατοικούσε σε ορεινά χωριά που απείχαν ώρες δρόμου από τα παράλια. Για αυτούς τους δυο λόγους, εξάλλου, ονομαζόταν και «φτωχογιάννης» ή «ψάρι του βουνού».

Του Ευαγγελισμού και των Βαΐων, καθότι χαρμόσυνες οι μέρες μέσα στη νηστεία, ένα γιορτινό τραπέζι δεν βλάπτει.

Δείτε με την ευκαιρία: Θα λιώνει ο μπακαλιάρος στο στόμα: Σκορδαλιά με πατάτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

25η Μαρτίου το Σάββατο και το Athensmagazine.gr σας προτείνει 5 εξαιρετικά μαγαζιά στην Αθήνα για να απολαύσετε τον καλύτερο μπακαλιάρο σκορδαλιά που έχετε φάει ποτέ!

Η Σαΐτα

Παλιά, ιστορική ταβέρνα, στις παρυφές της Πλάκας, που εδώ και χρόνια φημίζεται για τον μπακαλιάρο της. Την πρώτη φορά που με έφεραν εδώ παλιοί συνάδελφοι – δημοσιογράφοι εντυπωσιάστηκα από τα σκαλοπάτια που με οδήγησαν στη σάλα της Σαΐτας. Ήταν σαν να κατέβαινα σ’ ένα άντρο μύησης στις γεύσης μιας Αθήνας που χανόταν. Είχαμε έρθει ειδικά για τον μπακαλιάρο τους, που ω! του θαύματος, τόσα χρόνια μετά εξακολουθεί να είναι το ίδιο γοητευτικός, με το λεπτό, τραγανό κουρκούτι του να θωρακίζει απλώς το ψάρι, επιτρέποντάς του να διατηρεί την υγρασία του στο εσωτερικό της και σερβίρεται πάντα με την ίδια καλοδουλεμένη σκορδαλιά του (€9 ,5/μερίδα)

Κυδαθηναίων 21, Πλάκα, τηλ. 2103226671

undefined

Ο Θαλασσινός

Παλιά ψαροταβέρνα στις Τζιτζιφιές, η οποία φημίζεται περισσότερο για τη γερή ψαριέρα της που φορτώνεται, καθημερινά, με εκλεκτά ψάρια από το Αιγαίο (Μυτιλήνη και Λήμνο) και τη νότια Πελοπόννησο, αλλά και για τα πολλά θαλασσινά της πιάτα. Εδώ όμως τηρούνται με ευλάβεια κι όλα τα έθιμα της ψαροφαγίας, οπότε την 25η Μαρτίου σερβίρουν πρώτης ποιότητας παστό μπακαλιάρο, με καρυδάτη σκορδαλιά, να γλείφεις τα δάχτυλά σου (€14,5/μερίδα).

Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, τηλ. 210 9404518

undefined

Ουζερί – Μεζεδοπωλείο Αιγαίον

Πρόκειται για νεανικό στέκι, γνωστό για τα μουσικά του κάθε σαββατόβραδο. Έλα μου όμως που οι ιδιοκτήτες του ξέρουν από φαγητό και του Ευαγγελισμού σερβίρουν μπακαλιάρο «που τα σπάει» με τραγανό κουρκούτι – όχι τύπου λουκουμά – που μοιάζει με τεμπούρα. Συνοδεύεται από βελούδινη σκορδαλιά πατάτας ή από παντζάρια (€8/μερίδα) – και εναλλακτικά, αν τηλεφωνήσετε νωρίς θα εξασφαλίσετε και μερίδες για το σπίτι σας.

Πλατεία Αμβροσίου Πλυτά 5, Γούβα, Άγιος Αρτέμιος, τηλ. 210 7013557

undefined

Παλιά Φάβα

Παλιά ταβέρνα στην περιοχή της Αμφιθέας, που στην κουζίνα της μεγαλουργεί μια μαγείρισσα παλαιάς κοπής, η κυρία Ντίνα Χάλαρη, η οποία ετοιμάζει καθημερινά, τα περισσότερα παραδοσιακά μαγειρευτά της κουζίνας μας χρησιμοποιώντας πάντα φρέσκες πρώτες ύλες. Ένα από αυτά είναι κι ο επετειακός, «όλα τα λεφτά», τηγανητός μπακαλιάρος της, τον οποίο σερβίρει με μια εκφραστική σκορδαλιά. (€10/ μερίδα)

Αχαιών 38, Π. Φάληρο, τηλ. 2109311 994

undefined

Ψαροκόκκαλο

Θα έπρεπε ίσως να αναφερθώ στον ανοιχτόκαρδο χώρο και στα χρωματιστά του καθίσματα και τα φαρδιά τραπέζια, που κάνουν το περιβάλλον πιο παρεΐστικο. Όμως το θέμα μας δεν είναι ούτε τα ολόφρεσκα ψαρικά του, ούτε οι τεράστιες μερίδες του ή η καλή σχέση ποιότητας- τιμής. Μας ενδιαφέρει ο πρωταγωνιστής της μέρας, ο τηγανητός μπακαλιάρος που πραγματικά τηγανίζεται όπως πρέπει (€9/μερίδα).

Ελ. Βενιζέλου 19, Μελίσσια, τηλ. 210 8077535 – κιν.697 7419 973

undefined

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share