Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023

Σημαντική προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου: «Είναι δηλητήριο...»

Τι αναφέρει ο μετεωρολόγος σε ανάρτησή του;

24 Μαρτίου 2023 10:32
Σημαντική προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου: «Είναι δηλητήριο...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Σάκης Αρναούτογλου ουδέποτε έχει κρύψει την ευαισθητοποίησή του ως προς την κλιματική αλλαγή και όσα φαινόμενα πρέπει να μας ανησυχούν, πέρα από τις προγνώσεις του για τον καιρό, χτυπώντας ακόμη ένα «καμπανάκι».

Ο γνωστός μετεωρολόγος ανήρτησε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον Γιώργο Λιάλιο στο kathimerini.gr, κάνοντας λόγο για «δηλητηριώδη ατμόσφαιρα» στη Θεσσαλονίκη και προειδοποιώντας τους πολίτες της συμπρωτεύουσας.

Το κείμενο που αναδημοσίευσε ο μετεωρολόγος

«Ακόμη μία καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Ελλάδα σχετικά με τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. Αυτή τη φορά για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη –και ιδιαίτερα τις πολύ υψηλές τιμές των μικροσωματιδίων– την οποία η χώρα απέτυχε να αντιμετωπίσει την τελευταία δεκαετία.

Οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων με διάμετρο 10 (ΑΣ10) στη χώρα μας ξεκίνησαν το 2005. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι σε πολλούς οικισμούς υπήρχε πρόβλημα, καθώς μετρήθηκαν υπερβάσεις στις οριακές τιμές για σημαντικό αριθμό ημερών.

Η επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στη χώρα το 2009 και συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή το 2013, υποστηρίζοντας ότι πέρα από τη διαρκή παραβίαση των οριακών τιμών, η Ελλάδα δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος των υπερβάσεων να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη σε δύο πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Τελικώς οι συστηματικές υπερβάσεις στις τιμές των μικροσωματιδίων συνεχίστηκαν κυρίως στη Θεσσαλονίκη και έτσι το 2021 η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωδικαστήριο. Χθες ανακοινώθηκε η πρώτη καταδίκη της πόλης για το θέμα.

«Με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την κοινοτική νομοθεσία, παραλείποντας να μεριμνήσει ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση, κατά τρόπο συστηματικό και διαρκή, της ημερήσιας οριακής τιμής για τα ΑΣ10 από το 2005 έως και το 2012, στη διάρκεια του 2014 και, εν συνεχεία, εκ νέου από το 2017 έως και το 2019 στον οικισμό Θεσσαλονίκης», αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωδικαστηρίου. «Επίσης, το δικαστήριο κατέληξε ότι η Ελλάδα, παραλείποντας να θεσπίσει από τις 11 Ιουνίου 2010 κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της συμμορφώσεως προς την ημερήσια οριακή τιμή για τα ΑΣ10 στον ίδιο οικισμό, παρέβη τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την οδηγία και ειδικότερα την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης της εν λόγω οριακής τιμής να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη».

Οι απαντήσεις των ελληνικών αρχών δεν ικανοποίησαν την επιτροπή – μάλιστα το επιχείρημα των ελληνικών αρχών, ότι μεγάλο μέρος της ρύπανσης οφείλεται στη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα απορρίφθηκε, καθώς «οι υπερβάσεις παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη ακόμη και μετά την αφαίρεση της συμβολής των φυσικών πηγών (π.χ. σκόνη Σαχάρας)».

Κύρια πηγή των αιωρούμενων μικροσωματιδίων είναι η καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας, βιομηχανικές δραστηριότητες και η κυκλοφορία οχημάτων. Οι αυξημένες τιμές των μικροσωματιδίων πλήττουν πνεύμονες και κυκλοφορικό».

Καιρός σήμερα 24/3: Έρχεται χειμώνας! Πως θα κάνουμε 25η Μαρτίου

Ο καιρός σήμερα και την 25η Μαρτίου θα είναι ανοιξιάτικος, με άνοδο της θερμοκρασίας και ηλιοφάνεια, αλλά το σκηνικό θα αλλάξει από βδομάδα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Παρασκευή (24/3), γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες, όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

 • Καιρός: Γενικά αίθριος.
 • Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά 5 και τις πρωινές ώρες τοπικά 6 Μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

 • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
 • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 πρόσκαιρα το απόγευμα νοτιοανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

 • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
 • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 Μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 5 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

 • Καιρός: Γενικά αίθριος.
 • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 Μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

 • Καιρός: Γενικά αίθριος.
 • Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
 • Θερμοκρασία: Από 7 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

 • Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη νεφώσεις τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και βαθμιαία γενικά αίθριος.
 • Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 5 τοπικά 6 Μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 και στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

 • Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, με τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση.
 • Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 5 Μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

 • Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
 • Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα 6 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
 • Θερμοκρασία: Από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share