Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νέο θρίλερ με Ρώσους κατασκόπους στην Ελλάδα: Τους συνέλαβαν οι αλβανικές Αρχές στα βόρεια σύνορα!

Νέο περιστατικό στην χώρα μας!

22 Μαρτίου 2023 21:07
Νέο θρίλερ με Ρώσους κατασκόπους στην Ελλάδα: Τους συνέλαβαν οι αλβανικές Αρχές στα βόρεια σύνορα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το θρίλερ της «Μαρίας Τσάλλα» φαίνεται πως δεν είναι το μόνο, που αφορά την χώρα μας, αναφορικά με τη δράση Ρώσων κατασκόπων, καθώς όπως αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ, ένα αντίστοιχο περιστατικό έλαβε χώρο στα βόρεια σύνορά μας, με τις αλβανικές Αρχές να συλλαμβάνουν συμπατριώτες της, τη στιγμή που έρχονται νέες λεπτομέρειες στο φως για όσα έκανε η πρώτη.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας συνέλαβαν σε μια παλιά στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Γκραμς δύο υπηκόους Ρωσίας και έναν νεαρό Ουκρανό για κατασκοπεία.

«Μοιάζει ότι ήταν πολύ καλά συντονισμένοι, ερχόμενοι από διαφορετικά σημεία των συνόρων συναντήθηκαν στα Τίρανα και πήγαν μαζί στην πόλη Γκραμς», αναφέρει η Fatjona Mejdini, δημοσιογράφος από την Global Initiative και προσθέτει:

«Οι φρουροί τους είδαν και τους κυνήγησαν προκειμένου να τους σταματήσουν και τη στιγμή που τους κυνηγούσαν ένας από τους τρεις, ο Ρώσος ψέκασε τους φρουρούς με σπρέι πιπεριού ή κάποια άλλη neuroactive ουσία».

Οι λεπτομέρειες της νέας υπόθεσης

Για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενημερώνονται υπό άκρα μυστικότητα τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της ΕΥΠ προκειμένου να σκιαγραφήσουν τη δράση Ρώσων κατασκόπων σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

«Ο Ρώσος συλληφθείς στη διάρκεια της ανάκρισης ομολόγησε στην Αλβανική αστυνομία ότι "ναι είμαι Ρώσος κατάσκοπος"», αναφέρει η δημοσιογράφος από την Global Initiative.

Ο συνήγορος τους τονίζει στον ΣΚΑΙ ότι δεν έχουν ακόμα προκύψει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι εντολείς του είχαν συγκεντρώσει και διακινήσει απόρρητο πληροφοριακό υλικό.

«Περιμένουν τα εγκληματολογικά εργαστήρια να ελέγξουν το drone τα κινητά τους τηλέφωνα και τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους για να διαπιστώσουν εάν συγκέντρωσαν μυστικά και εάν στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους, στους υπολογιστές τα drones και τα κινητά υπάρχουν απόρρητες πληροφορίε», υπογραμμίζει ο δικηγόρος τους Isuf Shehu.

Πριν από μερικές εβδομάδες η Μόσχα έστειλε αίτημα έκδοσης για τη μια από τους τρεις κατηγορούμενους, ζητώντας την επιστροφή της στη Μόσχα, με το πρόσχημα ότι καταζητείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ρωσίας

«Η Σβετλάνα Τιμοφέεβα κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στην Αλβανία και η Ρωσία την κατηγορεί ότι είναι κατάσκοπος για λογαριασμό ξένων - δυτικών δυνάμεων», αναφέρει ο δικηγόρος, Isuf Shehu.

Στα βαλκάνια δρούσε και το ζευγάρι των Ρώσων κατασκόπων που συνελήφθη τον Δεκέμβριο στη Σλοβενία, όπως επισημαίνει στον ΣΚΑΙ ο Σλοβένος δημοσιογράφος που αποκάλυψε το θέμα.

«Δούλευαν στην περιοχή των Βαλκανίων και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας άκουσα για Κροατία και Βοσνία, ίσως και στη Σερβία δεν είμαι απολύτως σίγουρος.. ταξίδευαν πολύ σ' αυτές τις περιοχές», λέει ο Νόβιτσα Μιχαήλοβιτς, Δημοσιογράφος από την Σλοβενία.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης ήταν αυτή που οδήγησε στην αποκάλυψη του κατασκοπικού δικτύου, όχι μόνο στη Λιουμπλιάνα, αλλά και την Αθήνα.

Τα νήματα κινήθηκαν από κάπου αλλού θα έλεγα από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών της Δύσης. Δεν είναι κάτι που η δική μας υπηρεσία μπορούσε να πετύχει μόνη της, σημειώνει ο κ. Μιχαήλοβιτς.

Σε Ελλάδα, Σλοβενία και αλλού οι έρευνες για την αποκάλυψη δικτύων ρωσικής κατασκοπείας συνεχίζονται.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share