Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ρωσίδα κατάσκοπος: Πώς έγινε «Μαρία Τσάλλα» χωρίς καμία υπηρεσία να πάρει χαμπάρι - Το «κόκκινο σπουργίτι» και η εκπαίδευση των 5 εκατ. ευρώ! (video)

Σε ποια κυκλώματα στρέφονται πλέον οι ελληνικές Αρχές

21 Μαρτίου 2023 08:56
Ρωσίδα κατάσκοπος: Πώς έγινε «Μαρία Τσάλλα» χωρίς καμία υπηρεσία να πάρει χαμπάρι - Το «κόκκινο σπουργίτι» και η εκπαίδευση των 5 εκατ. ευρώ! (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

​Την ώρα που οι ελληνικές αρχές ερευνούν για να αποκρυπτογραφήσουν πώς η Ρωσίδα κατάσκοπος Irina Alexandrovna Smireva, μεταμορφώθηκε μέσω Αλιβερίου σε «Μαρία Τσάλλα», τα ενδεχόμενα που καταλήγουν είναι δυο.

Το πρώτο έχει να κάνει με κυκλώμα στο οποίο εμπλέκονται δικηγόροι και διεφθαρμένοι δημόσιοι, λειτουργοί που με το αζημείωτο «βάφτιζαν» ομογενείς και έδιναν ταυτότητα και διαβατήριο σε άτομα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης Παράλληλα, θυμηθείτε πώς πήρε την υπηκοότητα και τι λέει συμμαθητής της από τα μαθήματα ελληνικών!

Το δεύτερο σενάριο «λεει» ότι η επαφή έγινε μέσω ποινικών κυκλωμάτων που νομιμοποιούσαν αλλοδαπές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπη. Και στα δυο ενδεχόμενα, το βασικό ζητούμενο είναι πως οι Ρώσοι κατάσκοποι κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τα κυκλώματα που νομιμοποιούν αλλοδαπές στη χώρα μας, χωρίς καμία ελληνική υπηρεσία ή αρχή να καταλάβει το παραμικρό.

Ένα κενό που είχε ως αποτέλεσμα η 35χρονη Ρωσίδα, να «αλωνίζει» ελέυθερα για σχεδόν πέντε χρόνια και μόνο όταν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν - στις αρχές του χρόνου - από τις βρετανικές για τη συγκεκριμένη κατάσκοπο- κατάλαβαν τι είχε συμβεί.

Όμως ήταν πλέον πολύ αργά, καθώς η Irina, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ανακαλείται από τα κεντρικά της Μόσχας καθώς έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητα της και έχει «καεί» ως «κόκκκινο σπουργίτι». Η ίδια, εξαφανίζεται, το ίδιο και ο σύντροφος της από την Λατινική Αμερική καθώς φαίνεται ότι όλο το project «Illegals» έχει προς το παρόν παγώσει.

Οι πληροφορίες λένε πως στις επόμενες ημέρες θα περάσουν από την εισαγγελία τόσο οι υπάλληλοι που του δημοτολογίου που χειρίστηκαν το 2018 το φάκελο «Μαρία Τσάλλα», αλλά και δικηγόροι που γνώριζαν την υπόθεση. Η γεννημένη το 1988 Irina Alexandrovna Smireva, μπήκε στο στόχαστρο τηε ΕΥΠ για να διαπιστωθεί λίγες εβδομάδες αργότερα, ότι ταυτίζεται με την «Μαρία Τσάλλα» γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1991 στο Μαρούσι, η οποία φαίνεται δημότης Αλιβερίου.

Διαμένει από το 2018 στο Παγκράτι σε διαμέρισμα της οδού Αρριανού, είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και ιδιοκτήτρια του καταστήματος με είδη πλεκτικής με την επωνυμία galazio. Φυσικά, δεν είναι η πραγματική Μαρία Τσάλλα, καθώς το παιδί εκείνο, πέθανε λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του και η Ρωσίδα κατάσκοπος, άγνωστο πως και με τη βοήθεια ποιών, άρπαξε τα στοιχεία του.

Ζούσε λοιπόν μια διπλή ζωή, την τελευταία τετραετία στη χώρα μας. Για τη δεύτερη ζωή της, οι αναλυτές της ΕΥΠ ξέρουν ελάχιστα πράγματα. Γνωρίζουν ότι το 2019, έκανε ένα πολυήμερο ταξίδι στη Βραζιλία, όπου ζούσε τότε ο επίσημος σύντροφος της, πράκτορας και αυτός του ίδιου προγράμματος με τα στοιχεία Daniel Campos.

Επίσης ότι πραγματοποίησε ένα μόλις ταξίδι στη Μόσχα ενώ χρησιμοποιώντας το ελληνικό διαβατήριο, πραγματοποιεί στοχευμένα ταξίδια στην Ευρώπη. Ειδικά στο Παρίσι και την Ιταλία. Αυτά έχουν μπει στο στόχαστρο των υπηρεσιών ενώ φύλλο και φτερό γίνεται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ το λαπ τοπ που άφησε στο διαμέρισμα του 2ου ορόφου.

Κορύφωση

Για τους αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η υπόθεση «Μαρία Τσάλλα» αποτελεί την κορύφωση ενός κατασκοπευτικού θρίλερ που τα τελευταία τέσσερα χρόνια παίζεται στη χώρα μας. Η μυστηριώδης Irina Alexandrovna Smireva - μέλος του διαβόητου ρωσικού προγράμματος “Illegals” (Κόκκινα Σπουργίτια) – δεν ήταν μια πράκτορας εν υπνώσει που φυτεύτηκε το 2018 στην Αθήνα και κάποια στιγμή θα έμπαινε στο παιγνίδι, αλλά μια ήδη δραστήρια κατάσκοπος με κινήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Χωρίς καμία επαφή με την πρεσβεία της Ρωσίας δρούσε ξεχωριστά από τους επίσημους πράκτορες ως «μοναχικός λύκος» και αναλάμβανε επικίνδυνες αποστολές. Από φωτογραφίσεις προσώπων και εγκαταστάσεων μέχρι στρατολόγηση ατόμων σε υπεραισθητές θέσεις στο ελληνικό σύστημα.

Φρόντισε να έχει κάλυψη το κατάστημα «galazio» στο Παγκράτι, το χόμπι της φωτογραφίας, μέχρι και Έλληνα σύντροφο… Φυσικά διέθετε ταυτότητα και διαβατήριο για να ταξιδεύει χωρίς προβλήματα στην Ευρώπη, Α.Φ.Μ, αλλά και υπάλληλο στην μίνι επιχείρηση της. Ακόμα και η εικόνα της δεν προκαλούσε, καθώς παρέπεμπε σε ένα καθημερινό εργαζόμενο κορίτσι που ζούσε στην δεύτερη πατρίδα της παλεύοντας να τα βγάλει πέρα και κανείς δεν είχε καταλάβει το παραμικρό.

Μίλαγε ελληνικά με περίεργη προφορά και τρεις ακόμα γλώσσες, ενώ όταν ανακλήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες και επέστρεψε στη Μόσχα στις αρχές του 2023, στους γνωστούς και φίλους «αποκάλυψε» ότι έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και έτσι θα μείνει για θεραπεία στη Ρωσία. Όπως χαρακτηριστικά λένε στην ΕΥΠ ήταν ακόμα ένα «κόκκινο σπουργίτι» της FSB που η εκπαίδευση της στοίχισε στους Ρώσους πέντε εκατομμύρια ευρώ και τελικά «κάηκε» στη χώρα μας.

Αξίζει να επισημανθεί πως η Ελλάδα για τη Μόσχα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ως χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως διαθέτει και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών που αγγίζει το 30% με φιλορωσικά αισθήματα και ανοικτά αυτιά στην προπαγάνδα του Πούτιν, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά βίας ξεπερνά το 2%.

Επομένως η χώρα μας, είναι ένας πρόσφορος τόπος για να ευδοκιμήσουν τέτοιου είδους προπαγανδιστικοί μηχανισμοί και να δημιουργηθεί ένα έντονο φιλορωσικό ρεύμα που θα έχει λόγο ακόμα και στις πολιτικές εξελίξεις. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η Ρωσία διαθέτει στη χώρα μας πολυπληθή αποστολή που ξεπερνά τα 100 άτομα και είναι 30-40% μεγαλύτερη συγκριτικά με ανάλογες χώρες της Ευρώπης όπου οι αντιπροσωπείες κυμαίνονται στα 60-70 άτομα. ​

Επίσης παρατηρήθηκε ότι τα τελευταία χρόνια, οι Ρώσοι πράκτορες που κυκλοφορούσαν με διπλωματικά διαβατήρια στη χώρα μας, προσπαθούσαν σε κάθε κρίση ή σοβαρό ζήτημα που απασχολούσε την κοινωνία και την πολιτική, να ρίξουν ένα πετραδάκι στο μηχανισμό της αναστάτωσης, της αμφισβήτησης και της δημιουργίας αρνητικού κλίματος.

Όπως υποστηρίζουν ειδικοί αναλυτές της Κατεχάκη, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η αμερικανική και ΝΑΤΟική βάση αποτελούν ακόμα ένα σημείο αναφοράς για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Και αυτό γιατί – εκτός των άλλων - υπάρχει το στρατιωτικό μονοπάτι με την κωδική ονομασία «Διάδρομος 9» μήκους 2.800 χιλιομέτρων που ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και διασχίζοντας συνεχώς ΝΑΤΟικό έδαφος φθάνει μέχρι και το Ελσίνκι χωρίς να χρησιμοποιούνται τα στενά του Βοσπόρου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share