Τρίτη, 30 Μαΐου 2023

Τραγωδία στα Τέμπη: «Οι οικογένειες των θυμάτων είναι σε τραγική κατάσταση! Το μόνο που έχουν είναι θλίψη και θυμό για αυτό που συνέβη» - Ξεσπάθωσε ο Απόστολος Λύτρας (Video)

«Μπορεί να ασκηθούν διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα!»

20 Μαρτίου 2023 11:41
Τραγωδία στα Τέμπη: «Οι οικογένειες των θυμάτων είναι σε τραγική κατάσταση! Το μόνο που έχουν είναι θλίψη και θυμό για αυτό που συνέβη» - Ξεσπάθωσε ο Απόστολος Λύτρας (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο Open και την εκπομπή «Ανοιχτή επικοινωνία» μίλησε ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, που εκπροσωπεί αρκετές οικογένειες θυμάτων από τα Τέμπη. Παράλληλα, διαβάστε εδώ για την συμπεριφορά του σταθμάρχη μέσα στη φυλακή, με πόσους μοιράζεται το κελί και ποιοι τον επισκέπτονται.

«Οι οικογένειες των θυμάτων είναι σε κατάσταση τραγική. Μίλησα χθες με την οικογένεια του μηχανοδηγού. Άφησε τρία κορίτσια πίσω. Το μόνο που έχουν είναι θλίψη και θυμό για αυτό που συνέβη.

Όταν ξεκινήσουν τα δρομολόγια θέλω να δω πώς θα βάλουμε τα παιδιά μας μέσα. Ενδιαφέρει κανέναν στην παρούσα φάση ποια κυβέρνηση έκανε και τι; Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας για να ταξιδεύουν τα παιδιά μας όχι τι χρώμα θα έχουν... Θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα μέσα μεταφοράς» ανέφερε.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ, Νίκος Τσικαλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όλο αυτό το διάστημα που δεν κινούνται τα τρένα «οι συνάδελφοι έχουν παρέμβει και έχουν διορθώσει πολλά σημεία»

Τραγωδία στα Τέμπη: «Μπορεί να ασκηθούν διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα! Η ανάκριση μπορεί να εντοπίσει και άλλα αδικήματα» - "Βόμβες" Αλέξανδρου Λυκουρέζου (Video)

Ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega για το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη και τις ευθύνες. Την ίδια στιγμή, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τον 59χρονο σταθμάρχη.

«Αυτή τη στιγμή η τραγωδία θα λειτουργήσει σαν ένα δυνατό και ανατρεπτικό σοκ στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν τρεις κύκλοι σε αυτή την ιστορία, γιατί έχουν λεχθεί πάρα πολλά όλες αυτές τις μέρες.

Ο πρώτος κύκλος είναι των κατηγορουμένων, του σταθμάρχη, των σταθμαρχών, των επιθεωρητών και αυτών που είναι σήμερα κατηγορούμενοι και έχουν ήδη απολογηθεί ο ένας και είναι φυλακή.

Ο δεύτερος κύκλος με τον οποίο θα ασχοληθεί η ανάκριση, που θα είναι σε πολλά επίπεδα, θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των διαχειριστών και των συντηρητών του σιδηροδρομικού δικτύου. Εκείνων που ηργάζοντο στην ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Hellenic Train, ΡΑΣ, διότι κάθε μέρα αποκαλύπτονται καινούρια στοιχεία που επιβάλλουν στην ανάκριση να επισημάνει τις πιθανώς ποινικές ευθύνες με μορφή ενδεχόμενου δόλου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι, ό,τι διώξεις ακολουθήσουν αύριο το πρωί, μετά την ανάκριση, θα είναι ταυτόσημες με τα κατηγορητήρια που έχουν απαγγελθεί σήμερα ήδη στους κατηγορουμένους.

Βασικός άξονας της δικαστικής έρευνας θα πρέπει να είναι η σύμβαση 717, και να ερευνηθεί και να επισημανθεί ποιοι είναι οι λόγοι που δεν ολοκληρώθηκε αυτή η σύμβαση για να έχουμε την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότηση που έπρεπε, και εάν υπήρχε, θα είναι αποτραπεί το δυστύχημα των Τεμπών. Θα διερευνούν ενδεχομένως οι προϋποθέσεις, ενδεχόμενου δόλου διαφόρων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την μη υλοποίηση αυτής της συμβάσεως.

Οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων είναι κάτι διαφορετικό. Είναι ένας τρίτος κύκλος. Θα πρέπει να διερευνηθούν και αυτές οι ευθύνες. Καταρχάς υπάρχει πολιτική ευθύνη σε επίπεδο καθαρά πολιτικής και όχι ποινικής, από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ανιχνευθούν οι ευθύνες. Δεν είναι αυτονόητο ότι, ό,τι προκύψει από την ανάκριση θα είναι ταυτόσημο με τα κατηγορητήρια που έχουν απαγγελθεί».

Θα επιφέρει ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα;

«Αναμφισβήτητα μπορεί να έχει και θα διερευνηθούν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ενδεχόμενο δόλο, βαριά ή συνειδητή αμέλεια οπότε θα κριθεί εάν αυτοί οι υπεύθυνοι όφειλαν ή θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει ατύχημα και θανάτους επιβατών ή βλάβη της υγείας τους από την έλλειψη της τηλεδιοίκησης και της σηματοδότησης που οφείλεται στην μην εφαρμογή και υλοποίηση της σύμβασης 717», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Καλά έκανε ο κ. Ντογιάκος και πήγε την έρευνα 17 χρόνια πίσω, αλλά μην ξεχνάμε ότι στο ποινικό δίκαιο υπάρχουν και οι παραγραφές. Παραγραφή για πλημμελήματα ή κακουργήματα. Εάν έχουμε κατηγορίες για ενδεχόμενο δόλο θα έχουμε παραγραφές για κακουργήματα που καλύπτουν 15-18 χρόνια.

Να μην αποκλείετε ότι είναι ενδεχόμενο, η ανάκριση που θα γίνει σε όλο το βάθος και προς πάσα κατεύθυνση ότι μπορεί να εντοπίσει και άλλα αδικήματα, παράβαση καθήκοντος ή ενδεχομένως απιστία σε σχέση με τη διαχείριση των κονδυλίων που είχαν δοθεί από την Ευρώπη ή τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνεπώς, το έργο της ανάκρισης ίσως είναι πολύ μεγάλο και πολυεπίπεδο. Πιστεύω θα φτάσει μέχρι τη ρίζα του κακού. Όσο είναι δυνατόν να διατυπωθούν ποινικές διώξεις για κακουργήματα ή όχι, θα υπάρξουν κι θα προχωρήσουν οι δικαστές αυτή την πρωτοβουλία», συνέχισε ο γνωστός δικηγόρος.

Μπορεί να στοιχειοθετηθεί θέμα ασυμβίβαστου για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

«Όχι δεν το πιστεύω, δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο το γεγονός για τον γιο του κ. Ντογιάκου, που έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο MEGA. Δεν μπορώ να ξέρω πως θα κινηθεί η Hellenic Train. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει προσφυγή στα αστικά δικαστήρια για αποζημιώσεις..

Η Hellenic Train, όσοι εργάζονται σε ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ θα ελεγχθούν, υπεύθυνοι που συνδέονται με τη σύμβαση 717 και οποιαδήποτε άλλη παράλειψη που θα μπορούσε να συνιστά και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος», κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share