Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ: Τριήμερο ισχυρών καταιγίδων με χαλάζι και κεραυνούς- Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Η εξέλιξη των φαινομένων μέχρι την Παρασκευή (17/3)

15 Μαρτίου 2023 15:00
Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ: Τριήμερο ισχυρών καταιγίδων με χαλάζι και κεραυνούς- Ποιες περιοχές επηρεάζονται
EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεκίνησαν οι πρώτες βροχοπτώσεις στην Αττική, οι οποίες συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους, όπως είχε προειδοποιήσει η ΕΜΥ με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού.

Η επέλαση της κακοκαιρίας φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για έντονα φαινόμενα. Δείτε ΕΔΩ, πού βρέχει τώρα στην Αττική. Παράλληλα, έχουμε έκτακτη «σειρήνα» Γιάννη Καλλιάνου: «Πυρήνες καταιγίδων και χιόνια πλήττουν...»

Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα Τετάρτη (15-03-2023) έως και την Παρασκευή (17-03-2023), προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Α. Σήμερα Τετάρτη (15-03-2023)

α) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Από αργά το απόγευμα σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β) από τις απογευματινές ώρες στα νησιά βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Β. Την Πέμπτη (16-03-2023)

α) μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
β) από το μεσημέρι κατά διαστήματα στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
γ) στα Δωδεκάνησα νωρίς το πρωί και ξανά από το απόγευμα.
δ) από το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Γ. Την Παρασκευή (17-03-2023)

α) στην Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το πρωί του Σαββάτου (18-03-2023).
β) μέχρι το μεσημέρι στην Εύβοια και τις Κυκλάδες.
γ) μέχρι το απόγευμα στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, αλλαγή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένεται σταδιακά από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 15/03 και από τα βορειοδυτικά της χώρας μας. Αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η νοτιοανατολική κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Βόρειας Ιταλίας προς την Νότια Αδριατική και εν συνεχεία προς την περιοχή του Αιγαίου.

Έτσι κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 15/03 αναμένονται:

-Βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες θα επεκταθούν σταδιακά από τα δυτικά-βορειοδυτικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νότια νησιωτικά τμήματα τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα.

-Οι καταιγίδες τοπικά στα νησιά του Ιονίου, στα παράκτια τμήματα της Δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας και στα νησιά του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου θα είναι ισχυρές, ενώ είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

-Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά, ενώ από τις νυχτερινές ώρες προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 16/03 χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν έως και σε ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας.

-Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και βόρεια της τάξης των 3-5 βαθμών Κελσίου, ενώ άνοδος της θερμοκρασίας της τάξης των 3-6 βαθμών Κελσίου αναμένεται στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα.

-Άνεμοι αρχικά από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις εώς 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή στροφή τους σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει το εκτιμώμενο ύψος αθροιστικής βροχόπτωσης και τις περιοχές ισχυρότερων φαινομένων κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 15/03.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share