Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023

«Βόμβα» του ΣτΕ: Επικύρωσε πρόστιμα 3.080.874 ευρώ για παράνομη εισαγωγή μπανανών μετά από εννέα χρόνια

Η εταιρεία πιάστηκε στην «τσιμπίδα» όταν έκανε εισαγωγές με πλαστά πιστοποιητικά

14 Μαρτίου 2023 16:48
«Βόμβα» του ΣτΕ: Επικύρωσε πρόστιμα 3.080.874 ευρώ για παράνομη εισαγωγή μπανανών μετά από εννέα χρόνια
ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εννέα χρόνια χρειάστηκαν για να επικυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόστιμα ύψους 3.080.874 ευρώ σε εταιρεία για παράνομη εισαγωγή 2.229.096 τόνων μπανάνας.

Δείτε επίσης: Απίθανη υπόθεση λαθρεμπορίας στον Κορυδαλλό - Στην «φάκα» της Αστυνομίας 5.060 πακέτα τσιγάρα

Η εταιρεία πιάστηκε στην «τσιμπίδα» των αρχών καθώς μέσω του Τελωνείου Καβάλας εισήγαγε από την Ιταλία, με πλαστά πιστοποιητικά και μειωμένους δασμούς, 2.229.096 τόνους μπανανών προερχόμενες από την Νότια Αμερική.

Όταν στην εταιρεία επιβλήθηκε τέλος λαθρεμπορίας για έξι περιπτώσεις παράνομης εισαγωγής μπανανών προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια χωρίς, ωστόσο, να δικαιωθεί.

«Βόμβα» του ΣτΕ: Επικύρωσε πρόστιμα 3.080.874 ευρώ για παράνομη εισαγωγή μπανανών μετά από εννέα χρόνια

Τελικά, η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όταν το 2014 κατατέθηκε αίτηση αναίρεσης κατά απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, με την οποία επιδικάστηκε στην εταιρεία το ποσό των 3.080.874 ευρώ, για πολλαπλά τέλη. Οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, εννέα χρόνια μετά, με έξι αποφάσεις του ΣτΕ.

Ούτε ένα ούτε δύο υπεύθυνοι για λαθρεμπόριο ποτών αλλά... - Συγκλονιστικός αριθμός συμμετεχόντων στην απάτη

Η δικογραφία σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ένας 62χρονος

Μάθετε επίσης για την μήνυση του διάσημου οίκου μόδας Dior

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου θα καθίσουν στις 14 Νοεμβρίου 2022, 51 άτομα που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο ποτών, (5 είναι αλλοδαποί) ενώ 10 εκ των κατηγορουμένων είναι κάτοικοι της Ρόδου.

Το κύκλωμα δρούσε σε Ρόδο και Κρήτη. Η δικογραφία σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ένας 62χρονος Κρητικός.

Λαθρεμπόριο ποτών: Το χρονικό της υπόθεσης


Οι αστυνομικοί, όπως έχει γράψει η «δημοκρατική», προχώρησαν την 30ή Δεκεμβρίου 2017 στην σύλληψη, τεσσάρων ημεδαπών (τριών ανδρών και μιας γυναίκας) ηλικίας 62, 57, 38 και 30 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για παράβαση της Νομοθεσίας περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δέκα άτομα.

Κάβα ποτών σε μαγαζί

Αναλυτικότερα, ο 62χρονος, εκμεταλλευόμενος το ειδικό καθεστώς φορολόγησης που εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη προέβαινε σε προμήθεια – διακίνηση και διάθεση στην κατανάλωση, χωρίς έγγραφη άδεια της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής. Προμηθεύονταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από επιχειρήσεις πωλήσεως οινοπνευματωδών ποτών που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου Ν. Δωδεκανήσου, όπου ισχύει μειωμένος κατά πενήντα τοις εκατό (50%) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο 62χρονος προμηθευόταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από δύο επιχειρήσεις της Ρόδου και συγκεκριμένα μια επιχείρηση χονδρικής πώλησης ποτών, τροφίμων και ειδών super market και μια κάβα ποτών.

Για τα εν λόγω εμπορεύματα (αλκοολούχα ποτά) υπήρχε εικονική πώληση, σε επιχειρηματίες της Ρόδου, ενώ στην πραγματικότητα, (με την άμεση και αναγκαία συνδρομή στελεχών μεταφορικής εταιρείας της Ρόδου) μεταφέρονταν λάθρα, από το νησί της Ρόδου στο Ηράκλειο Κρήτης χωρίς να δηλωθούν στην τελωνειακή αρχή για την καταβολή του αναλογούντος φόρου.

Κούτες με λαθραία ποτά

Ο 62χρονος παρελάμβανε από γραφείο μεταφορικής εταιρείας στο Ηράκλειο, τα αλκοολούχα ποτά και στη συνέχεια προέβαινε στην περαιτέρω εμπορία τους, είτε σε κάβες εμπορίας ποτών σε Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο είτε σε λοιπούς επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Ηράκλειο με σκοπό το κέρδος.

Από τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από την 28.10.2017 έως την σύλληψή του, ο 62χρονος προμηθεύονταν και διακινούσε παρανόμως αλκοολούχα ποτά από τη Δωδεκάνησο στην Κρήτη σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση, προσπορίζοντας στον εαυτό του παράνομο οικονομικό όφελος.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι ο 62χρονος με την συνδρομή ενός 45χρονου Ροδίτη, που αποτελούσε και τον σύνδεσμό του με λοιπούς επιχειρηματίες της Ρόδου, μια 31χρονη υπεύθυνη λειτουργίας μεταφορικής εταιρείας στη Ρόδο, ενός 38χρονου Ροδίτη, υπευθύνου της κάβας στη Ρόδο, ενός 33χρονου Ροδίτη, υπεύθυνου του καταστήματος πώλησης ειδών σε χονδρική στη Ρόδο, προμηθευόταν και διακινούσε παρανόμως αλκοολούχα ποτά ενώ τα παραστατικά αγοράς των ποτών εκδίδοντο επ’ ονόματι δύο επιχειρηματιών της Ρόδου, ηλικίας 45 και 31 ετών.

Λαθρεμπόριο ποτών: Τους “τσίμπησε” ο κοριός της ΕΛΑΣ


Οι μεταξύ των εμπλεκομένων συνεννοήσεις είχαν καταγραφεί εξάλλου από τον κοριό της ΕΛΑΣ ενώ προέκυψε ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα ποτά κατέληγαν σε δύο κάβες ποτών για μεταπώληση στη Νεάπολη και στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης.

Ερύματα λαθρεμπορίου ποτών

Τον 62χρονο φέρονται επίσης να συνέδραμαν δύο Ρουμάνες. οι οποίες απέκρυπταν μέρος των λαθραίων αλκοολούχων ποτών. Από την ίδια έρευνα φέρεται επιπλέον να προέκυψε ότι στον 62χρονο παρείχαν άμεση ή απλή συνδρομή στην λαθρεμπορία κι άλλοι Ροδίτες και συγκεκριμένα ένας 39χρονος οδηγός, ένας 44χρονος υπάλληλος της εταιρείας χονδρικής, μια 42χρονη, υπάλληλος της ίδιας επιχείρησης, ένας 45χρονος υπάλληλος της κάβας, μια 52χρονη επιχειρηματίας κι ένας 51χρονος επιχειρηματίας.

Προέκυψε εξάλλου ότι κατά το χρονικό διάστημα της έρευνας ο 62χρονος προμηθεύτηκε, διακίνησε από τη Ρόδο στην Κρήτη και εμπορεύτηκε, επιπλέον 2.832 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών, ενώ προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση λόγω του εορταστικού τριημέρου της Πρωτοχρονιάς είχε αφιχθεί την Τετάρτη 27.12.2017 στο νησί της Ρόδου, όπου και μερίμνησε για την επιπλέον προμήθεια με τον ίδιο τρόπο, διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών από συγκεκριμένες επιχειρήσεις πώλησης, τα οποία είχαν τοποθετήσει σε όχημα το οποίο θα ερχόταν από τη Ρόδο με πλοίο της γραμμής στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην πορεία της έρευνας προέκυψε ότι το σύνολο των διαφυγόντων δασμών δεν υπερβαίνουν τα 46.000 ευρώ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share