Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή! Απάτη: Αν σας έρθει αυτό το SMS στο κινητό μην απαντήσετε

Συναγερμός - Μπορεί να πληρώσετε μέχρι και 12.500 ευρώ!

13 Μαρτίου 2023 18:04
Προσοχή! Απάτη: Αν σας έρθει αυτό το SMS στο κινητό μην απαντήσετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια απίστευτη ιστορία που πρέπει να μας κάνει να δείξουμε τεράστια προσοχή σχετικά με τα μηνύματα στα κινητά μας, διαδραματίστηκε στη Ρόδο με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που έχασε 12.500 ευρώ!

Το θύμα έχει ήδη ενημερώσει δύο τράπεζες και χθες συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της, την Εισαγγελέα Υπηρεσίας.

Εχει ήδη υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Με την ευκαιρία διαβάστε κι αυτό: Προσοχή: Αν απαντήσετε σ' αυτό τον αριθμό στο κινητό θα πληρώσετε μέχρι και 40.000 ευρώ!

Τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει οι καταγγελίες για επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) προκειμένου επιτήδειοι να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία. Το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» γίνεται κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαφημίσεων ή από ιστότοπους που έχουν παρόμοια εμφάνιση με ιστότοπους που τα θύματα χρησιμοποιούν ήδη.

Απάτη με SMS στα κινητά

Για παράδειγμα, τα θύματα λαμβάνουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζει να έχει σταλεί από την τράπεζά με τους το οποίο τους ζητείται να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού. Πληροφορίες που μπορεί να ζητηθούν είναι τα ονόματα χρηστών και οι κωδικοί πρόσβασης, αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, αριθμοί πιστωτικών καρτών, ημερομηνία γέννησης κ.α.

Στην προκείμενη περίπτωση την 16η Φεβρουαρίου 2021 η ελεύθερη επαγγελματίας έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο της, που υποτίθεται πως είχε σταλεί από την τράπεζα. Σε αυτό διάβαζε πως “έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα” στον λογαριασμό της.

Δυστυχώς πραγματοποίησε μέσω του κινητού της τηλεφώνου είσοδο στον παραπάνω σύνδεσμο, νομίζοντας ότι επρόκειτο για το e-banking της τράπεζας και μεταφέρθηκε σε ένα περιβάλλον που ήταν πανομοιότυπο με αυτό της τράπεζάς της, στο οποίο εισήλθε κάνοντας χρήση των κωδικών της και του ονόματος χρήστη, προκειμένου να ελέγξει την υποτιθέμενη παράνομη δραστηριότητα στον λογαριασμό της.

Διαβάστε κι αυτό: Μεγάλη απάτη στην Πάτρα: Δημιούργησαν ψεύτικη ιστοσελίδα τράπεζας - Απέσπασαν μεγάλο χρηματικό ποσό

Με την σύνδεση αυτή διαπίστωσε ότι φαίνονταν όλες οι συναλλαγές που είχε πραγματοποιήσει μέσω του internet με αποτέλεσμα να μην υποψιαστεί ότι επρόκειτο για απάτη και ψεύτικο περιβάλλον του site. Διαπίστωσε ότι χωρίς την δική της συναίνεση είχαν μεταφερθεί 12.500 ευρώ την ίδια ημέρα και χωρίς να αναφέρεται η ακριβής ώρα της συναλλαγής.

Σύμφωνα με το dimokratiki.gr, τα χρήματά της μεταφέρθηκαν ειδικότερα σε τραπεζικό λογαριασμό άλλης τράπεζας που είχε ανοιχτεί σε υποκατάστημα της Τράπεζας στην οδό Σταδίου στην Αττική με δικαιούχο έναν Έλληνα. Αμέσως έσπευσε να ακυρώσει την συναλλαγή και ηλεκτρονικά μέσω του site και τηλεφωνικά με την εξυπηρέτηση πελατών της τράπεζας.

Έλαβε μάλιστα μήνυμα επιβεβαίωσης από την τράπεζα Πειραιώς ότι η ακύρωση της συναλλαγής εκτελέστηκε επιτυχώς. Αφού έγιναν όλα τα απαραίτητα, η τράπεζα την ενημέρωσε ότι πλέον δεν υπάρχει άλλη ενέργεια που μπορεί να κάνει και επαφίεται στην δεύτερη τράπεζα η επιστροφή των χρημάτων της.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share