Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι είπε επί 7,5 ώρες στην ανακρίτρια ο σταθμάρχης! Σε ποιους προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες - Τα σημεία "κλειδιά" στην απολογία του (Video)

Εμπλέκει τον μηχανοδηγό του Intercity και εκθέτει τους δύο συναδέλφους του

7 Μαρτίου 2023 10:21
Τραγωδία στα Τέμπη: Τι είπε επί 7,5 ώρες στην ανακρίτρια ο σταθμάρχης! Σε ποιους προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες - Τα σημεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα στοιχεία από τη μαραθώνια απολογία του σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος είχε βάρδια όταν συνέβη η μοιραία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Παράλληλα, "τσακίζουν κόκαλα" τα μηνύματα για τον 15χρονο Πάναγιώτη το μικρότερο θύμα των Τεμπών!

Ο 59χρονος, ο οποίος, κατά κοινή ομολογία των συναδέλφων του, ήταν «άπειρος», κάποιοι τον χαρακτήρισαν και «επιπόλαιο», προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες τόσο στους μηχανοδηγούς της επιβατικής αμαξοστοιχίας όσο και σε δύο άλλους σταθμάρχες. Όπως είπε θα έπρεπε να βρίσκονται μαζί του στο σταθμαρχείο έως τις 23:00, αλλά έφυγαν νωρίτερα από τη βάρδια τους.

«Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πώς έχει γίνει το συμβάν. Δε θυμάμαι τι έγινε. Εγώ είχα δει στον πίνακα ότι όταν γύρισα τα κλειδιά, οι λυχνίες ήταν λευκές σταθερά. Αυτό που μπορώ να εικάσω είναι ότι το κλειδί κούμπωσε στιγμιαία και στη συνέχεια ξεκούμπωσε και γύρισα στην παρακαμπτήριο», φαίνεται να είπε στην απολογία του.

«Ο μηχανοδηγός έπρεπε να μου πει ότι βρίσκεται σε γραμμή καθόδου»

Ο 59χρονος παραδέχεται ότι έπρεπε να αναφέρει στον μηχανοδηγό του Intercity 62 σε ποια γραμμή κινούνταν η αμαξοστοιχία, όμως λόγω φόρτου εργασίας ξέχασε να το κάνει.

Ωστόσο, προσπαθεί να ρίξει μερίδιο ευθύνης και στον μηχανοδηγό του μοιραίου τρένου. Ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, όταν διαπίστωσε ότι κινούταν σε διαφορετική πορεία από την εντολή που είχε πάρει θα έπρεπε να σταματήσει και να τον ειδοποιήσει.

«Έπρεπε να μου πει γιατί τα κλειδιά είναι σε διαγώνιο και όχι σε ευθεία», φαίνεται να ισχυρίστηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με τον σταθμάρχη, αν ο μηχανοδηγός του είχε πει ότι βρισκόταν σε γραμμή καθόδου, τότε εκείνος θα έστελνε τον κλειδούχο να δει τι είχε συμβεί. Επέμεινε, μάλιστα, ότι οι ενδείξεις του έδειχναν ότι τα κλειδιά ήταν στην ευθεία.

Βάζει στο «κάδρο» και τους δύο συναδέλφους του που έφυγαν νωρίτερα

Ο σταθμάρχης στην απολογία του προσπάθησε να βάλει στο κάδρο των ευθυνών και τους δύο συναδέλφους του που βρίσκονταν στην ίδια βάρδια με εκείνον κι φέρεται να έφυγαν νωρίτερα από το πόστο τους.

Υποστήριξε πως δε γνωρίζει αν θα είχε σημειωθεί η τραγωδία αν οι δύο σταθμάρχες είχαν μείνει στη βάρδια έως τις 23:00 ως όφειλαν, ενώ επέμεινε ότι δεν ενημέρωσε τους προϊσταμένους του ότι οι συνάδελφοί του έφυγαν από την εργασία τους νωρίτερα, λόγω φόρτου εργασίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share