Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τραγωδία στα Τέμπη: Πριν από ένα μήνα πανηγύριζε - Η ανάρτηση του μοιραίου σταθμάρχη όταν τελείωσε η εκπαίδευσή του και ανέλαβε τη θέση

«Άντε και καλή μας αρχή...»

1 Μαρτίου 2023 21:36
Τραγωδία στα Τέμπη: Πριν από ένα μήνα πανηγύριζε - Η ανάρτηση του μοιραίου σταθμάρχη όταν τελείωσε η εκπαίδευσή του και ανέλαβε τη θέση
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει, μεταξύ άλλων, την «υπογραφή» από ένα ανθρώπινο λάθος, με τον σταθμάρχη της Λάρισας να ευθύνεται, ενώ πριν από λίγο καιρό πανηγύριζε για τη θέση του.

Στις 24 Ιανουαρίου ο σταθμάρχης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, έκανε την τελευταία του ανάρτηση στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, ανάρτησε μία φωτογραφία με τη λεζάντα να γράφει «Καλή μας αρχή» καθώς μόλις είχε πάρει την πιστοποίηση. Εκεί φωτογραφιζόταν με συναδέλφους του ενώ κάτω από την φωτογραφία υπήρχαν πολλά σχόλια φίλων και συγγενών, οι οποίοι του έλεγαν συγχαρητήρια για τη νέα του θέση.

Τέμπη: Αυτό είναι το σημείο που οδήγησε στην εθνική τραγωδία - «Καίνε» τον σταθμάρχη ο πρόεδρος εργαζομένων του ΟΣΕ και ο πραγματογνώμονας εισαγγελίας

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει την χώρα, με το «Live News» να μας δείχνει το σημείο, που ουσιαστικά οδήγησε στην απόλυτη καταστροφή.

Το MEGA βρέθηκε στο «σημείο μηδέν», εκεί όπου ο σταθμάρχης έκανε το τραγικό λάθος.

«Ο χειρισμός των κλειδιών γίνεται από τον σταθμάρχη»

Μιλώντας στο MEGA, ο Νίκος Τσικαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ και κλείδουχος, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, σημείωσε ότι είναι νωρίς για τα συμπεράσματα της τραγωδίας.

«Είναι ακόμα νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Η ουσία είναι ότι εκεί το κλειδί δε γίνεται χειροκίνητα για να παρεμβεί κλειδούχος, το πατάει ο σταθμάρχης, ο χειρισμός γίνεται εσωτερικά από τον σταθμάρχη».

Σύμφωνα με τον κ. Τσικαλάκη, η υποστελέχωση του ΟΣΕ αναγκάζει τον οργανισμό να τοποθετεί σε σημαντικές θέσεις εργαζομένων που διαφορετικά ίσως να βρίσκονταν αλλού.

«Αν ήταν στελεχωμένος ο ΟΣΕ, ο συνάδελφος αυτός ίσως να μην ήταν στον κεντρικό αυτόν σταθμό. Η έλλειψη του προσωπικού αναγκάζει και τέτοιες περιπτώσεις».

Όπως λέει ο ίδιος, ο σταθμάρχης στη Λάρισα πριν εκπαιδευτεί, ήταν αχθοφόρος στον οργανισμό.

«Έχει γίνει ανθρώπινο λάθος»

Ο Γιώργος Περιβολιώτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, πραγματογνώμονας εισαγγελίας και τεχνικός σύμβουλος ασφάλειας εργασίας και εγκαταστάσεων μιλά στο «Live News» για τον λόγο που οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Η εικόνα δείχνει μια σκληρή σύγκρουση αλλά και την εκδήλωση πυρκαγιάς. Στο πρώτο ή δεύτερο βαγόνι που ήταν το κυλικείο, κατά πάσα πιθανότητα να υπήρξε κάποια ύλη που πυροδότησε την φωτιά», είπε αρχικά.

«Το να κινηθούν τα τρένα στην ίδια γραμμή καταστά σαφές πως έχει γίνει ανθρώπινο λάθος. Δεν μπορεί όμως, ένα ανθρώπινο λάθος να καθορίζει ένα δυστύχημα! Το λάθος είναι δομικό. Ακόμη και ένας έμπειρος σταθμάρχης μπορεί να κάνει λάθος γι’ αυτό δεν πρέπει να στηριζόμαστε σε έναν άνθρωπο αλλά σε αυτόματα συστήματα ανίχνευσης και αποτροπής ατυχήματος αλλά και φυσικά στον άνθρωπο, πρόσθεσε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share