Τραγωδία στα Τέμπη: Ο Γιώργος Γεραπετρίτης νέος υπουργός Μεταφορών - Παίρνει τη θέση του Κώστα Καραμανλή
Παραίτηση για τους διοικητές ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ

Εξελίξεις υπάρχουν μετά την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς ύστερα από την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τη θέση του παίρνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με στενούς του συνεργάτες, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την επιστροφή του από τον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ασκεί καθήκοντα υπουργού Επικρατείας και, πλέον, φέρεται να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Παραιτήθηκαν οι διοικητές ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ
Μετά την παραίτηση Καραμανλή ο οποίος ανακοίνωσε ότι έλαβε την σχετική απόφαση «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκαν και οι διοικητές του ΟΣΕ, κ. Σπύρου Πατέρα και της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστου Βίνη.
Ο Κώστας Καραμανλής που μετέβη το πρωί στον τόπο της τραγωδίας, ανέφερε στη δήλωσή του, ότι η παραίτησή του ήταν κάτι που ένιωσε καθήκον του «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».
Τέμπη: «Ποτέ ξανά, σας υπόσχομαι» - Το μήνυμα Μητσοτάκη μετά την εθνική τραγωδία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε, ύστερα από την τραγωδία των Τεμπών, με τον πρωθυπουργό να υπόσχεται πως δε θα υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό.
Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα στον ελληνικό λαό, επισημαίνοντας πως η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα φροντίσει να μη γίνει κάτι τέτοιο ποτέ ξανά.
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας. Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή.
Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά».
Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος. Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.
Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός. Σας το υπόσχομαι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ενημερωνόταν από την πρώτη στιγμή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει βυθίσει στο πένθος όλη την χώρα, βρέθηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (1/3/2023) στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη.
Ο πρωθυπουργός, ενημερώθηκε από τους διασώστες για την πορεία των ερευνών στο σημείο και δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».