Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αγία Φωτεινή: Η ελληνική εκκλησία που είναι μία από τις πιο παράξενες παγκοσμίως

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και η ιστορία της

27 Φεβρουαρίου 2023 17:10
Αγία Φωτεινή: Η ελληνική εκκλησία που είναι μία από τις πιο παράξενες παγκοσμίως
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ελλάδα είναι γεμάτη εκκλησίες, μεγάλους ναούς και ξωκλήσια σκαρφαλωμένα στα πιο παράξενα σημεία. Κάθε ένα είναι ξεχωριστό ενώ κάποια από τα μικρά εκκλησάκια χρειάζεται να τα προσεγγίσεις με ιδιαίτερο τρόπο όπως για παράδειγμα μέσω θαλάσσης ή κάνοντας μια μεγάλη πεζοπορία. Υπάρχει και μια ελληνική εκκλησία ξεχωριστή η οποία μάλιστα ανήκει στις πιο παράξενες του κόσμου. Και όχι άδικα. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και μπορείς να καταλάβεις γιατί λέμε ότι είναι τόσο ξεχωριστή. Ο λόγος για την Αγία Φωτεινή που βρίσκεται στον κάμπο της Αρχαίας Μαντίνειας στην Πελοπόννησο. Ένα αληθινό διαμάντι από άποψη αρχιτεκτονικής το οποίο μπορείς να επισκεφθείς εύκολα και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκι της Ελλάδας πυ δεν έχει σκεπή.

Και γιατί, λοιπόν, η Αγία Φωτεινή θεωρείται μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες στον κόσμο; Πρόκειται για ένα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήριο που δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο. Και πράγματι όμοιό του δεν συναντάς πουθενά στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεν μπορείς να το κατατάξεις σε κάποια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και με έναν παράξενο τρόπο συνδυάζει στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας με το χριστιανικό πνεύμα. Μια έμπνευση που πήρε σάρκα και οστά από τον δημιουργό του ο οποίος είναι αρχιτέκτονας και ζωγράφος. Και μιλάμε για τον Κώστα Παπαθεοδώρου.

Αγία Φωτεινή: Η ελληνική εκκλησία που είναι μία από τις πιο παράξενες παγκοσμίως

Η Αγία Φωτεινή Μαντίνειας είναι ναός που βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας στην Αρκαδία. Πρόκειται για δημιούργημα ιδιαίτερης, ομολογουμένως αισθητικής το οποίο δεν έχει ενιαίο τρόπο κατασκευής. Πιο συγκεκριμένα συνδυάζει βυζαντινά στοιχεία με άλλους αρχαιότροπους ρυθμούς με έναν χαρακτηριστικό τρόπο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχει ξεχωρίσει παγκοσμίως σαν κτήριο και έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου.

Η εκκλησία ξεκίνησε να δημιουργείται περίπου το 1970 και ολοκληρώθηκε όσον αφορά την εξωτερική του μορφή μέσα σε τρία χρόνια. Πώς έφτασε όμως να γίνει η κατασκευή αυτού του ναού; Η παραγγελία για τον ναό έγινε από τον Μαντινειακό Σύνδεσμο. Οι υπεύθυνοι έψαχναν κάποιον αρχιτέκτονα για να σχεδιάσει έναν μεγαλοπρεπή και ξεχωριστό ναό. Ακόμη και σήμερα η επιλογή του και το σχέδιο θεωρείται από πολλούς άκρως επαναστατικό.

Ένας «παράδεισος» στο Ιόνιο: Η διπλή παραλία στην Κέρκυρα με τα κρυστάλλινα και εξωτικά νερά

Γυρνώντας και εξερευνώντας την Ελλάδα κάνοντας διακοπές, το σίγουρο είναι ότι θα βρεις πολλές παραλίες που θα σε εντυπωσιάσουν και θα ανταγωνίζονται αυτές που είναι στο Top 10 της λίστας σου. Θα μιλήσουμε για μία από αυτές που μπορεί να μην είναι μία από τις παραλίες της Αττικής αλλά σίγουρα όταν βρεθείς στην Κέρκυρα όπου βρίσκεται θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Ο λόγος για το Πόρτο Τιμόνι, την διπλή παραλία με τα κρυστάλλινα και εξωτικά νερά. Μια αμμουδιά που θα σε κερδίσει από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείς εκεί. Ή για την ακρίβεια… θα σε κερδίσουν! Με την ευκαιρία, δείτε το μικρό ελληνικό πειρατικό νησί με την αρχαιότερη «βυθισμένη» πόλη.

Πόρτο Τιμόνι: Η διπλή παραλία στην Κέρκυρα με τα κρυστάλλινα και εξωτικά νερά

Το Πόρτο Τιμόνι είναι μια πραγματικά εξωτική παραλία η οποία βρίσκεται στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο παλιό χωριό του Αφιώνα. Είναι μια από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού και όχι άδικα. Γιατί την αποκαλούμε όμως διπλή παραλία; Γιατί αυτό είναι ακριβώς, πράγμα που μπορεί να το δει κανείς και στις φωτογραφίες από ψηλά.

Ένας «παράδεισος» στο Ιόνιο: Η διπλή παραλία στην Κέρκυρα με τα κρυστάλλινα και εξωτικά νερά

Το Πόρτο Τιμόνι αποτελείται ουσιαστικά από δύο όρμους με εκπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά ενώ τα βράχια και τα δέντρα που βρίσκονται τριγύρω συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Εικόνες που σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιον εξωτικό προορισμό του εξωτερικού.

Μπορείς φυσικά να πας από την μία παραλία στην άλλη και να απολαύσεις τα δροσερά και κρυστάλλινα νερά και των δύο. Να θυμάσαι ότι αυτή η εκπληκτική ομορφιά διατηρείται ανόθευτη και δεν πρόκειται για οργανωμένες παραλίες.

Ένας «παράδεισος» στο Ιόνιο: Η διπλή παραλία στην Κέρκυρα με τα κρυστάλλινα και εξωτικά νερά

Αν έχεις σκοπό να μείνεις μέχρι αργά ή αρκετές ώρες, καλό είναι να έχεις φροντίσει να έχεις μαζί όλα τα απαραίτητα. Να θυμάσαι, επίσης, ότι πρόκειται για παραλίες με βότσαλα ενώ το ιδιαίτερο μυστικό τους είναι μια σπηλιά που βρίσκεται κοντά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share