Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023

Καθαρά Δευτέρα: Ποια καταστήματα παραμένουν ανοικτά - Τι ισχύει για Βαρβάκειο και λαϊκές αγορές - Το ωράριο λειτουργίας (Video)

"Φωτιά" οι τιμές ακόμη και στα βασικά προϊόντα - Δείτε που "εκτοξεύτηκαν" τα σαρακοστιανά εδέσματα

27 Φεβρουαρίου 2023 07:37
Καθαρά Δευτέρα: Ποια καταστήματα παραμένουν ανοικτά - Τι ισχύει για Βαρβάκειο και λαϊκές αγορές - Το ωράριο λειτουργίας (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανοικτά θα παραμείνουν ορισμένα καταστήματα ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν σαρακοστιανά εδέσματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν κανονικά την Καθαρά Δευτέρα. Η αγορά του Ρέντη συνήθως μένει ανοικτή μέχρι και το μεσημέρι, ενώ ανοικτή θα είναι και η Βαρβάκειος αγορά στο κέντρο της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, Κυριακή, η Βαρβάκειος θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 17:00, οπότε και θα κλείσει, για να ανοίξει εκ νέου στις 21:00 και να παραμείνει ανοιχτή μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Ανοικτά θα είναι και τα αρτοποιία για την παραδοσιακή λαγάνα, αλλά και τα ζαχαροπλαστεία. Κανονικά θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία. Κλειστά θα είναι τα σουπερμάρκετ, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα μίνι μάρκετ.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα λειτουργίας του κάθε καταστήματος μπορούν να βρουν οι καταναλωτές στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).

"Φωτιά" οι τιμές ακόμη και στα βασικά προϊόντα - Δείτε που "εκτοξεύτηκαν" τα σαρακοστιανά εδέσματα

«Πικρό» φαίνεται πώς θα είναι φέτος το τραπέζι της Σαρακοστής, καθώς οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις αγορές τους. Παράλληλα, ένα τεχνικό λάθος στον σχεδιασμό του Market Pass κρατά πολλούς δικαιούχους εκτός επιδότησης, ενώ σε άλλους δίνει... bonus.

Οι τιμές στα σαρακοστιανά εδέσματα τραβούν την ανηφόρα με την παραδοσιακή λαγάνα, τον χαλβά, την ταραμοσαλατά αλλά και τα θαλασσινά να είναι «φωτιά».

Η αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στα τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα σαρακοστιανά εδέσματα.

Οι καταναλωτές κάνουν ήδη έρευνα αγοράς για τα προϊόντα που θα απαρτίσουν το σαρακοστιανό τραπέζι, ενώ ήδη από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου έχει τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής» για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πέραν δηλαδή των προϊόντων όπως όσπρια και κατεψυγμένα λαχανικά που ήδη υπάρχουν στο «καλάθι» και καταναλώνονται ευρέως την περίοδο της Σαρακοστής, έχουν προστεθεί δυο κατηγορίες από κατεψυγμένα θαλασσινά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και ο χαλβάς.

Έως και 5 ευρώ η λαγάνα

Το 2020, η απλή λαγάνα κόστιζε 2,30 ευρώ ενώ το 2021 2,80 ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, το 2022, η λαγάνα είχε φτάσει στα 3 ευρώ. Η απλή λαγάνα φέτος θα χτυπήσει «κόκκινο» καθώς θα κυμανθεί από 3,5 έως και 5 ευρώ.

Πικρός ο χαλβάς

Πικρός θα μας φανεί φέτος και ο χαλβάς με ταχίνι (τύπου μακεδονικός). Συγκεκριμένα, η τιμή του χαλβά ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς που θα επιλέξουμε.

Και τα υπόλοιπα, όμως, σαρακοστιανά προϊόντα τραβούν την ανηφόρα με τους καταναλωτές να πρέπει να ξοδέψουν κάτι παραπάνω.

Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα υπόλοιπα Σαρακοστιανά

Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στα νωπά το συμιακό γαριδάκι από 5 έως 8 ευρώ, το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.

Στα κατεψυγμένα, γαρίδες από 12 έως 15 ευρώ, χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και στα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ.

Ο άσπρος ταραμάς κυμαίνεται από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος ταραμάς από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, ντομάτες 99 λεπτά το κιλό και κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό. Η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές στο Καλάθι της Σαρακοστής

Κάρτα με τις τιμές των σαρακοστιανών από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι τιμές των προϊτών στα σαρακοστιανά εδέσματα των σούπερ μάρκετ

Καθαρά Δευτέρα: Ποια μαγαζιά θα είναι ανοιχτά - Το ωράριο των καταστημάτων

Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα έχουν οι καταναλωτές που θα επισκεφθούν την αγορά του καταναλωτή.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας το ωράριο των επόμενων ημερών είναι το εξής:

Ωράριο καταστημάτων για την Καθαρά Δευτέρα

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share