Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός στις Κυκλάδες - Ταρακουνήθηκε η Μήλος

Το επίκεντρο και η ένταση της σεισμικής δόνησης

26 Φεβρουαρίου 2023 20:41
Σεισμός στις Κυκλάδες - Ταρακουνήθηκε η Μήλος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (26/2) στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μήλου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο εντοπίζεται νότια και δυτικά του νησιού των Κυκλάδων. Η δόνηση ήταν μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια – νοτιοδυτικά της Μήλου, στα 85,4 χιλιόμετρα βάθος.

Ο χάρτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου:

Σεισμός στη Μήλο

Συναγερμός Άκη Τσελέντη για σεισμό στην Ελλάδα: «Υπάρχουν εντελώς ακατάλληλα σχολεία! Δυστυχώς, από το 1999...» (Video)

Κατηγορηματικός ήταν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, αναφορικά με το αν ο σεισμός στη γειτονική Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας. Παράλληλα, στοιχεία που τουλάχιστον προβληματίζουν αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα, προκύπτουν μέσα από τους προσεισμικούς ελέγχους που δεν έχουν γίνει σε χιλιάδες δημόσια κτήρια, τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές που σε συνδυασμό με τα εγκαταλελειμμένα αλλά και τις παλιές και χτισμένες με «γερασμένους» κανονισμούς, πολυκατοικίες, προκαλούν πονοκεφάλους.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι σεισμοί που γίνονται στην Τουρκία να περάσουν στην Ελλάδα. Αν ήταν στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας θα έλεγα να προσέξουμε», ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια ρήγματα. Τα πιο πολλά ρήγματα που δίνουν 7 και 7,5 Ρίχτερ είναι στη θάλασσα κα υπάρχει ένας όγκος θαλασσίου νερού που απορροφά την ενέργεια. Οι κατασκευές στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τις άθλιες κατασκευές της Τουρκίας. Ευτυχώς, σωζόμαστε από τους καλούς και μορφωμένους μηχανικούς μας», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης, και επισήμανε ότι «η τραγωδία που βιώνουμε είναι πολύ πιο μεγάλη στη Συρία γιατί ο κόσμος δεν ξέρει ότι βομβαρδιζόταν 10 χρόνια. Υπήρχαν ερείπια. Ο κόσμος εκεί έκανε στα ερείπια σπίτια αμφιβόλου κατοικίας. Εκεί θα δείτε ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι. Η εκατόμβη θυμάτων θα φτάσει τις 120 -130 χιλιάδες διότι τα σπίτια έγιναν σκόνη».

Ο διεθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρθηκε στην καταλληλότητα των δημοσίων κτιρίων, τονίζοντας ότι «υπάρχουν σχολεία στην Ελλάδα που είναι εντελώς ακατάλληλα. Δυστυχώς, από το 1999 που ξεκίνησα τον έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, έχει προχωρήσει ο έλεγχος μόνο στο 20%».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share