Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Δε χαρίζεται η Τροχαία - «Φονικό» πρόστιμο για μια παντοτινή συνήθεια των Ελλήνων οδηγών

Τι προβλέπεται πλέον;

25 Φεβρουαρίου 2023 17:43
Δε χαρίζεται η Τροχαία - «Φονικό» πρόστιμο για μια παντοτινή συνήθεια των Ελλήνων οδηγών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τσουχτερά είναι πλέον τα πρόστιμα για τους οδηγούς στην Ιταλία που έχουν μια φαινομενικά αθώα συνήθεια. Για ποιο λόγο ποινικοποιούνται τα ανοιχτά παράθυρα και πότε έρχεται το μέτρο στην Ελλάδα;

Ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού πολλοί οδηγοί, όταν σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους, αφήνουν τα παράθυρά τους ελαφρώς ανοιχτά ώστε να αποτρέψουν την ανάπτυξη ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στην καμπίνα. Πρόκειται μια ιδιαίτερα αποτελεσματική πρακτική, μιας και με αυτό τον τρόπο βρίσκουν το αυτοκίνητό τους πιο δροσερό όταν εισέλθουν ξανά σε αυτό.

Παρ’ όλα αυτά, από τις 29 Οκτωβρίου 2022, όσοι αφήνουν εκούσια ή ακούσια ανοιχτά τα παράθυρα των οχημάτων τους στην Ιταλία κινδυνεύουν με τσουχτερό πρόστιμο, μετά από σχετική αναθεώρηση του Κώδικα Οδική Κυκλοφορίας της χώρας. Την ίδια ώρα, έχουμε «διπλή» καταστροφή που κοστίζει χιλιάδες: Η συνήθεια που ακολουθείτε στην οδήγηση και μπορεί να σας διαλύσει το αυτοκίνητο με επιπλέον μεγάλο πρόστιμο!

Ανοιχτά παράθυρα στο αυτοκίνητο

Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 158 του ιταλικού Κ.Ο.Κ. όποιος αφήγει ανοικτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο που κυμαίνεται μεταξύ 42 και 173 ευρώ. Το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης είναι ότι τα ανοιχτά παράθυρα δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την κλοπή του αυτοκινήτου από τις διάφορες σπείρες.

Παράλληλα, με την εν λόγω διάταξη εξασφαλίζεται ότι, σε περίπτωση που υπάρξει κλοπή του αυτοκινήτου, ο ιδιοκτήτης θα αποζημιωθεί από την ασφαλιστική εταιρεία. Αυτό διότι σε περίπτωση κλοπής αυτοκινήτου που είχε ανοικτά παράθυρα, οι ασφαλιστικές μπορούν να αρνηθούν την αποζημίωση, υποδεικνύοντας τον οδηγό ως υπεύθυνο για ό,τι συνέβη.

Ανοιχτά παράθυρα στο αυτοκίνητο

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος επιβολής προστίμου ελλοχεύει όχι μόνο για τους οδηγούς αυτοκινήτων, αλλά και για τους αναβάτες μοτοσικλετών. Οι τελευταίες δεν έχουν παράθυρα, αλλά κινδυνεύουν από τις συμμορίες λόγω της συνήθείας πολλών αναβατών να τις αφήνουν για αρκετή ώρα δίχως επίβλεψη, με αποτέλεσμα να καταγράφονται συχνά περιστατικά κλοπής. Για τους αναβάτες το πρόστιμο ξεκινά από τα 24 ευρώ και φτάνει στα 97 ευρώ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share