Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κόλαφος το Ειδικό Δικαστήριο για τον Νίκο Παππά: Δύο χρόνια φυλάκιση στον πρώην υπουργό για τις τηλεοπτικές άδειες - Χρηματική ποινή στον Καλογρίτσα

Η απόφαση και πάλι ελήφθη ομόφωνα

24 Φεβρουαρίου 2023 11:38
Κόλαφος το Ειδικό Δικαστήριο για τον Νίκο Παππά: Δύο χρόνια φυλάκιση στον πρώην υπουργό για τις τηλεοπτικές άδειες - Χρηματική ποινή στον Καλογρίτσα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ&ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 2 ετών επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρωην υπουργό Νίκο Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, το 2016.

Στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή 100 ημερήσιων μονάδων ενώ απορρίφθηκε το αίτημα του για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Η απόφαση και πάλι ελήφθη ομόφωνα.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προβλεπόμενη ποινή κατ’ ανώτατο όριο είναι φυλάκιση δύο χρόνων ενώ δεν προβλέπονται περιοριστικοί όροι ή φυλάκιση.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, ότι προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, ο πρώην υπουργός μεσολάβησε ώστε να λάβει 3 εκατ. ευρώ από την εταιρεία CCC για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. «Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», έχει καταθέσει χαρακτηριστικά ο κ. Καλογρίτσας. Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς, αρνείται τα όσα του αποδίδονται χαρακτηρίζοντας πολιτική τη δίωξη του και πολιτική τη δίκη που έγινε.

Η εισαγγελική πρόταση που δεν έγινε δεκτή

Υπενθυμίζεται πως η Ολγα Σμυρλή είχε προτείνει την αθώωση του Νίκου Παππά υποστηρίζοντας πως «δεν προκύπτει οποιαδήποτε πράξη εκ μέρους του Νίκου Παππά για να ευνοηθεί ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ως το τέλος του διαγωνισμού, για παράδειγμα περισσότερες δόσεις για καταβολή τιμήματος η οτιδήποτε άλλο. Μετά το τέλος του διαγωνισμού ως υπερθεματιστής μεταξύ των τεσσάρων ήταν και ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, ενώ η αρμόδια επιτροπή έλεγξε και πάλι τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό χωρίς να εντοπιστεί κάτι μεμπτόν».

Κατά την εισαγγελέα «δεν όφειλε ο Νίκος Παππάς να διενεργήσει ο ίδιος τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Αντίθετα είχε υποχρέωση να απέχει. Αν έκανε ο ίδιος τον έλεγχο θα ήταν κάτι εντελώς αντίθετο με την διαφάνεια του διαγωνισμού και θα κινούσε υπόνοιες μεροληψίας. Αλλωστε το γεγονός, ότι τελικά δεν έλαβε άδεια η εταιρεία Καλογρίτσα, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα καταρρίπτει πλήρως το κατηγορητήριο. Εδώ πρέπει να σταματήσουμε την έρευνα για την παράβαση καθήκοντος για τον Νικόλαο Παππά».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share