Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Παίρνει μπρος» η Γραμμή 4 του Μετρό - Οι πρώτες αλλαγές στη ζωή των Αθηναίων

«Εκτιμούμε ότι έως τα τέλη Μαρτίου...»

22 Φεβρουαρίου 2023 15:23
«Παίρνει μπρος» η Γραμμή 4 του Μετρό - Οι πρώτες αλλαγές στη ζωή των Αθηναίων
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει το ταξίδι του ο ένας από τους δύο μετροπόντικες που θα διανοίξουν τις σήραγγες για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό (Αλσος Βείκου - Γουδή) με 15 σταθμούς, ενώ έως το καλοκαίρι θα έχει φτάσει στην Ελλάδα και ο δεύτερος από την Γερμανία.

Το πρώτο μηχάνημα, πάντως, εγκαθίσταται ήδη στην Κατεχάκη, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης: «Εκτιμούμε ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα είναι έτοιμος ώστε μέσα στον Απρίλιο να αρχίσει να οδεύει προς τον Ευαγγελισμό».

Συμπλήρωσε πως το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν εργασίες σε 3 – 4 σταθμούς, ενώ τόνισε ότι κάποιες καθυστερήσεις είναι αναμενόμενες στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου στην Αθήνα καθώς εμπλέκεται μα σειρά φορέων από την αρχαιολογική υπηρεσία και την ΕΥΔΑΠ μέχρι το δίκτυο φυσικού αερίου και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Δείτε επίσης: Αλλάζουν εκ βάθρων οι μετακινήσεις με το Μετρό - Νέο σύστημα εισιτηρίων μέχρι και το 2040

Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι οι όποιες καθυστερήσεις θα απορροφηθούν στο διάστημα της σύμβασης και δε θα επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα του έργου υπενθυμίζοντας πως ο Ομιλος «ξέρει να κάνει μετρό», γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τα δύο μεγάλα έργα της τελευταίας 12ετίας: το τμήμα Ανθούπολη – Περιστέρι και την επέκταση στον Πειραιά.

Σε ό,τι αφορά τη Γραμμή 4, το ταξίδι του πρώτου μετροπόντικα θα ξεκινήσει αρχικά με χαμηλές ταχύτητες και εντός της χρονιάς αναμένεται να φτάσει στον πρώτο σταθμό, το «Γουδή» από όπου στη συνέχεια θα συνεχίσει τη διαδρομή του προς Ζωγράφου, Ιλίσια, Πανεπιστημιούπολη, Καισαριανή και Ευαγγελισμό.

Έργα στη Γραμμή 4 του Μετρό
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Παρόντες για τα νοσοκομεία της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου

«Το θέλουμε το έργο και σε επιστολή μας είπαμε ότι βρισκόμαστε στη διάθεσή τους για να τους εξηγήσουμε κάποια πράγματα», επεσήμανε ο κ. Μιτζάλης ερωτηθείς για τον διαγωνισμό του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή 3 νοσοκομείων, του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, ο οποίος απέβη άκαρπος με το Ιδρυμα να κάνει λόγο για μεγάλες προσφορές εκ μέρους των τεχνικών εταιριών.

Ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου ΑΒΑΞ ανέφερε ότι οι προδιαγραφές που είχαν δοθεί, οδηγούσαν σε ένα έργο που κοστίζει τονίζοντας, πάντως, πως και από την πλευρά του Ιδρύματος ξανακοιτάζουν το θέμα.

«Πολλές φορές συμβαίνει να κυκλοφορούν κάποιοι προυπολογισμοί. Δεν ξέρω τι προυπολογισμούς ειχε στο μυαλό του το Ιδρυμα. Εμείς γνωρίζουμε το φάκελο και πρέπει να δώσουμε μια προσφορά. Πρέπει να δούμε τι έργο ζητούν, ποιες είναι οι προδιαγραφές του εργου, πόσο μεγάλο είναι, τι χρονικό ορίζοντα έχει για να αποπερατωθεί, ποιες είναι οι απαιτήσεις.

Οταν μπήκαμε στη διαδικασία να κοστολογήσουμε πλέον αυτά τα έργα, είδαμε ότι πρόκειται για κάποια έργα τα οποία είναι μεγάλων απαιτήσεων από άποψη προδιαγραφών. Κάνουμε ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων, θα ναι καλό, κάνουμε ένα 4 αστέρων, θα είναι ακόμα καλύτερο, κάνουμε ένα 5 αστέρων και είναι λουξ. Αυτό είναι ακριβό. Κοστίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιτζάλης.

Προσέθεσε μάλιστα ότι μια προσφορά χαρακτηρίζεται «μεγάλη» αναλογικά με τις απαιτήσεις ενός έργου: «Εμείς εκείνο που κάναμε είναι να προμετρήσουμε τις εργασίες, να βάλουμε τις σωστές τιμές και σας λέω με πλήρη γνώση ότι βάλαμε ένα πολύ πολύ εύλογο κέρδος, το οποίο είναι από τα συνηθισμένα. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω», κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share