Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Οι δέκα περιοχές που θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις - Συναγερμός Μαρουσάκη, Καλλιάνου, Αρναούτογλου, Αρνιακού, Σούζη, Κολυδά, Καντερέ και Λαγουβάρδου (Video)

Από το απόγευμα νέα επιδείνωση στην Αττική

6 Φεβρουαρίου 2023 13:01
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Οι δέκα περιοχές που θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις - Συναγερμός Μαρουσάκη, Καλλιάνου, Αρναούτογλου, Αρνιακού, Σούζη, Κολυδά, Καντερέ και Λαγουβάρδου (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα στη χώρα, με τα χιόνια να εντείνονται από το απόγευμα και το βράδυ ενώ τα φαινόμενα θα επιμείνουν και αύριο, Τρίτη, με τους Κλέαρχο Μαρουσάκη, Γιάννη Καλλιάνο, Τάσο Αρνιακό, Σάκη Αρναούτογλου, Χριστίνα Σούζη, Νίκο Καντερέ, Θοδωρή Κολυδά και Κώστα Λαγουβάρδο να κρούουν καμπανάκι για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η κακοκαιρία επιμένει με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας, καθώς και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Σε αυτές τις 10 περιοχές θα χιονίσει

Πιο αναλυτικά:

1) Τη Δευτέρα (6/2) χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στη Θράκη (τις πρωινές ώρες), στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης, και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

2) Την Τρίτη (7/2) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές), καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις άνεμοι

Βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, και από την Τρίτη (7/2) σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Εκτιμήσεις για το ύψος του χιονιού

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, στον παρακάτω Χάρτη, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και τμήματος της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, από το απόγευμα της Κυριακής 05/02 έως και την Τετάρτη 07/02.

Αναλυτικά:

  • Στην Αττική, το ύψος του χιονιού υπολογίζεται στα 10 - 30 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 40 - 60 εκατοστά. Στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 20 - 40 εκατοστά χιονιού. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν εώς και 10 εκατοστά χιονιού, ενώ μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου.
  • Στην Εύβοια, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 60 - 80 εκατοστά χιονιού, ενώ και σε πεδινές περιοχές αναμένεται χιονόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.
  • Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20 - 40 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10 - 20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

«Βομβαρδισμός» από τον Νίκο Καντερέ: «Σε σχέση με όσες κακοκαιρίες σημειώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια…»

Τη δική του εκτίμηση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές μέρες, έδωσε ο Νίκος Καντερές, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος στάθηκε κυρίως στο γεγονός πως η «Μπάρμπαρα» δε φαίνεται να έχει την ένταση που είχαν άλλες κακοκαιρίες που μας «χτύπησαν» τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα έγραψε:

«Πρώτη εκτίμηση της κακοκαιρίας, σε σύγκριση με άλλες:

Κάνοντας νωρίς μια πρώτη εκτίμηση της κακοκαιρίας ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ,που είναι σε εξέλιξη,η οποία προβλέφθηκε και ήταν αναμενόμενη για χειμώνα,θα είναι τελικά,πιστεύω,κατώτερη άλλων που σημειώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον.

α.Οπωσδήποτε κατώτερη εκείνης στις 24-26 Ιανουαρίου 2022,η ΕΛΠΙΣ,με τα πάρα πολλά χιόνια.Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στις βασικές στάθμες για την πρόβλεψη του καιρού, δηλαδή στα 850hPa και 500hPa.Στην Αθήνα η μικρότερη ημερήσια κύμανση του υδραργύρου ήταν στις 24 του Ιανουαρίου από μείον 2 έως 2 βαθμούς πάνω του μηδενός.

β.Ακόμη κατώτερη και εκείνης που σημειώθηκε στις 12-13 Φεβρουαρίου 2004,με βάση πάλι τις καταγραφείσες θερμοκρασίες στις στάθμες των 850hPa και 500hPa.H μικρότερη κύμανση του υδραργύρου στην Αθήνα ήταν στις 13 του μήνα από μείον 5 έως 2 βαθμούς πάνω από το μηδέν.

γ.Επιπλέον, κατώτερη και εκείνης στις 17 Φεβρουαρίου 2008, με βάση πάλι τις θερμοκρασίες στις παραπάνω στάθμες.Η ημερήσια κύμανση της θερμοκρασίας ήταν από μείον 4 έως 2 βαθμούς.

Η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη και μαζί με τις χιονοπτώσεις στο 24ωρο της Δευτέρας θα φύγει ο κύριος όγκος της κακοκαιρίας.Βέβαια χιόνια με μικρότερη ένταση θα υπάρχουν και τη Τρίτη.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως τη Παρασκευή τουλάχιστον και να σημειώνονται και μεγάλες αρνητικές τιμές κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και στις χιονισμένες περιοχές. Αυτή η εβδομάδα θα τελειώσει αφού θα έχουμε και την επίδραση βαρομετρικού χαμηλού, προερχομένου από το Λιβυκό Πέλαγος που βαθμιαία Τετάρτη-Παρασκευή θα δώσει χιόνια στα ορεινά ,αλλά και βροχές στα πεδινά ,αναλόγως της ανατολικής κίνησης του.»

Καιρική αναστάτωση από τον Τάσο Αρνιακό: «Παγωμένη εβδομάδα, προσοχή στις επόμενες 24 ώρες…»

Ο Τάσος Αρνιακός συνεχίζει να μας φέρνει… αναστάτωση για την παγωμένη εβδομάδα, που περνάμε εξαιτίας της κακοκαιρίας που διάγουμε, αναφέροντας το πώς θα κυλήσουν τα φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο, θα δούμε σιγά σιγά μια σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης μέχρι αύριο (7/2) το πρωί, καθώς οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ανατολικά, τα βόρεια και τα δυτικά, ενώ στο κέντρο της Αθήνας απλά μπορεί να υπάξρξει χιονόνερο στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Συναγερμός Κώστα Λαγουβάρδου: Χιόνια μέχρι την Πέμπτη! Νέο "κύμα" της κακοκαιρίας «Barbara» το μεσημέρι στην Αττική (Video)

Κακοκαιρία «Barbara»: Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν για όλη την βδομάδα, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα ο χιονιάς που πλήττει τη χώρα. Την ίδια ώρα άνοιξαν η εθνική οδός Αθηνών Λαμίας και η Αττική Οδός, ωστόσο, η κακοκαιρία «Barbara» προκαλεί προβλήματα σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου

Όπως είπε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος - διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών αυτή την ώρα παρατηρείται ύφεση των φαινομένων, ωστόσο, από το μεσημέρι και προς το απόγευμα περιμένουμε νέο κύμα χιονόπτωσης, όχι όμως με την σφοδρότητα των προηγούμενων ωρών.

Όπως είπε ο κ. Λαγουβάρδος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι χιονοπτώσεις στην Αττική που φέρνει η κακοκαιρία Μπάρμπαρα μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη, ενώ χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός. Τα φαινόμενα από αύριο θα περιοριστούν στα βόρεια τμήματα του νομού. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά «θα έχει μεγάλη διάρκεια η χιονόπτωση. Δεν θα είναι τόσο σφοδρή όσο ήταν στην "Ελπίδα", αλλά θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια». Παράλληλα, ο κ. Λαγουβάρδος επέστησε την προσοχή για Φθιώτιδα και Βοιωτία όπου θα έχουμε χιονοπτώσεις για τουλάχιστον δύο ημέρες ακόμα.

«Καταπέλτης» για τον καιρό ο Σάκης Αρναούτογλου: «Αυτός ο νέος γύρος θα αφήσει πίσω του…»

Ο Σάκης Αρναούτογλου συνεχίζει να μας προειδοποιεί για τον καιρό, μιλώντας για μια κακοκαιρία, η οποία θα αφήσει πίσω της αρκετά με τις χιονοπτώσεις, που σημειώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Ο γνωστός μετεωρολόγος επισημαίνει, ότι ο νέος κύκλος φαινομένων θα βρεθεί μέχρι και στα πεδινά, όπως και στο κέντρο της Αθήνας, με αξιόλογες χιονοστρώσεις.

Η νέα προειδοποίηση του μετεωρολόγου

«Φίλες και φίλοι,

Πρόσκαιρη είναι η ύφεση των φαινομένων στην Αττική!

Οι πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις μέχρι στιγμής εντοπίζονται στα δυτικά τμήματα του λεκανοπεδίου, όπου το έστρωσε σύμφωνα με τα μηνύματα που μου στέλνετε ακόμα και πάνω από τα 150μ υψόμετρο.

Κατά τη διάρκεια των μεταμεσονύχτιων αργά όμως ωρών (χοντρικά μετά τις 2 με 3 τη νύχτα) αναμένεται ένας νέος γύρος χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής (και στα ανατολικά τμήματα της) ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές (καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση), και φυσικά στο κέντρο της Αθήνας, που κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι πυκνές και είναι πιθανό να διατηρηθούν περίπου μέχρι και τις προμεσημβρινές -μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας για να εξασθενήσουν και πάλι σταδιακά σε μεγάλο τμήμα του νομού, αφήνοντας όμως πίσω τους κατά πάσα πιθανότητα αξιόλογες χιονοστρώσεις ανάλογα φυσικά το υψόμετρο.

https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts

Με εκτίμηση,

Σάκης Αρναούτογλου».

«Χιονοστρωτήρας» από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: «Μεγάλη προσοχή! Θα κορυφωθεί η χιονοκαιρία - Θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με...» (photo)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που πλήττει από χθες μεγάλο μέρος της χώρας με τα φαινόμενα να εξελίσσονται και τις επόμενες ώρες. Λίγο μετά τις 7:30 το πρωί χτύπησε εκ νέου το 112 το οποίο καλούσε σε αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων καθώς αναμένονται χιονοπτώσεις στην Αττική κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από το πρωί της Δευτέρας μεγάλος όγκος χιονόπτωσης εντοπίζεται στα βορειοδυτικά τμήματα της Αττικής με πυκνές χιονοπτώσεις ενώ επηρεάζεται και το νοτιότερο κομμάτι της Βοιωτίας, φτάνει μέχρι τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική.

Όπως είπε ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ, οι χιονοπτώσεις θα έχουν μετατόπιση προς τα ανατολικά και μέχρι στις 12 το μεσημέρι το κύμα θα σαρώσει ολόκληρο τον νομό από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιορίζονται προς την Εύβοια ωστόσο από το απόγευμα και το βράδυ το κύμα θα έρθει και πάλι προς τα δυτικά για να σαρώσει την περιοχή της Αττικής μέσα στη νύχτα και μέχρι αύριο το πρωί. Σήμερα, η κακοκαιρία εντοπίζεται στα βορειοδυτικά τμήματα της Αττικής, ενώ σταδιακά τα φαινόμενα θα περιορίζονται προς την Εύβοια.

Όμως, ο μετεωρολόγος του OPEN προειδοποιεί ότι από το απόγευμα και τη νύχτα, ένα νέο κύμα θα σαρώσει την Αττική μέχρι το πρωί της Τρίτης. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσκάκη θα έχουμε πολύ κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν όλη την εβδομάδα.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» σφυροκοπά τη χώρα και, σύμφωνα με τη νέα έκτακτη πρόγνωση του μετεωρολόγου, Κλέαρχου Μαρουσάκη, τις επόμενες ώρες αναμένονται ακόμη πιο ισχυρές χιονοπτώσεις αλλά και χιονοστρώσεις.

"Λευκός εφιάλτης" από την Χριστίνα Σούζη - "Τα φαινόμενα θα ενταθούν σε..."

Με σποραδικές χιονοπτώσεις θα κυλήσει το σημερινό καιρικό τοπίο στην χώρα μας (Δευτέρα 6/2) σύμφωνα με την πρόγνωση της Χριστίνας Σούζη.

Πιο συγκεκριμένα, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν σε βόρεια, βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική, με τα φαινόμενα να επιμένουν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και την έναρξη νέων χιονοπτώσεων από το βράδυ. Με την ευκαιρία, δείτε την πρόβλεψη από τα Μερομήνια.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Χριστίνα Σούζη

«Καταιγισμός» εξελίξεων από τον Γιάννη Καλλιάνο: «Μην εκπλαγείτε αν το πρωί της Τρίτης…»

Στρωμένο χιόνι και στο κέντρο της Αθήνας θα δουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας από το βράδυ της Δευτέρας (6/12), ξυπνώντας το πρωί της επομένης στα λευκά για τα καλά.

Αυτό αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για τις επόμενες μέρες σύμφωνα και με τον Γιάννη Καλλιάνο, που είχε προειδοποιήσει αναλόγως από την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή Live News του Mega.

«Χιονοκαταιγίδα» Θοδωρή Κολυδά: «Ο χιονιάς θα εισβάλει από...»! Έρχεται επιδείνωση του καιρού - Οι περιοχές που θα χτυπήσει η Barbara σήμερα (6/2)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Barbara με τους μετεωρολόγους να τονίζουν ότι τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογικών Ερευνών της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, εξήγησε στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ποια θα είναι η πορεία του χιονιά απο δω και πέρα.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Μπάρμπαρα - Κλειστά σχολεία, δικαστήρια και... τηλεργασία! Τι ισχύει με καταστήματα και επιχειρήσεις - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ & ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί (Video)

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα της ΕΜΥ, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ως και σήμερα το πρωϊ της Δευτέρας αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, που θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο την Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και την Εύβοια με κατά διαστήματα πολύ πυκνές χιονοπτώσεις. Ειδικά για την Αττική, ο χιονιάς θα εισβάλει από τα δυτικά του νομού και στη συνέχεια θα επεκταθεί ανατολικότερα και στα βόρεια της Αττικής.

Θα ακολουθήσει αύριο μετά τις πρωϊνές ώρες μια ύφεση των φαινομένων, ενώ ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας προβλέπεται από αύριο αργά το απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης. Πάντως τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα σε σχέση με τις χιονοπτώσεις της Κυριακής. Η κακοκαιρία θα επηρεάσει με χιονοπτώσεις επίσης τις Κυκλάδες και την Κρήτη, σημείωσε ο Θοδωρής Κολυδάς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share