Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πώς αμείβεται ένας εργαζόμενος που δεν θα προσέλθει στην εργασία του λόγω χιονιού - Τι ισχύει με την τηλεργασία (Video)

Τι ισχύ βάσει νόμου

6 Φεβρουαρίου 2023 10:10
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πώς αμείβεται ένας εργαζόμενος που δεν θα προσέλθει στην εργασία του λόγω χιονιού - Τι ισχύει με την τηλεργασία (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Κανονικά αμείβεται ο εργαζόμενος σήμερα αν δεν θα μπορέσει λόγω χιονιού να προσεγγίσει την εργασία του, ή θα εργαστεί με τηλεργασία, σύμφωνα με τον εργατολόγο κ. Αλέξη Μητρόπουλο. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από το πρωί της Δευτέρας μεγάλος όγκος χιονόπτωσης εντοπίζεται στα βορειοδυτικά τμήματα της Αττικής με πυκνές χιονοπτώσεις ενώ επηρεάζεται και το νοτιότερο κομμάτι της Βοιωτίας, φτάνει μέχρι τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική.

«Αρκετός κόσμος δεν θα μπορέσει σήμερα να προσεγγίσει την επιχείρηση, το εργοστάσιο ή την υπηρεσία. Ο νόμος εδώ και δεκαετίες έχει πει ότι, αν λόγω χιονιά ο εργαζόμενος δεν μπορεί να φτάσει στη δουλειά του, αμείβεται κανονικά. Κι επειδή τότε που φτιάχτηκε από το άρθρο 657 του αστικού κώδικα μετά τον πόλεμο, δεν υπήρχε η τηλεργασία, δεν υποχρεούται να παράσχει τίποτα άλλο, αρκεί να πει στον εργοδότη "αδυνατώ να προσέλθω αν και προσπάθησα". Ο μισθός τρέχει κανονικά. Είναι ανυπαίτια αδυνατώ για σπουδαίο λόγο να πάω στη εργασία μου» υποστήριξε ο κ. Μητρόπουλος στην εκπομπή του OPEN TV, Ανοιχτή Επικοινωνία.

Διευκρίνισε πάντως πως «θα είναι καταχρηστική η άρνησή του εάν του πει ο εργοδότης, δούλεψε από το σπίτι και πρέπει να δουλέψει. Πάντως η διάταξη παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους που δεν μπορούν να πάνε στην επιχείρηση, να μην δουλέψουν και να πάρουν κανονικά το μεροκάματο».

Σε μια άλλη διευκρίνιση έκανε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, ο οποίος στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος, ο οποίος σημείωσε ότι αν η επιχείρηση λειτουργήσει, τότε ο εργαζόμενος που δεν θα καταφέρει να φτάσει λόγώ χιονιού, τότε θα λάβει κανονική αμοιβή. Ωστόσο αν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει τότε δεν δικαιούται αμοιβή. Παράλληλα, επισήμανε ότι η τηλεργασία δεν είναι υποχρεωτική, παραμονή σε περιπτώσεις πανδημίας!

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share