Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επείγουσα προειδοποίηση του Τάσου Αρνιακού: «Τα προβλήματα δε θα κρατήσουν μόνο μια μέρα, θα είναι συνεχόμενα μέχρι…»

Συναγερμός από το μετεωρολόγο

5 Φεβρουαρίου 2023 08:33
Επείγουσα προειδοποίηση του Τάσου Αρνιακού: «Τα προβλήματα δε θα κρατήσουν μόνο μια μέρα, θα είναι συνεχόμενα μέχρι…»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Τάσος Αρνιακός μας προειδοποιεί για ακόμη μια φορά για τον καιρό, που πρόκειται να επικρατήσει στην χώρα μας, με τα προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, από την «Μπάρμπαρα» να μην κρατούν μονάχα μια μέρα.

Όπως αναφέρει ο έμπειρος μετεωρολόγος, από το μεσημέρι της Κυριακής (5/2) τα χιόνια θα είναι πιο έντονα στην Αττική και προς το Λεκανοπέδιο θα έρθουν το βράδυ, με φαινόμενα από τον Μαραθώνα έως το Λαύριο, ενώ και αύριο (6/2) θα έχουμε ξανά χιονοπτώσεις, με νέα υποτροπή εν συνεχεία, με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη επίσης να σημαίνει το συναγερμό.

Καιρός σήμερα 5/2: Η «Μπάρμπαρα» σαρώνει την Ελλάδα με χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας - Συναγερμός της Αστυνομίας για οδηγούς και πεζούς

Καιρός σήμερα: Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» μπαίνει από σήμερα (5/2) στην φάση, όπου πρόκειται να επηρεάσει περισσότερο την χώρα μας, με τις χιονοπτώσεις και την πρώτη της θερμοκρασίας να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες περιοχές να έχουν δεχθεί το συναγερμό.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για το βαρομετρικό χαμηλό “Μπάρμπαρα”, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Ο υδράργυρος θα φτάσει στα βόρεια τους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 6 με 8 βαθμούς, στα νησιά τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

Στην Αττική αναμένονται αυξημένες, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, 4 με 5 και τοπικά 7 μποφόρ. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα ανατολικά, έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -01 βαθμό έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα επεκταθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί, 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα νότια έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις, με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα στη Χαλκιδική και τη Θράκη μέχρι το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ από αργά το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα σταματήσουν. Στην δυτική και κεντρική Μακεδονία θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 7 μποφόρ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, με την ίδια ένταση και στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από -02 έως 05 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 4-6 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Οι χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως την ανατολική Μαγνησία) και την ανατολική Στερεά, όπου στην Βοιωτία θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές. Θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί, 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα ανατολικά και νότια έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί, 5 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς και βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια. Χιονοπτώσεις κατά τόπους έντονες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια. Στα βόρεια θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία τοπικά στα 9 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς, 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Οι οδηγίες της Αστυνομίας

Επιπλέον, στην σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:

-Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

-Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

-Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

-Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

-Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

-Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

-Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

-Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

-Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

-Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

-Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

-Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

-Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

-Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

-Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

-Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

-Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share