Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πρόστιμα που θα «τσουρουφλάνε» για τους Έλληνες οδηγούς - Αλλάζουν όλα στους ελέγχους αυτοκινήτων

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μην την πατήσετε!

3 Φεβρουαρίου 2023 22:05
Πρόστιμα που θα «τσουρουφλάνε» για τους Έλληνες οδηγούς - Αλλάζουν όλα στους ελέγχους αυτοκινήτων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε πλήρη εξέλιξη είναι στο υπουργείο μεταφορών η συζήτηση για αλλαγές στο καθεστώς των ελέγχων ΚΤΕΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται τόσο η μείωση του χρονικού περιθωρίου για έλεγχο όσο και η αύξηση των προστίμων. Σχετικά με το πρώτο η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει τα αυτοκίνητα να περνούν από έλεγχο για πρώτη φορά έως 4 χρόνια και για επανέλεγχο έως 2 χρόνια.

Στην Ελλάδα αυτό το περιθώριο εξαντλείται ενώ παρατηρείται ακόμη το φαινόμενο πάρα πολλοί να μην κάνουν τον έλεγχο στα αυτοκίνητά τους. Από τη στιγμή που ο στόλος στην Ελλάδα είναι γερασμένος εξετάζεται να γίνεται έλεγχος ΚΤΕΟ κάθε ένα χρόνο αντίο για δύο ενώ εξετάζει επίσης το να αυξηθεί το πρόστιμο όταν κάποιος δεν πηγαίνει το αυτοκίνητό του για έλεγχο. Θυμίζουμε ότι αυτό το πρόστιμο σήμερα είναι στα 16 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου καθυστέρησης.

Σημειώνεται ότι την αυστηροποίηση των ελέγχων των οχημάτων και των δικύκλων στα ΚΤΕΟ προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, δρομολογώντας μια σειρά αλλαγών στο Σύστημα Μηχανογράφησης των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων. Παράλληλα, πρόστιμο από 500 ευρώ μέχρι και φυλάκιση - Η παράβαση που «τρέμουν» οι Έλληνες οδηγοί.

ΚΤΕΟ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μεταξύ άλλων, το σύστημα θα αποστέλλει, στο μητρώο του υπουργείου σε πραγματικό χρόνο, τα στοιχεία των οχημάτων και των ελέγχων, ενώ σε αυτά πλέον θα συγκαταλέγονται και φωτογραφίες από τη διαδικασία του ελέγχου σε κάθε στάδιο, αλλά και στατιστικά των ελέγχων, των ελλείψεων και των αποτελεσμάτων ανά όχημα, ανά ημέρα, ανά ιδιοκτήτη και ανά υπάλληλο του ΚΤΕΟ.

Για τον νέο τρόπο ελέγχου κρίσιμο θα είναι το φωτογραφικό υλικό. Μάλιστα προβλέπεται ότι όλες οι γραμμές ελέγχου ελαφρών, βαρέων και δικύκλων- τρικύκλων- τετράκυκλων οχημάτων των ΚΤΕΟ θα είναι εφοδιασμένες με έγχρωμες ψηφιακές κάμερες, με σύστημα προστασίας από εξωτερικές παρεμβάσεις και συνδεδεμένες με το Μηχανογραφικό Σύστημα του ΚΤΕΟ.

Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία του συστήματος προβλέπονται σταθερές αλλά και φορητές κάμερες οι οποίες θα τραβούν φωτογραφίες και στους «λάκκους επιθεώρησης» των γραμμών ελέγχου ή στους ανυψωτήρες, όπου θα πρέπει καθαρά να φαίνεται και η κατάσταση των ελαστικών του οχήματος.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share