Κυριακή, 02 Απριλίου 2023

Νέος σεισμός στην Κρήτη - Η ένταση και το επίκεντρο της δόνησης

Ταρακουνήθηκε ξανά το νησί

3 Φεβρουαρίου 2023 20:34
Νέος σεισμός στην Κρήτη - Η ένταση και το επίκεντρο της δόνησης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Κρήτης το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε επίκεντρο 25 χλμ βόρεια βορειοδυτικά των Φαλασάρνων στην Κρήτη. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 14.8 χλμ.

Σεισμός: Τι συμβαίνει με το ρήγμα στο Ξυλόκαστρο; «Το κοιτάμε με μεγάλη προσοχή!» - "Καμπανάκι" Άκη Τσελέντη (photo)

Για τον Άκη Τσελέντη η σεισμική δραστηριότητα στη Ρόδο δεν εμπνέει ανησυχία. Άλλωστε, παρά το μεγάλο μέγεθος του πρόσφατου σεισμού δεν αναφέρθηκαν ζημιές στην περιοχή. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια δραστηριότητα σε ένα υποθαλάσσιο ρήγμα στο Ξυλόκαστρο το οποίο παρακολουθείται.

«Το κοιτάμε με μεγάλη προσοχή!»

«Άλλη μια νύχτα στο Γεωδυναμικό μελετώντας τις «μικροενοχλήσεις» του Εγκέλαδου.Όπως είπαμε η Ρόδος δεν μας προβληματίζει, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά. Κοιτάμε και μια μικροσεισμική δράση σε ένα υποθαλάσσιο ρήγμα Β του Ξυλόκαστρου. Θα σας κρατώ ενήμερους. Επισημαίνω ότι πάντα πρέπει να ακολουθούμε τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης» έγραψε σχετικά ο κ.Τσελέντης.

Σε σχόλιο του στη συνέχεια της ανάρτησής του για την δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο τόνισε πως «ο,τιδήποτε συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή πάντα το κοιτάμε μα μεγάλη προσοχή»

"Καμπανάκι" Ευθύμη Λέκκα για το σεισμό 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο: «H περιοχή έχει δυναμικότητα να δώσει πιο μεγάλο...» (Video)

"Καμπανάκι" σήμανε ο Ευθύμης Λέκκας για το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο καθώς όπως είπε «η περιοχή έχει δυναμικότητα να δώσει πιο μεγάλο»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε πως στα Δωδεκάνησα έχουν εκδηλωθεί μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν. Ωστόσο δεν ανησυχεί καθώς το επίκεντρο του σεισμού ήταν μακριά από την πόλη της Ρόδου.

«Το πού θα επικεντρωθεί κάθε φορά ένας σεισμός, μεγάλος ή μικρός, δεν το γνωρίζουμε. Χθες εκδηλώθηκε στην άκρη του ελληνικού τόξου, νοτιοανατολικά της Ρόδου. Εκεί, λοιπόν, στην απόληξη του τόξου που κυριαρχούν οριζόντια ρήγματα είχαμε την εκδήλωση του σεισμού, ο οποίος έγινε αντιληπτός στην Ρόδο και την Κάρπαθο» είπε ο κ. Λέκκας.

«Στα Δωδεκάνησα έχουν εκδηλωθεί μεγαλύτεροι σεισμοί στο παρελθόν.Το 1928 είχε εκδηλωθεί ο μεγαλύτερο σεισμός που καταγράφηκε ενόργανα στον ελληνικό χώρο, με μέγεθος της τάξης των 7,9 Ρίχτερ. Ήταν ένας σεισμός μεγάλου βάθους απ’ ότι διερευνήθηκε. Η περιοχή έχει δυναμικότητα να δώσει πιο μεγάλο σεισμό, αλλά και πιο μεγάλο να δώσει, είμαστε γύρω στα 100 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Είναι μακριά», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ φαίνεται να ήταν ο κύριος και μετά την εκδήλωση του φαινομένου λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share