Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Επιτέλους κανονικό νοσοκομείο ο «Ευαγγελισμός»: H πρώτη εφημερία χωρίς ράντζα!

«Τέρμα οι άθλιες εικόνες» δηλώνει ο διοικητής του νοσοκομείου - Πώς εξαφανίστηκαν οι περίφημες επικουρικές κλίνες - Ο ρόλος του ΕΚΑΒ, του ΝΙΜΤΣ, της διοίκησης και των εργαζομένων - Τι εκτιμάται για το μέλλον

1 Φεβρουαρίου 2023 10:17
Επιτέλους κανονικό νοσοκομείο ο «Ευαγγελισμός»: H πρώτη εφημερία χωρίς ράντζα!
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε πορεία κανονικότητας βρίσκεται το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καθώς ολοκλήρωσε τις πρόσφατες εφημερίες του χωρίς το βαρύ φορτίο των ράντζων, που αναπτύσσονταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στη συνέχεια στους διαδρόμους έξω από τις κλινικές.

Η συν-εφημέρευση «Ευαγγελισμού» και ΝΙΜΤΣ, που ξεκίνησε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για συνέργειες κομβικών νοσοκομείων του ΕΣΥ με άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές δομές ώστε να απορροφηθούν τα ράντζα, αποδείχθηκε ευεργετική.

«Ο Ευαγγελισμός από χθες για πρώτη φορά μηδένισε τα ράντζα και αυτός θα είναι ο κανόνας από εδώ και μπρος. Τέρμα οι άθλιες εικόνες που πλέον θα αποτελούν εξαίρεση και πιθανά κάτι περιστασιακό για λίγες ώρες. Έχουμε σχέδιο και το υλοποιούμε» έγραψε χθες στον λογαριασμό του στα social media ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος. Χθες το πρωί που ολοκληρώθηκε η εφημερία είχαν γίνει συνολικά περίπου 160 εισαγωγές στον «Ευαγγελισμό», εκ των οποίων οι 20 ήταν λόγω covid, και άλλες 20 στο ΝΙΜΤΣ.

Ο Ευαγγελισμός από χτες για πρώτη φορά μηδένισε τα ράτζα και αυτός θα ναι ο κανόνας απο δω και μπρος.Τέρμα οι άθλιες...

Posted by Anastasios V. Grigoropoulos on Sunday, January 29, 2023

Στον «Ευαγγελισμό» τα ράντζα - «επικουρικές κλίνες» κατά την ορολογία του υπουργείου Υγείας- αποτελού(σα)ν έναν θλιβερό κανόνα μετά την εφημερία και απορρύθμιζαν τη λειτουργία του. Η ίδια εικόνα παραμένει ακόμη στο «Αττικόν», το Λαϊκό, το «Γ. Γεννηματάς», το Σισμανόγλειο, δηλαδή σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής που τους τελευταίους μήνες υποδέχονται μαζικά τα γενικά περιστατικά αλλά και εκείνα της λοίμωξης covid και της γρίπης.

Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ υπουργείου Υγείας και Εθνικής Άμυνας για τη συν-εφημέρευση «Ευαγγελισμού» και ΝΙΜΤΣ προβλέπει ότι το τελευταίο θα διαθέτει έως και 50 κλίνες για τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών που θα διακομίζονται όμως μέσω του ΕΚΑΒ.

Στον «Ευαγγελισμό», σε κάθε εφημερία, το ΕΚΑΒ διακομίζει περίπου 150 περιστατικά, τα οποία έχουν προτεραιότητα ως επείγοντα συμβάντα σε σχέση με τους ασθενείς που πηγαίνουν στα Επείγοντα με ιδιωτικά μέσα, και οδηγούν συνήθως σε εισαγωγή. Με βάση τις δυνατότητες των νοσοκομείων και της σύμβασης που υπογράφηκε στόχος ήταν το 1/3 των περιστατικών του ΕΚΑΒ να ανακατευθύνεται στο ΝΙΜΤΣ, μειώνοντας σημαντικά το φορτίο του «Ευαγγελισμού» τόσο σε ό,τι αφορά τον χρόνο διάγνωσης και διενέργειας εξετάσεων όσο και τους νοσηλευόμενους.

Αυτός ο στόχος φαίνεται ότι επιτεύχθηκε, καθώς στις τρεις εφημερίες του τελευταίου 10ήμερου του Ιανουαρίου το ΝΙΜΤΣ διαχειρίστηκε συνολικά περίπου 100 περιστατικά μέσω του ΕΚΑΒ, από τα οποία τα 60 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Αυτοί οι νοσηλευόμενοι στο ΝΙΜΤΣ θα αποτελούσαν τα περιστατικά στα ράντζα στον «Ευαγγελισμό».

Οι εργαζόμενοι συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα είναι πρωτόγνωρο, με πολλούς μάλιστα να ανατρέχουν πολλά χρόνια πριν για να ανασύρουν εικόνες του νοσοκομείου χωρίς ράντζα. Την ίδια στιγμή, αρκετοί εκτός από τα θετικά συναισθήματα για ό,τι εξελίσσεται, μοιράζονται και τις επιφυλάξεις τους για τη μόνιμη… απουσία των ράντζων.

Στελέχη του νοσοκομείου πάντως δηλώνουν αισιόδοξα για την εξάλειψη των ράντζων, καθώς, όπως αναφέρουν είναι το αποτέλεσμα μια συνολικής και συστηματικής συνεργασίας διοίκησης και εργαζομένων, η οποία θα συνεχιστεί.

Ευαγγελισμός
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σημαντικό ρόλο είχε στην υλοποίηση του σχεδίου η εξασφάλιση και του κατάλληλου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο ΤΕΠ που επέτρεψε την εξέταση των προσερχομένων ασθενών με άλλους ρυθμούς, εξαιρετικά ταχείς για τα δεδομένα του δημόσιου νοσοκομείου. Για παράδειγμα, η λειτουργία και δεύτερου αξονικού τομογράφου στο ΤΕΠ επέτρεψε να γίνονται έως και 110 αξονικές τομογραφίες στο ΤΕΠ σε διάστημα λίγων ωρών και να γίνονται οι εισαγωγές των ασθενών με πλήρη ιατρικό φάκελο. Μέχρι πρότινος ο κανόνας ήταν λόγω του φόρτου εργασίας στο ΤΕΠ οι ασθενείς να εισάγονται για νοσηλεία αλλά οι εξετάσεις τους, ιδίως η αξονική, να ολοκληρώνονται μετά την εισαγωγή τους.

Επίσης, στο θετικό αποτέλεσμα του ελεύθερου από ράντζα «Ευαγγελισμού» συνέβαλε η ολοκλήρωση της ανακαίνισης όλων των τουαλετών στους θαλάμους, που διήρκεσε μήνες και δεν επέτρεπε τη διαθεσιμότητα όλων των κρεβατιών. Αποδεσμεύονταν σταδιακά θάλαμοι καθώς ολοκληρώνονταν οι εργασίες. Πλέον το νοσοκομείο διαθέτει και τις 700 κλίνες του.

Βεβαίως και πάλι την τελευταία λέξη έχει ο... κορωνοϊός. Το νοσοκομείο παραμένει στην πρώτη γραμμή έναντι της λοίμωξης covid και καταγράφει περισσότερες από 20 εισαγωγές λόγω κορωνοϊού σε κάθε εφημερία του. Ωστόσο, τα περιστατικά covid-19 στους νοσηλευόμενους είναι συνεχή και δημιουργούν εστίες διασποράς, οδηγώντας σε καραντίνα ολόκληρους θαλάμους και στερώντας πολύτιμες κλίνες από τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Το μοντέλο συν-εφημέρευσης έχει αποφασιστεί για το Λαϊκό με την Παμμακάριστο. Κατά πληροφορίες, εγείρονται όμως ενστάσεις για το αν η Παμμακάριστος έχει το προσωπικό, τις ειδικότητες και τις Μονάδες που απαιτούνται για να διαχειριστεί και να στηρίξει τα επείγοντα περιστατικά που θα διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ εκεί αντί για το Λαϊκό.

Παράλληλα σχεδιάζεται η συν-εφημέρευση «Γ. Γεννηματάς» και «Ερρίκος Ντυνάν» καθώς και του «Αττικόν» με ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι. Το υπουργείο Υγείας ζητεί μερικές δεκάδες κλίνες νοσηλείας, έως 30 από κάθε ιδιωτική μονάδα, και αποζημιώνει με βάση το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συν-εφημέρευση με τις ιδιωτικές κλινικές θα ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share