Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 31/1: Τριπλό χτύπημα μέσα σε 7 ημέρες! Οι περιοχές που θα σαρώσει ο χιονιάς - Συναγερμός Μαρουσάκη, Καλλιάνου, Αρναούτογλου, Αρνιακού και Σούζης (Video)

Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή από την ΕΜΥ

31 Ιανουαρίου 2023 07:28
Καιρός σήμερα 31/1: Τριπλό χτύπημα μέσα σε 7 ημέρες! Οι περιοχές που θα σαρώσει ο χιονιάς - Συναγερμός Μαρουσάκη, Καλλιάνου, Αρναούτογλου, Αρνιακού και Σούζης (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα 31/1: Αλλάζει το σκηνικό του καιρού καθώς η θερμοκρασία θα πέσει απότομα ενώ παράλληλα οι τοπικές βροχές στα πεδινά και ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, της νότιας κυρίως χώρας θα κάνουν την εμφάνιση τους, με τους Κλέαρχο Μαρουσάκη, Γιάννη Καλλιάνο, Σάκη Αρναούτογλου, Τάσο Αρνιακό και Χριστίνα Σούζη να κρούουν καμπανάκι για την εξέλιξη των καιρκών φαινομένων.

Ο καιρός των επόμενων επτά ημερών μπορεί να χαρακτηριστεί από τρεις διακριτές προγνωστικές φάσεις, σύμφωνα με τη νεότερη ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Παράλληλα, τα Μερομήνια έχουν το δικό τους τρόπο να προβλέπουν τον καιρό για τους επόμενους μήνες και για φέτος τα πράγματα μόνο θετικά δεν είναι, με την πρόγνωση να αναφέρεται σε δύσκολες συνθήκες.

Συγκεκριμένα:

  • Η πρώτη φάση η οποία και χαρακτηρίζεται από χαμηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 30/01 έως τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 01/02. Αυτό το χρονικό διάστημα θα χαρακτηριστεί από μικρή πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα πεδινά και ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της νότιας κυρίως χώρας.
  • Η δεύτερη φάση η οποία επίσης χαρακτηρίζεται από χαμηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 01/02 έως και τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02. Αυτό το χρονικό διάστημα θα χαρακτηριστεί από άνοδο της θερμοκρασίας και την απουσία φαινομένων στη χώρα μας.
  • Τέλος, η τρίτη φάση η οποία και χαρακτηρίζεται από υψηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 06/02. Αυτή η περίοδος αναμένεται να χαρακτηριστεί από πτώση της θερμοκρασίας και αρχικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής από βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ωστόσο, η ένταση της πτώσης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων καθώς και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης.

Τριπλό καιρικό χτύπημα μέσα σε 7 ημέρες
Προγνωστικό διάγραμμα της θερμοκρασίας αέρα στα ~1500m πάνω από την Αττική (μαύρη γραμμή) και της σχετικής προγνωστικής αβεβαιότητας (απόσταση μεταξύ της κόκκινης και μπλέ γραμμής) για τις επόμενες 7 ημέρες. Η διακεκομμένη γραμμή δείχνει τη μέση κλιματική τιμή, με περίοδο αναφοράς 1991-2020.

Αυτή η περίοδος αναμένεται να χαρακτηριστεί από πτώση της θερμοκρασίας και αρχικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής από βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Ωστόσο, η ένταση της πτώσης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Το ίδιο ισχύει και για την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων καθώς και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης.

«Έρχεται ξεροβόρι στην Ελλάδα...» - Συναγερμός Σάκη Αρναούτογλου για την εξέλιξη του καιρού

Νέα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού έδωσε ο Σάκης Αρναούτογλου, καθώς μία ψυχρή εισβολή πρόκειται να επηρεάσει την Ελλάδα και να ρίξει τη θερμοκρασία.

Όπως εξήγησε ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ από την Παρασκευή (3/2) ένα ξεροβόρι πρόκειται να ρίξει αισθητά τη θερμοκρασία, ενώ λόγω των ισχυρών βοριάδων η αίσθηση του κρύου θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο παρουσιαστής του καιρού διευκρίνισε πως μέχρι το Σαββατοκύριακο αυτή η κατεβασιά δεν θα φέρει φαινόμενα, παρά μόνο κάποια κατά τόπους στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς ενώ ίσως επηρεαστούν για λίγο η Εύβοια και η Αττική με κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις.

Στα νότια και στην Κρήτη ενδέχεται να σημειωθούν βροχές. Πάντως, μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται τα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 900 με 1.000 μέτρα να δουν χιονοπτώσεις. Όπως εξήγησε ο Σάκης Αρναούτογλου, το κρύο που έρχεται από τα Βαλκάνια δεν θα συνδυαστεί με κάποιο σύστημα από τα δυτικά και γι΄ αυτό η ψυχρή εισβολή δεν θα συνδυαστεί με χιόνια ή βροχές.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση

«Κόκκινη γραμμή» από τον Γιάννη Καλλιάνο: «Απανωτές ψυχρές εισβολές και ήπιος χιονιάς...»

Ξεκαθάρισμα όσον αφορά τις φήμες που διαρρέουν τις τελευταίες μέρες για έλευση του χιονιά στη χώρα έκανε ο Γιάννης Καλλιάνος μέσω του Live News.

Ο γνωστός μετεωρολόγος μίλησε στον «αέρα» του Mega για ήπιας μορφής χιονοπτώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας και για «πασπάλισμα» στα πολύ ορεινά της Αττικής, ενώ επεσήμανε πως δε χρειάζεται να υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, αφού και η απανωτές ψυχρές εισβολές που θα δει η χώρα μας το επόμενο διάστημα, δε δείχνουν να φέρνουν κάτι το τραγικό.

«Καμπανάκι» για την Αττική από την Χριστίνα Σούζη: «Τα χιόνια μπορεί να φτάσουν μέχρι...»

Η Χριστίνα Σούζη προειδοποιεί με τη σειρά της για τον καιρό, που θα έχουμε στην χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα, με την ίδια να επιχειρεί να διαλευκάνει το τοπίο σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε.

Όπως επισημαίνει η έμπειρη μετεωρολόγος, τις επόμενες μέρες θα έχουμε κρύο και κυρίως την Παρασκευή (3/2) θα έρθει ένα σύστημα στην χώρα μας, που θα φέρει βροχές και χιόνια. Σύντομα μπορεί να δούμε και χιόνια στην Αττική, αλλά περισσότερο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, μέχρι ίσως την Ιπποκράτειο Πολιτεία και την Άνοιξη.

«Σφίγγει ο κλοιός» από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: «Χιόνια μέχρι και στα νησιά, από το τέλος της εβδομάδας κι έπειτα έρχεται η κορύφωση...»

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης «σφίγγει τον κλοιό» για τον καιρό, τονίζοντας πως προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δούμε... πραγματικό χειμώνα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, ιδιαίτερα ψυχρή θα είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε, με τον καιρό να θυμίζει επιτέλους χειμώνα. Ο υδράργυρος θα υποχωρεί μέρα με τη μέρα και προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η κορύφωση του ψυχρού κύματος.

Ειδικότερα, πολύ κρύες θα είναι οι ημέρες αυτή την εβδομάδα, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να κάνει «βουτιά», από την Τετάρτη και έπειτα. Από την Παρασκευή αναμένεται και ένα κύμα κακοκαιρίας, που θα δώσει και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα.

Μάλιστα, από τα βορεια-βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης έρχεται ένας πολικός αεροχείμμαρος, ένα πολικό «ποτάμι» καθώς πρόκειται για περιοχή όπου θα έχουμε πολύ μεγάλες ταχύτητες του ανέμου, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος. Αυτό το «ποτάμι» θα επηρεάσει όλη τη χώρα, καθώς θα κάνει πολύ κρύο και στη Βόρεια Ελλάδα θα κυριαρχήσουν συνθήκες παγετού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χιονίσει ακόμα και χαμηλά και πιθανώς και στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρα προγνωστικά στοιχεία.

Βροχές αναμένονται στα νότια κυρίως και χιόνια προς τα πιο κεντρικά και βόρεια τμήματα.

«Ηχηρή» καμπάνα για τον καιρό από τον Τάσο Αρνιακό: «Προετοιμαστείτε καλά, αυτό που θα δούμε στην χώρα...»

Ο Τάσος Αρνιακός χτυπά την «καμπάνα» για τον καιρό του επόμενου χρονικού διαστήματος, τονίζοντας πως πρέπει να προετοιμαστούμε καλά για τη βαρυχειμωνιά, που ακολουθεί.

Σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο, αρχικά σήμερα (31/1) θα έχουμε ψύχρα στην χώρα, μαζί με τις βροχές που σιγά σιγά, όμως, περιορίζονται, με τη θερμοκρασία έως και στους 15 βαθμούς.

Παράλληλα, επισημαίνει πως ο Φεβρουάριος που έρχεται, θα είναι... κεφάτος με βαρυχειμωνιά και χιόνια, ξεκινώντας μάλλον από την ανατολική Ελλάδα την περίοδο των ψυχρών εισβολών, κάτι που για πολλούς λόγους είναι αναγκαίο.

Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή από την ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια τμήματα. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ πρόσκαιρα από το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο μέχρι το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στη κεντρική Μακεδονία έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νησιά του Ιονίου και τα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα των ηπειρωτικών περιοχών προβλέπονται και σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Πελοποννήσου. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται βελτίωση.
  • Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και σταδιακά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στις Σποράδες 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα στην Κρήτη θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
  • Ανεμοι: Αρχικά δυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και από το μεσημέρι τοπικές βροχές.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις και από τις μεσημβρινές τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share